Aperitive si Gustari

„Hrana lui Zeus”! Adevărul despre fructul KAKI

 

 

 

Kaki sau Persimmon este un fruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit și „piersica japoneză”, asemănător ca formă roșiei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben.

Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) și care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China. Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele. Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Pe de alta parte, datorita prezentei cuprului, el ajuta la producerea de globule rosii si, fiind bogat in fibre, poate atenua problemele legate de constipatie sau balonare.

In alta ordine de idei, fructul kaki este foarte recomandat in curele de slabire, fiind, practic, lipsit de grasimi.

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.

 

 

Imagine similară

 

Sursa 
Categorii