Flori si gradina

Flori care se plantează în luna mai

 

 

 

Florile care se plantează sau se seamănă în luna mai nu sunt foarte multe. Ultima lună bogată din acest punct de vedere a fost aprilie, dar pentru grădină sau chiar pentru ghivece, mai sunt flori ce se pot pune acum în pământ și care vor înflori pe timpul verii sau în toamnă.

Flori care se plantează în luna mai: Crinii

Crinii imperiali sunt cei cu care puteți merge la sigur dacă plantați bulbii în ultima lună de primăvară. Se plantează în grupuri, minim trei bulbi, pentru a obține un aspect spectaculos în grădină. Crinii imperiali vor înflori în mijlocul verii, cresc la o înălțime de 120-180 cm și sunt ideali pentru plantarea la marginea aleilor. Bulbii de crini se pot pune și în ghivece. Aceste flori preferă zonele însorite sau semiumbră – le trebuie minim 6-8 ore de soare pe zi, iar solul de care au nevoie crinii este cel bine drenat, cu un nivel satisfăcător de umiditate. În sezonul de creștere, crinii trebuie bine udați, iar un îngrășământ lichid bogat în potasiu se poate aplica la fiecare două săptămâni pentru ca dezvoltarea florilor să fie așa cum vă doriți.

Flori care se plantează în luna mai: Daliile

Între florile care se plantează în luna mai se numără și daliile. Ele au nevoie de locuri însorite și de soluri bine drenate. Bulbii se pun în pământ la distanțe mai mari, de 50-60 cm între rânduri și 30-40 cm între plante pe rând. Se recomandă ca în groapa în care se așează bulbul să fie puse și câteva mâini de mraniță. Chiar dacă nu sunt pretențioase și nu au nevoie de multă apă, la dalii trebuie să aveți grijă să tăiați florile ofilite pentru a ajuta planta să înflorească mai des.

Flori care se plantează sau se seamănă în luna mai: Margaretele

Margaretele sunt printre florile pe care le puteți aduce în grădină după ce a dispărut riscul înghețului. Plantă se udă din abundență numai când este secetă; în rest margareta suportă bine uscăciunea și chiar este indicată. Margareta de grădină se poate înmulți prin semințe, butași sau prin divizarea tufei. O dată la 4-5 ani, este bine că tufa să fie divizată pentru a o întineri. Margaretele înfloresc de la mijlocul lunii mai până în iunie, iulie, în verile mai reci.

Flori care se plantează în luna mai: Gladiolele

Gladiolele se plantează în luna mai, având calitatea de a oferi o paletă largă de culori. Există gladiole albe, roșii, mov, roz, dar și galbene, portocalii precum și diferite nuanțe ale acestora. Gladiolele cresc bine în locuri însorite, dar se pot dezvolta frumos și în semiumbră. Plantate în luna mai, gladiolele înfloresc de la începutul lui iulie și până la finele lunii august. Este foarte bine dacă se pun mai mulți bulbi într-un cuib, la o adâncime de plantare de 10-15 centimetri. După plantare este nevoie de apă, iar apoi de una sau două udări în primele zile după, dacă nu plouă. Udarea se face numai dimineața sau seara după apusul soarelui, gladiolele fiind recunoscute pentru faptul că iubesc apa.

Flori care se seamănă în luna mai: Florile de piatră

Florile de piatră sunt puțin pretențioase și sunt rezistente. Ele se înmulțesc prin semințe care se presară pe sol începând cu luna aprilie. Semințele nu se îngroapă pentru că aerul ajută germinarea. Florile de piatră se pot pune și în ghiveci sau jardiniere, ținând cont că ele nu suportă însă transplantarea. În grădină, plantele se vor înmulți apoi de la an la an de la semințele căzute pe suprafata solului.

Sursa: Agrointeligența
Categorii