Flori si gradina

O plantă cu rol calmant și relaxant. Utilizările Medicinale Impresionante ale MUȘEȚELULUI. Insomnie, migrene și dureri de cap, răni și arsuri

 

 

O plantă cu rol calmant și relaxant. Utilizările Medicinale Impresionante ale MUȘEȚELULUI. Insomnie, migrene și dureri de cap, răni și arsuri

 

 

Mușețelul este o plantă calmantă, care induce o stare de liniște și de relaxare. De aceea este folosită în mod deosebit pentru calmarea stărilor de nervozitate, anxietate, stres, agitație, isterie, insomnie, depresie și dureri de cap.

Mușețelul are proprietăți anti-inflamatoare, anti-spasmodice, antimicrobiene, antivirale, anti-pruritice, anti-parazitice, antihistaminice, analgezice, diaforetice, vasodilatatoare, antimutagenice și sedative. Planta poate, de asemenea, ajuta la reducerea colesterolului sangvin.

La ce putem folosi mușețelul

Mușețelul este un foarte bun relaxant nu doar pentru sistemul nervos, ci și pentru mușchi, fiind util în reducerea spasmelor și a durerilor, inclusiv a durerilor de dinți. Planta conține spiroeter, un agent anti-spasmodic puternic care ajută la destinderea mușchilor tensionați, fiind de asemenea utilă în reducerea inflamațiilor articulare și vindecarea artritei.

Remediile naturiste pe bază de mușețel sunt destinate și tulburărilor digestive: indigestie, gaze, balonare, diaree, colici, sindromul colonului iritabil, gastroenterită, inclusiv ulcerul stomacal.

Această plantă dulce-mirositoare stimulează sistemul imunitar, și îmbunătățește bolile de inimă. Cercetătorii studiază mușețelul și pentru capacitatea de a ajuta la controlul diabetului.

Mușețelul poate fi utilizat și în caz de răceală, gripă, dureri în gât, rău de mișcare sau nevralgii.

Planta este, de asemenea, inclusivă în numeroase creme și loțiuni pentru îngrijirea pielii, putând fi folosită pe răni minore, inflamații ale pielii, arsuri solare, eczeme, psoriazis sau ten sensibil.

O infuzie preparată din această plantă calmantă poate fi folosită și ca apă de gură, pentru vindecarea ulcerațiilor bucale, și pentru prevenirea bolilor gingivale.

Grație proprietăților emenagoge, mușețelul ajută la reglarea menstruației și reduce crampele menstruale.

Utilizările medicinale ale mușețelului

Pentru a beneficia de toate aceste calități terapeutice ale mușețelului, putem folosi infuzia de mușețel, tinctura, uleiul esențial, unguentul sau extractele lichide de mușețel.

  • Insomnie, migrene și dureri de cap. Se bea 1 cană cu infuzie de mușețel seara, cu 30-45 de minute înainte de culcare, sau se face o baie de picioare în apă caldă cu câteva picături de ulei esențial de mușețel (și eventual lavandă sau rădăcină de valeriană). Din florile de mușețel se pot face și perne pentru dormit.
  • Anxietate și stres. Se poate bea ceai de mușețel, sau se poate folosi uleiul esențial de mușețel în aromaterapie. Simpla inhalare a vaporilor acestui ulei calmează stările de anxietate și de stres.
  • Răceală și congestie. Se bea ceai cald de mușețel, și se fac inhalații cu flori de mușețel (și eventual 4-5 picături de ulei esențial de eucalipt, cimbru sau mentă), pentru desfundarea nasului.
  • Greață, balonare, indigestie și colici la copii. Se bea 1 cană cu infuzie de mușețel de 20 de minute, de 2 ori pe zi.
  • Astm. Se pun 4 plicuri de ceai de mușețel, 4 plicuri de ceai negru, ½ linguriță de pulbere de scorțișoară și ¼ linguriță de pulbere de ghimbir la infuzat în 3 căni de apă, timp de 10 minute. Ceaiul se poate îndulci cu miere. Atenție, ceaiul negru nu este recomandat persoanelor cu lipsă de calciu, hipertensive, diabetice, femeilor însărcinate și copiilor sub 10 ani.
  • Ulcerații bucale, gingivită și dureri de dinți. Se clătește gura de 3-4 ori pe zi cu infuzie caldă de mușețel, preparată dintr-o linguriță de flori uscate de mușețel și 1 litru de apă. Infuzia obținută poate fi folosită și pentru tratarea conjunctivitei.
  • Oboseala ochilor și cearcăne. Se aplică 2 pliculețe cu ceai de mușețel rece pe pleoape și se lasă 10-15 minute.
  • Vaginită. Se recomandă spălăturile vaginale cu infuzie de mușețel, conform sfaturilor medicului ginecolog.
  • Crampe menstruale și spasme musculare. Se pot bea 2-3 căni de ceai de mușețel pe zi în perioada menstruației, pentru reducerea crampelor dureroase. Sau se poate masa abdomenul inferior, spatele sau zonele afectate de spasme musculare cu o soluție preparată din câteva picături de ulei esențial de mușețel și ulei vegetal (de floarea-soarelui sau de măsline). Pentru diluare, la 1 picătură de ulei esențial de mușețel se folosesc circa 5 picături de ulei vegetal.
  • Răni și arsuri. Pentru accelerarea procesului de vindecare, se aplică pe zonele afectate comprese calde cu infuzie de mușețel, sau se masează pielea (nu rănile deschise) cu ulei esențial de mușețel, diluat cu ulei vegetal (de floarea-soarelui, de măsline etc). Pentru diluare, la 1 picătură de ulei esențial de mușețel se folosesc circa 5 picături de ulei vegetal.
  • Eczeme, furuncule, psoriazis. Se recomandă 2 băi calde pe zi; la o cadă cu apă se adaugă 30 de picături de ulei esențial de mușețel.
  • Păr blond. Se spală părul cu o infuzie din flori de mușețel, pentru a adăuga mai mult luciu și strălucire părului blond sau deschis la culoare.

Contraindicații și precauții

Mușețelul este contraindicat persoanelor predispuse la alergii la plantele din familia crizantemelor și margaretelor. Mușețelul poate interacționa cu unele medicamente care ajută la reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Trebuie de asemenea evitată utilizarea mușețelului în timpul unui tratament cu medicamente de subțiere a sângelui. Mușețelul poate de asemenea interacționa cu medicamentele antibiotice, anti-histaminice și anti-depresive.

Mușețelul nu trebuie consumat în exces, deoarece poate cauza vomă. Femeile gravide trebuie să evite consumul de mușețel, deoarece este considerat un abortiv.

Ca toate uleiurile esențiale, uleiul esențial de mușețel nu trebuie aplicat niciodată pe piele nediluat, și nici nu trebuie folosit pentru uz intern. Pentru diluare, la 1 picătură de ulei esențial de mușețel se folosesc circa 5 picături de ulei vegetal.

Dacă folosiți uleiul esențial de mușețel pentru prima dată, faceți un test de sensibilitate cu un plasture, aplicându-l pe un deget de la mână, după ce uleiul a fost diluat cu un ulei vegetal. Așteptați 24 de ore, și vedeți dacă apar reacții alergice.

Muşeţelul - întrebuinţări şi proprietăţi, un medicament universal | Ziarul  Unirea

Sursa




Categorii