Remedii naturiste

Iată cum poți folosi cuișoarele – Rețete de casă pentru infecții, dureri dentare, raceli, afecțiuni respiratorii, digestive și bucale

 

 

Iată cum poți folosi cuișoarele – Rețete de casă pentru infecții, dureri dentare, raceli, afecțiuni respiratorii, digestive și bucale

 

 

Cuișoarele sunt mugurii de flori roz, care nu sunt deschise. Acestea sunt unele dintre cele mai populare condimente din lume. Pe lângă gustul dulce pe care îl dau preparatelor la care sunt adăugate, cuișoarele sunt bine cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. De multe ori cand ne simtim rau mergem la medic sa ne prescrie o reteta cu medicamente. Insa mai sunt si alte variante pana sa ajungem la medic. Putem sa avem grija de noi prin modul nostru de viata si prin ce alimente alegem sa consumam in fiecare zi. Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe, ei bine cam acelasi principiu se aplica la mai multe alimente nu doar la mere.

Ele întăresc sistemul imunitar

Cuișoarele sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem ingera pentru suportul imun, deoarece ele măresc cantitatea de  globule albe din organism, ceea ce ne ajută să facem față infecțiilor. Și asta datorită vitaminei C pe care o conțin.

Îmbunătățește digestia

Acestea pot fi folosite ca remediu pentru problemele digestive, deoarece cresc secreția de enzime digestive . De asemenea, reduc grețurile. Să nu mai vorbim că cuișoarele sunt pline de fibre , care promovează sănătatea digestivă și ajută la prevenirea constipației. Cea mai bună modalitate de a trata problemele digestive cu cuișoare este de a le consuma sub formă de pudră sau cu prăjituri de miere

Ele pot scuti durerile de dinți

Acest condiment are și proprietăți anestezice locale . Dacă aveți o durere de dinți, puneți un cățel deasupra dintelui pentru a elimina disconfortul până când puteți ajunge la medicul dentist.

Durerile de dinţi şi măsele pot fi combătute cu succes prin introducerea unui cuişor în cavitatea măselei cariate, prin mestecarea unui cuişor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea dinţilor şi gingiei cu un tampon de vată înmuiat într-un amestec de 15 picături ulei de cuişoare la o lingură ulei de floarea soarelui sau de măsline. Pentru copiii mici, cu erupţii dentare, se recomandă masarea gingiilor cu un pansament steril, înmuiat într-o soluţie cu 10 picături de ulei de cuişoare la 100 ml apă caldă, având efecte analgezice.

Uleiul eteric de cuişoare intră şi în compoziţia unguentului Dentocalm, cu proprietăţi antiseptice şi anestezice în stomatologie, respectiv în dureri dentare, gingivite şi alveolite.

În tratarea afecţiunilor digestive, cuişoarele şi uleiul eteric au efecte în combaterea diareii moderate, balonării, flatulenţei, indigestiei, gastritei, greţei şi senzaţiei de vomă, efectele fiind mai pronunţate la bătrâni şi la persoanele limfatice, cu poftă de mâncare foarte scăzută.

Forma de utilizare este infuzia preparată dintr-un cuişor pisat şi o linguriţă de ceai verde la 200 ml apă; se infuzează acoperit 5 minute, se strecoară şi se bea câte o cană înainte sau după mese.

Tratează infecţiile ORL

În medicina casnică, cuişoarele întregi se fierb în vin sau ţuică, pentru tratarea răcelilor şi a altor afecţiuni respiratorii, având efecte antibacteriene, diaforetice şi de relaxare a musculaturii netede din plămâni. De asemenea, contribuie la scăderea vitezei de coagulare a sângelui, prevenind apariţia trombozei. Totodată, combat infecţiile din urechi, nas, gât şi organe genitale.

Observaţii: în utilizări interne, la doze de exces, provoacă depresia sistemului nervos central; uleiul eteric nediluat poate avea efecte corozive şi iritante asupra mucoaselor, determinând formarea de leziuni tisulare, de aceea, ar trebui să se renunţe treptat la pasta cu eugenol şi oxid de zinc folosită în practica stomatologică.

În uz extern, uleiul îndepărtează insectele şi are efecte dezinfectante după înţepăturile de insecte sau după infecţiile cutanate (răni, zgârâieturi, negi, scabie). Contra insectelor (ţânţari, muşte) se practică metoda implantării a 3-4 cuişoare într-o jumătate de lămâie proaspătă, care se expune în locuri frecvent vizitate de insecte.

 Ele contribuie la un ficat sănătos

Ficatul este responsabil pentru detoxifierea organismelor și metabolizarea medicamentelor pe care le luăm. Eugenolul prezent în uleiul de căpșuni îmbunătățește funcția hepatică .

Ajută la reducerea durerii și a inflamației în organism

De asemenea, eugenolul le conferă cuișoare proprietățile lor analgezice și antiinflamatorii . O modalitate de a profita de acest lucru este de a folosi acest condiment ca un remediu pentru durerile de cap. Puteți face acest lucru într-unul din 2 moduri: consumați-le sau folosiți-le topic. Dacă preferați să le consumați, puteți să amestecați praf de căpșună și sare de rocă cu un pahar de lapte și să-l beți pentru a vă ușura durerea de cap. Dacă doriți să o utilizați local, poti să înmoi cuișoarele în ulei de nucă de cocos și să vă masați templele pentru a obține o ușurare.

Sunt bune pentru oase și articulații

Acestea conțin anumite elemente, cum ar fi flavonoidele, manganul și eugenolul, care promovează sănătatea oaselor și articulațiilor. Aceste substanțe sporesc densitatea osoasă , sunt implicate în crearea de țesuturi osoase și transportă minerale sănătoase în oasele noastre.

Au proprietăți antibacteriene

Un studiu efectuat la Universitatea din Buenos Aires a pus cuișoarele la test împotriva unor bacterii grave, cum ar fi  E. coli și stafilococ . Cercetările au arătat că uleiul de cățel a fost eficient în  eliminarea acestor bacterii . Există chiar o rețetă pentru o apă de gură pe bază de plante preparată din ulei de arbore de ceai, cuișori și busuioc. Potrivit Departamentului de Parodontologie la Universitatea KU Leuven din Belgia , această apă de gură naturală poate îmbunătăți sănătatea gingiei și poate reduce cantitatea de bacterii și plăci din gură după ce a folosit-o timp de numai 21 de zile

Sunt pline de antioxidanti

Cuișoarele sunt cea mai puternică sursă de polifenoli dietetice  . Polifenolii sunt micronutrienți pe care îi absorbi atunci când mâncăm plante. Acestea au beneficii foarte mari pentru corpul nostru: reduc colesterolul și tensiunea arterială, îmbunătățesc funcția și flexibilitatea arterelor și măresc longevitatea .

 Ele pot ajuta la reglarea glicemiei

Cuișoarele sunt perfecte pentru persoanele cu probleme de zahăr din sânge, cum ar fi diabetul, deoarece acționează ca și insulina în interiorul corpului. Acestea ajută la exportul excesului de zahăr din sângele dvs. în celule, la restabilirea echilibrului și la păstrarea glicemiei sub control.

 Incetinesc coagularea sangelui

Eugenolul găsit în cuișoare este cunoscut pentru ca  încetineste coagularea sângelui . Rețineți că acest lucru poate reacționa prost cu medicamente mai subțiri din sânge.

 

Sursa




Categorii