Torturi

O cofetărie din Ardeal respectă reţeta tortului Doboș, ţinută secretă de mai bine de 20 ani

 

 

 

 

Reţeta tortului Doboș, una dintre prăjiturile emblematice ale Ungariei, a fost ţinută secretă timp de 20 ani şi este respectată acum cu stricteţe în cofetăria din Miercurea Ciuc deţinută de singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Novak, arată Agerpres.

 

Ingrediente:

Foi:

– 500 g faina
– 100 g margarina
– 100 g zahar
– 2 linguri de miere
– 1 ou, 100 ml lapte
– 1 lg amoniac , sareCrema:
– 8 galbenusuri sau 4 oua intregi
– 200 g faina
– 400 g zahar, zahar vanilinat,
– 300 g ciocolata 85% cacao esenta de rom
– 400 g unt 85% grasime
– 600 ml lapte dulce
– 3-4 lg cacao neagra
– zahar vanilinat, sau vanilie pura

 

Mod de preparare:

Se cerne faina, se adauga margarina tinuta la temperatura camerei, zaharul, mierea , oul batut bine, lingura de amoniac, laptele si sare.

Se amesteca bine ingredientele, iar aluatul obtinut trebuie se fie, gen, aluat de cornulete , din care se face un sul, pe care il impartin in sase bucati egale.

Folosim foi de copt, care le ungem cu ulei; aluatul se intinde in foi dreptunghiulare sau rotunde cam de 2 mm grosime si se coc pe fundul tavii, cam 13 minute.

Crema :

Galbenusurile se freaca cu zaharul si z. vanilat pana se deschid la culoare. Separat faina se amesteca cu cacaua apoi se pune laptele peste faina si se amesteca bine,inainte de al pune pe foc , ca sa nu faca cocoloase.

Se torn si galbenusurile frecate cu zahar, apoi se pune pe foc mic, si se invarte continu pentru a evita prinderea cremei de vas ciocolata se rupe in bucati mici sau se da prin razatoare.

Cand crema s-a ingrosat, luam vasul de pe foc, si il lasam la racit cam 15 minute. Adaugam ciocolata si amestecam bine pana la dizolvare.Se iau acum blaturile la rand. Crema obtinuta se intinde pe primul blat care se acopera cu al doilea, apoi tot asa pana cand am uns si ultimul blat. Se pastreaza crema si pentru imbracat exteriorul.

 

Pofta buna!

 

Sursa:PentruEa 




Categorii