Sfaturi utile

Cu ce se scoate dopul de ceara din ureche: Recomandarea medicilor ORL-isti

 

 

Cu ce se scoate dopul de ceara din ureche: Recomandarea medicilor ORL-isti

 

 

Cerumenul sau depozitele de ceara din urechi pot produce o obstructie la nivelul acestui organ, fapt care ingreuneaza spalarea naturala a urechii. Cerumenul este o substanta importanta deoarece are rol in apararea naturala a organismului; astfel, acesta protejeaza canalul urechii prin captarea murdariei si inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Cand apare blocajul urechii cu cerumen pacientul trebuie sa se adreseze medicului specialist pentru a elimina „ceara din urechi” in conditii de siguranta. Medicul ORL-ist va determina daca urechea este ocluzionata de cerumen cu ajutorul unui otoscop – instrument special prevazut cu o sursa de lumina, care are rolul de a mari imaginea urechii interne.

Simptome

Semnele si simptomele urechii blocate de cerumen sunt:

– durerea de urechi;

– ureche infundata;

– zgomot in urechi (tinitus);

– scaderea auzului la urechea afectata.

Consultul medical

In primul rand doctorul va stabili daca blocarea urechii cu cerumen este cauza simptomelor manifestate de pacient. Chiar daca pacientul prezinta un istoric medical cu aceasta problema de sanatate, iar simptomele sunt asemanatoare, nu inseamna ca intotdeauna acumularea de cerumen cauzeaza simptomele curente.

Inlaturarea cerumenului va fi efectuata de medic in conditii de siguranta, prevenind lezarea urechii medii si interne.
Nu incercati sa eliminati ceara cu ajutorul betisoarelor de ureche, mai ales daca ati suferit o interventie chirurgicala la ureche, aveti timpanul perforat, ureche dureroasa sau scurgeri!

Precautii

Nu incercati niciodata sa scoateti ceara din urechi cu diverse obiecte, cum ar fi: un betisor pentru urechi, ac de par, etc. In aceste moduri puteti impinge ceara mai adanc si puteti leza grav mucoasa canalului auditiv si chiar timpanul.

Cauze

Ceara din urechi este secretata de glandele care se afla in pielea conductului auditiv. Cerumenul si firele mici de par capteaza praful si alte particule care ar putea deteriora structurile profunde, cum ar fi timpanul.

La majoritatea oamenilor, o cantitate mica de ceara se afla prezenta in mod constant spre deschiderea urechii, unde prin spalare este indepartata. Daca totusi este secretat o cantitate excesiva de ceara sau in cazul in care ceara nu este inlaturata in mod eficient, aceasta se poate acumula si poate sa blocheze canalul urechii.

In plus, depozitele de ceara din urechi apar frecvent atunci cand oamenii incearca sa isi curete urechile prin introducerea de betisoare de urechi sau a altor instrumente, deoarece de cele mai multe ori acestea imping ceara mai adanc in ureche.

Tratament

Medicul ORL-ist va elimina excesul de ceara cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni, curbat, numit chiureta sau prin utilizarea unui mic aspirator, in timp ce analizeaza urechea pacientului. Specialistul va spala ceara folosind o seringa de cauciuc care are la unul dintre capete o para in care se afla apa calda.

In cazul in care acumularea de ceara din urechi este o problema recurenta medicul poate recomanda folosirea unor solutii medicamentoase pentru eliminarea cerumenului, cum ar fi peroxid de carbamida (sub forma de picaturi) timp de 4-8 saptamani, ca masura preventiva. Intrucat aceste picaturi pot irita pielea delicata a canalului urechii si timpanul se recomanda utilizarea cu moderatie si doar in urma sfatului medical.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Daca timpanul nu este lezat, urmatoarele masuri de autoingrijire ajuta la inlaturarea excesului de ceara care poate obstructiona canalul auditiv:
• inmuiati ceara – folositi o pipeta pentru a picura cativa stropi de ulei mineral sau peroxid de hidrogen in interiorul urechii de doua ori pe zi, dar nu mai mult de 4-5 zile. Prin aceasta metoda veti putea inmuia ceara;

• folositi apa calda – la o zi sau doua dupa ce ati inmuiat ceara, folositi o seringa care are la unul din capate o para de cauciuc pentru a spala usor cu apa calda canalul urechii. Inclinati capul si apucati urechea de partea de sus si catre spate pentru a indrepta canalul auditiv. Dupa ce ati finalizat actiunea, aplecati capul spre exterior pentru a permite scurgerea apei din ureche;

• uscati canalul auditiv – stergeti usor partea din exterior a canalului auditiv cu un prosop sau cu ajutorul unui feon.

Exista posibilitatea ca pacientul sa fie nevoit sa repete actiunea de inmuiere a cerumenului pana ce excesul de ceara sa fie eliminat. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva tratamente consultati medicul.

Folosirea peroxidului de hidrogen

– Peroxidul de oxigen poate fi utilizat pentru eliminarea cerumenului din ureche prin aplicarea a 3-4 picaturi in fiecare ureche;

– Umpleti o seringa cu o para de cauciuc, la unul din capete, cu apa calduta si introduceti usor jetul de apa in fiecare ureche;

– Asigurati-va ca presiunea nu este prea mare, in caz contrar puteti leza urechea;

– Aplecati capul spre exterior pentru a permite apei sa se scurga din ureche;

– Introduceti un tampon inmuiat intr-o cantitate mica de alcool in fiecare ureche;

– Inclinati capul;

– Canalul urechii ar trebui sa fie uscat iar ceara sa se elimine cu usurinta.

Alte remedii la domiciliu

– Folositi zilnic un spray cu apa de mare, daca simtiti nevoia sa curatati canalul auditiv, cu regularitate;

– O alta metoda de curatare a canalului urechii implica folosirea uleiului de parafina cald. Acesta inmoaie ceara si o dizolva complet. Aplicati doua sau trei picaturi de ulei de parafina. Aplecati capul. Repetati acest proces cateva zile mai tarziu. Introduceti apoi un jet bland de apa calda in urechi. In acest mod, veti reusi sa eliminati ceara din urechi;

– Puteti utilizat si un amestec de apa si otet de mere in parti egale, pentru restabilirea pH-ului natural al canalului auditiv si pentru eliminarea cerumenului. Incalziti usor solutia si spalati urechea cu ea. Toata ceara nedizolvata se va elimina;

– Pentru curatarea periodica a urechilor puteti folosi ulei de masline. Incalziti putin uleiul si introduceti cateva picaturi in urechi. Lasati-l sa actioneze cateva minute si apoi stergeti bine urechea cu un prosop;

 

 Sursa




Categorii