Flori si gradina

Leusteanul este un bun medicament petru barbati, pe langa telina! Cum se prinde LEUSTEANUL? Totul despre Leustean, stiute si nestiute …

 

 

 

 

Leușteanul se cultivă din semințe care se pot semăna toamna sau primăvara în luna martie. Pământul trebuie să fie bine afănat iar semințele se seamănă după ce solul a fost udat și se acoperă cu un strat subțire de pământ bine mărunțit. Se seamana in randuri la distante de 40 – 50 cm intre ele. Dupa semanat se face tavalugirea pentru o rasarire uniforma. Dupa rasarire, se face raritul plantelor si se lasa 25 – 30 cm intre plante pe rand.

ulei-de-leusteanseminte-de-leustean

Pentru semănarea de primăvara, plantele de leustean rasar în circa două-trei saptamani, iar cele semănate toamna, la începutul lui martie. Rădăcina este pivotantă și de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasă, tubulară și înaltă. Cultivat în gradină, leușteanul trăiește în medie 8-10 ani și are tendința de a forma tufe care se pot regenera singure, daca solul este bine fertilizat si afânat corect primăvara. Leusteanul nu suporta baltirea apei dar are nevoie de umezeala constanta.

Lucrarile de ingrijire sunt minime, ele se refera la indepartarea buruienilor in principal primavara, in primele stadii de dezvoltare, si la indepartarea tijelor florale daca dorim o dezvoltare mai puternica a foliajului. Vara se iriga doar in cazul secetelor prelungite, radacina care patrunde adanc in sol permitandu-i sa reziste cu succes in zilele secetoase.

Leuștenaul nu este doar o plantă aromatică, ci și o plantă medicinală cu o puternică acțiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin și celui imunitar.

Leușteanul este  un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale. Planta are si propietati curative numeroase, este cunoscuta pentru efectul benefic in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, guturaiuri si gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice. Uleiul obtinut din leustean scade tensiunea si stimuleaza diureza. Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit .

 Frunzele de leustean

Frunzele de leustean se pot recolta dupa nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formeaza manunchiuri care se usuca si se pot pastra astfel tot timpul iernii, in   saci de panza.

O metoda  de pastrare este in borcane, presand bine frunzele verzi peste care se adauga multa sare de bucatarie.

Radacina de leustean

Decoctul din radacina de leustean se poate utiliza  in tratarea afecţiunilor urinare, în pielonefrită, gută, reumatism, anemii. Are, un puternic efect sedativ în stările de anxietate, în migrene şi în pneumonii.

Pentru prepararea decoctului de leustean, se fierbe o rădăcină de leustean  în 500 ml de apa, timp de 20-30 de minute. Se lasă să se raceasca si se consuma la temperatura camerei, pe parcursul intregii zile.

Semintele de leustean

Ceaiul preparat din seminte de leustean liniste rapid durerile abdominale, are efect diuretic, combate balonarea, elimină expectoraţiile în caz de bronşită, fiind indicat în tulburările digestive şi în afecţiunile glandelor salivare. Infuzia are, o acţiune benefică în edemele cardiace şi scade tensiunea arterială.

Ceaiul de prepara dintr-o lingurita de frunzesau seminte  fie proaspate, fie uscate, care se lasa la infuzat timp de 10 minute in 250 ml de apă fierbinte. Se pot bea doua-trei cani de ceai pe zi.

 

frunze-leustean

Platarea leusteanului pas cu pas

Se poate sadi in toamna si ne putem bucura de leustean verde inca din luna martie.Oricum, ptr. o planta sanatoasa, trebuie sa asteptam 1 an. Leusteanul este peren adica odata plantat in gradina, nu mai scapam de el in fiecare an.Spuneam ca-l putem sadi in toamna dar odata cu venirea inghetului, ar putea suferi de frig radacina firava.Daca preferati sa-l saditi din toamna, inainte de inghet, acoperiti-l cu paie sau frunze.Eu prefer sa-l seman in rasad si sa-l las sa-si dezvolte radacina bine ptr. ca anul urmator sa am o planta deosebita.

M-am distrat enorm cand am auzit atat de multe teorii batranesti, din popor.Mai zilele trecute, un prieten drag mie, fost sectorist in cartier la „batranu”,om  iesit la pensie, m-a abordat : Ba Sorine, ai rasaduri de leustean ? Am. Cum ai facut ma ? Eu am incercat orice.Am adus si o vaduva din sat ca sa-mi planteze si sa se prinda.

Anul trecut, cand m-am gandit sa-mi sadesc primul leustean aveam un caietel cu notite in care am trecut toate problemele pentru care domnul leustean refuza sa iasa decat in curtea vaduvelor.

Am observat la cateva case de la tara ca leusteanul se ascundea in spatele casei.Nu-i placea partea din fata,luminata si plina de soare.Am scos dintr-o tufa de leustean o radacina lunga de aproximativ 60 cm. am observat pamantul din jur: rece.Asta a fost tot.Am trecut la treaba.Am sadit leustean la suprafata paharelor de plastic si le-am acoperit cu folie neagra.Dupa 3 saptamani au incoltit.Am sustinut umezeala solului pe toata aceasta perioada si am reusit.

Bun, sa spunem ca la toti a iesit leusteanul dar problema cea mai mare este ca dupa ce au iesit cu greu cateva frunze, s-a ofilit tot. Aici e problema majoritatii. Leusteanul isi formeaza radacina la adancimi mari. De ce ? Pentru ca are nevoie de hrana.Hrana pe care in tarile mediteraniene in care a crescut, nu o avea la suprafata solului. Asa ca in genetica lui scrie : Fa-ti radacina lunga.Majoritatea oamenilor ce fac ? Dau la plante, din dorinta ca sa le vada fericite, multa apa. Apa din belsug. Asta dauneaza la multe plante in faza de rasad si mai ales leusteanului.

El TREBUIE sa umble dupa apa nu sa o aducem noi ptr. el. Daca nu-l lasam sa fie putin salbatic, il pierdem. Asa ca lasati leusteanul iesit, la lumina directa a soarelui, dar umbriti zona respectiva cu folie neagra ca sa limitati excesul de soare.Udati rasadul NUMAI cand este nevoie. Nu uitati : e salbatic si vrea sa traiasca asa.Cand noi il privam de apa, planta isi mareste rezistenta si puterile de adaptare, isi formeaza o radacina puternica.

Asta este un fir de leustean de aproximativ 4 saptamani.Planta este de la degetele mele in sus.Observati radacina care este de 4 ori mai lunga decat planta.

Dupa ce prima frunza adevarata a iesit, decupati paharul la fund si asezati-l pe pamant direct ptr. ca radacina sa se duca libera in jos.Nu va faceti griji in legatura cu soarele, caldura si apa la plante. Daca le ascultati si le observati, ele va vorbesc in limba lor si o sa vedeti de ce au nevoie.

Deci, leusteanul :

  1. L-am sadit la suprafata.
  2. L-am udat bine si l-am asezat la caldurica.
  3. Dupa 3 saptamani a iesit.
  4. Il mutam la soare direct dar umbrit.
  5. Odata crescut putin, il putem aseza pe pamant.
  6. la inaltimea de 20 cm, il plantam la locul final care trebuie neaparat sa fie un loc cu soare dar umbrit bine

Eu il plantez sub vita de vie, intre randuri sau dupa solar, unde soarele este numai dimineata.

Sursa: Pestre Tzuri bio garden




Categorii