Flori si gradina

Liliacul, cel mai frumos arbust de primavara. Cum îngrijim liliacul. Tăieri esențiale și ”recoltarea” corectă a florilor parfumate

 

Cum îngrijim liliacul. Liliacul, cel mai frumos arbust de primavara.Tăieri esențiale și ”recoltarea” corectă a florilor parfumate

 

Liliacul din gradina

 

Liliacul, cel mai frumos arbust de primavara, intra in categoria arbustilor ornamentali cei mai des intalniti, in spatiile verzi, private sau publice. Liliacul din gradina are tulpina subtire de obicei multipla, coroana bogata si inalta, iar florile in ciorchine, parfumate, de la albe pana la violet inchis.

Locul ideal pentru plantarea liliacului este cel mai insorit punct din gradina. Tolereaza, insa, si locurile umbrite, dar are nevoie de soare pe o durata de cel putin jumatate din zi. Daca este plantat in locuri mai putin insorite, liliacul de gradina, va face flori mai putine dar mult mai parfumate.

Iata cateva sfaturi utile de plantare si ingrijire a liliacul:

Plantarea liliacului

Plantarea liliacului se poate face atat primavara (inainte de inmugurire), cat si toamna (dupa caderea frunzelor). Atentie, plantat primavara, liliacul se dezvolta mai greu in primul an si va inflori abia in urmatorul an.

Pentru plantare, liliacul are nevoie de un sol care sa se dreneze usor (este recomandat sa pui in partea de jos a gropii de plantare un strat de nisip sau pietris amestecat cu pamant pentru a asigura o buna drenare). Aseaza arbustul cu radacina intr-o galeata cu apa si lasa-l timp de 1 ora inainte de plantare. Intre timp, sapa groapa, avand grija sa o faci mai mult lata decat adanca. La final, dupa ce ai plantat, batatoreste bine pamantul si uda cu o cantitate mai mare de apa. Desi are nevoie de apa in prima saptamana, trebuie sa stii ca liliacul nu suporta baltirea si, in plus, liliacul din gradina rezista destul de bine la seceta.

Planteaza liliacul intr-un loc insorit pentru ca asa va inflori mai repede si nu fertiliza liliacul in primul an de la plantare.

plantare liliac alb

plantarea liliacului

tufe de liliac

 

Udarea liliacului

Imediat dupa plantare, liliacul trebuie udat de 3 ori pe saptamana, pana cand radacinile se prind bine in pamant. Dupa ce liliacul s-a prins, poate fi udat o data pe saptamana. Dupa cum spuneam si mai sus, liliacul, odata prins, va rezista bine si pe timp de seceta.

Inflorirea liliacului

Liliacul nu este un arbust pretentios, insa are nevoie de o ingrijire minima in perioada de inflorire. Liliacul infloreste incepand cu luna mai si tine pana in luna iunie. Pentru ca florile de liliac sa reziste cat mai mult timp, acesta are nevoie de cel putin 6 ore de soare direct pe zi.
inflorire liliac

liliac alb

liliac mov

 

Taierea liliacului

Taierile pentru formarea coroanei se fac toamna (imediat dupa ce florile s-au ofilit.), dar si primavara (inainte de inmugurirea ramurilor). Aceste taieri au rolul  de a imbogati coroana si de a creste numarul florilor.

Atentie, tufele de liliac nu se tund in primii ani dupa plantare. Taierile se fac numai dupa ce liliacul a atins minim 1,8 m. Cand tai liliacul, este recomandat sa incepi cu tulpinile si ramurile uscate si sa continui cu cele foarte subtiri care nu se vor dezvolta sanatos si nu vor produce flori.  De asemenea, este indicata si eliminarea florilor ofilite pentru ca planta tanara sa-si concentreze energia pentru a produce alti boboci.

Atunci cand vrei sa tai flori de liliac pentru a le pune in vaza, se recomanda taierea acestora cu o foarfeca de gradina, evitand pe cat posibil ruperea lor manuala. Nu taia ramuri mai mari decat este nevoie pentru a pune florile in vaza.

 

Sursa:  Case practice  Pestre




Categorii