Flori si gradina

Iată cum puteți scăpa de gândacii Colorado fără să recurgeți la produse chimice. Metode simple dar eficiente care vă ajută să scapați de acești dăunători!

 

 

 

 

Gândacul de Colorado este un mare nesuferit. Atacă cu patimă culturile de zarzavaturi din curte, preferatele lui fiind tufele de cartori, vinete, rosii și ce se mai găsește prin spatele casei.

Gândacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) este o insectă din ordinul coleopterelor, din familia chrysomelidelor, răspândit în toată lumea. Este un dăunător care intră în priză în lunile iunie-iulie, când este foarte cald (în zilele cu peste 30 de grade fiind foarte activ și mâncăcios), având o preferință specială penru cartofi, dar și pentru vinete și rosii, fasole și alte legume.

Prima soluție ca să scapi de gândacul de Colorado este de a renunță la a planta cartofi în grădină. Dacă grădina ta de zarzavaturi este mică, doar pentru consumul propriu, cartofii nu sunt o bună alegere. Dacă totuși nesuferiții au apărut și nu vrei să folosești soluții chimice, ceea ce este foarte bine și foarte sănătos, mai ales dacă este vorba de grădina de zarzavat pentru consumul familiei, iată câteva soluții.

Una din cele mai eficiente soluții este culegrea gândacilor cu mâna, în zilele călduroase și distrugerea larvelor de pe spatele frunzelor. Este o treabă migăloasă, dar foarte bună. Și mai bine este să aduni gândacii și se pun într-un borcan cu apă, unde se lasă circa o săptămână. Rezultă o soluție bio, cu efect foarte eficient. În momentul utilizării va trebui diluată. Se folosește 100-200 de mililitri de soluție la un litru de apă care se pulverizează pe plante. Ceva anume din acest macerat face gândacii de Colorado activi să moară.

O altă soluție foarte bună sunt plantele aromatice și ardeii iuți, plantați în paralel cu răsadurile de rosii, vinete și cartofi. Acestea funcționează ca și paznici și taie cheful de masă pentru gândacul de Colorado.

Crăițele, calendula (gălbenele), calomfir, sfecla, ceapa și usturoiul sunt paznici pentru rosii și vinte și mai ales pentru tufele de cartofi. Mirosul acestor plante va alunga gandacul de Colorado, dar şi alți dăunători.

Ideea cea mai bună pentru grădina de zarzavaturi din spatele casei este amestecul de plante pe rânduri lungi, alternanța celor care sunt sensibile cu cele mai rezistente și combinațiile de plante cu unele ierburi aromatice. Nu uita ca la capetele rândurilor de zarzavaturi trebuie pusă o tufă de mentă sau una de hrean. Chiar dacă vor avea tendința să se întindă, toamna le poți rări, dar acestea vor proteja culturile și nu vei mai avea nevoie de chimicale pentru combaterea dăunătorilor.

Infuziea de ardei iute este leacul tuturor relelor din gradina de zarzavat, fiind eficientă și în lupta cu gândacul de Colorado. Ia 10-20 bucăți ardei iuți, taie-i în bucați cu tot cu cotor și semințe, opărește-i cu apă fiartă și se lasă la infuzat 12-24 ore. Diluează soluția cu apa de săpun (o lingura de sapun lichid sau detergent de vase la doi litri de apa), în proportie de 0,5 litri la un litru de solutie de săpun, pentru ca amestecul să adere la suprafața frunzelor. Poți face și o soluție concentrată din frunze d enuc sau de arin, la fel de efientă, combintă cu soluția de ardei iute și apa de săpun.

Cel mai simplu este să folosești cenuşă de lemn. Toamna-iarna se pudrează locul pentru grădina de zarzavat cu cât mai multă cenuşă: Este o hrană minunată pentru aproape orice plantă (mai puțin pentru cele care preferă pământul acid), dar este și un fitosanitar redutabil.

Eficientă împotriva gândacului de Colorado este și suspensia de cenuşă și săpun – se fierbe un kilogram de cenuşă de lemn în 10 litri apă timp de 15 minute, se lasă 2 zile, se strecoară și se amesteca cu o lingură de detergent lichid pentru vase pentru fiecare litru de soluție. Ceea ce rezultă se diluează cu o cantitate identică de apa. Cu amestecul rezultat se stropesc zarzavaturile. Soluția se poate păstra în bidoane la loc întunecat.

Împotriva gândacului de Colorado este bună și pulverizarea de cenușă de lemn, după ploaie sau după ce plantele sunt stropite cu soluție de apa cu săpun.

 
Categorii