Desert

Minunea dulce a lumii: baba neagră moldovenească vă va cuceri prin gustul și aspectul său

 

 

 

 

Baba neagră este o adevărată capodoperă a bucătăriei moldovenești. Acest desert este preparat în timpul sărbătorilor mari (nunți, botezuri) și se servește pe un platou mare, alături de baba albă pregătită din tăieței de casă (fiind tăiate cubulețe).

Se prepară în porții mari, deoarece sărbătorile moldovenești presupun adunarea generală a tuturor rudelor și prietenilor… Babele albă și neagră se completează una pe alta, simbolizând unitatea contrariilor, femeia și bărbatul.

Această rețetă este uimitoare din toate punctele de vedere: de la modul de preparare și până la rezultatul obținut. Nu veți găsi ceva similar în alte gastronomii! Pregătiți vase voluminoase pentru frământare și pentru copt: aluatul va fi spumos și mult!

Loading...

 

Ingrediente:

10 ouă;

300 g de zahăr;

200 ml de ulei de floarea-soarelui;

250 ml de chefir;

500 ml de lapte;

25 ml de votcă;

o lingură de bicarbonat de sodiu;

30 g de unt;

2 linguri de pesmet;

2 pahare de făină.

 

Mod de preparare:

Cerneți făina împreună cu bicarbonatul de sodiu într-un bol adânc.

Adăugați zahărul și uleiul de floarea-soarelui. Amestecați.

Încorporați treptat chefirul în compoziția obținută, după care și laptele.

Bateți totul până la omogenizare (nu trebuie să rămână cocoloașe).

Bateți ouăle într-un vas separat. Amestecând continuu aluatul, încorporați ouăle în el, după care turnați și votca. Trebuie să obțineți un aluat lichid, precum cel de clătite, însă foarte voluminos și spumos. Vă amintiți că la începutul articolului s-a menționat să luați un bol mai mare?

Turnați aluatul într-un vas cu pereții groși (un ceaun, spre exemplu), uns cu unt și presărat cu pesmet. Coaceți baba timp de 1 oră și 40 minute, la 200 grade Celsius. Apoi reduceți temperatura până la 100ºC și coaceți-o încă 1.5 ore.

Potrivit de dulce, cu gust de caramel – baba neagră merită denumirea de minune culinară a lumii. Există ceva fermecător în structura neobișnuit de poroasă și elastică a acestui desert… Încercați neapărat să o pregătiți și nu uitați să-i serviți și pe prietenii voștri!

 

 Poftă bună!

 

Imagini pentru Minunea dulce a lumii: baba neagră moldovenească vă va cuceri prin gustul și aspectul său

 

Sursa: Sufletul Romaniei
Categorii