Aperitive si Gustari

Mere murate (pentru iarnă) — o conservă simplă și gustoasă!

 

 

 

Această metodă de conservare a merelor este cunoscută din timpuri străvechi. Rețeta este simplă, nu necesită mult timp, iar rezultatul este minunat: asemenea mere murate pot fi păstrate până în următorul sezon!

Vă recomandăm să încercați această rețetă simplă și gustoasă!

 

Ingrediente:

 (pentru 3 borcane de 3 litri):

-mere;

-5 litri de apă;

-100 g de sare;

-400 g de zahăr;

-frunze de coacăz negru.

 

Mod de preparare:

1.Alegeți mere proaspete, fără leziuni și semne de alterare, preferabil verzi sau cu o ușoară nuanță de roz. Străduiți-vă să luați mere din soiurile tomnatice sau iernatice, care să fie tari, dar coapte, bine maturate.

2.Cel mai bine ar fi să murați merele într-un butoiaș de stejar. Dar dacă nu aveți asemenea recipient, puteți să folosiți orice vase de sticlă sau email. Noi am utilizat borcane de 3 litri.

3.Puneți merele spălate în borcane, adăugând și frunzele spălate de coacăz negru. Dacă doriți, puteți să folosiți frunze de vișin și stejar.

 

 

4.Pregătiți saramura: adăugați sarea și zahărul în apa rece, neclocotită. Amestecați foarte bine până la dizolvarea completă a zahărului și sării. Acest volum de saramură este suficient pentru 3 borcane de 3 litri sau pentru o cratiță/găleată de 10 litri.

 

 

5.Turnați saramura în borcane, astfel încât să acoperiți merele în totalitate.

6.Acoperiți borcanele cu capace de plastic și lăsați-le în bucătărie pentru 4-5 zile, iar apoi transferați-le la locul de păstrare (răcoros): pivniță sau subsol.

Peste 4-5 zile va începe procesul de fermentare și saramura din borcane va deveni ușor tulbure, iar merele vor începe să o absoarbă. De aceea, nivelul de lichid se va reduce. Înainte de a transfera borcanele la locul de păstrare, adăugați apă în ele, astfel încât merele să fie acoperite în totalitate.

7.Merele murate pot fi servite peste 1-1.5 luni.

 

Folosind aceeași rețetă, puteți să murați merele cu agrișe, vișine, prune uscate și răchițele. Prin această metodă puteți să murați prunele, perele, merișoarele și răchițelele.

 

Poftă bună!

 

 

Sursa
Categorii