Inedit

Oaia neagră a unui neam: de ce să îmbrățișăm aceste suflete speciale?

 

 

Oaia neagră a unui neam: de ce să îmbrățișăm aceste suflete speciale?

 

 

“Oaia neagra” a unui neam este un suflet special, nascut in familia respectiva cu o superba, desi dificila, misiune karmica: aceea de a elibera si a vindeca prin el intregul arbore genealogic.

In multe familii exista unii membri care par a actiona si a se comporta intr-un mod “diferit” fata de restul membrilor familiei, in opozitie sau in contradictie cu ceea ce sunt, gandesc si reprezinta ceilalti. Sunt numiti de aceea deseori “oaia neagra” a familiei, dar NU, nu sunt nici ciudati, nici dificili, nici indaratnici. Ei sunt pur si simplu speciali si se nasc in familia respectiva cu o superba misiune karmica (desi, din pacate, de multe ori atat de dificila): aceea de a-si salva neamul de pattern-uri disfunctionale, de a intrerupe ciclul unor tipare de comportament gresite sau nefunctionale, de a elibera intreg arborele genealogic de pacatele, greselile si blocajele sale perpetuate de-a lungul mai multor generatii, scrie garbo.ro.

oaia neagraCu cat tiparele alegerilor si comportamentelor gresite se perpetueaza intr-un arbore genealogic de-a lungul mai multor generatii, cu atat mai mult arborele familial tinde sa se impovareze si sa se prabuseasca la un moment dat sub povara propriei greutati.

Aceste suflete frumoase si speciale par a fi “altfel” fata de ceilalti, au un sistem de gandire si de convingeri fata de restul familiei, par a nu se integra in sistemul de a fi si a exista al familiei respective. De multe ori aleg un alt drum in viata decat parintii, fratii, bunicii sau inaintasii lor, ceea ce poate atrage dupa sine si oprobiul lor in randul familiei daca iubirea si acceptarea nu s-au instalat inca in familia respectiva drept lliant comun intre generatii si membrii sai.

Adeseori, ei sunt judecati, ironizati, criticati, izolati, considerati ca fiind niste “inadaptati” in sistemul familial respectiv. Fiindca se simt niste “outsideri” si nu se pot adapta modului in care paradigmele familiale sau sistemul lor familial si-ar dori ca ei sa fie, se confrunta adesea cu dezaprobare, neintelegere, respingere din partea restului familiei.

Onoreaza ceea ce esti, ai incredere in ceea ce esti si ai curajul sa iei atitudine nu doar pentru tine, ci pentru intregul tau neam. Atunci cand crezi cu adevarat ca te afli pe un drum bun pentru tine si sufletul tau, chiar daca nu coincide cu drumul celorlalti din familia ta, poate ca esti pe drumul cel bune. Iata ce spune Bert Hellinger, un psihoterapeut german celebru, despre “oaia neagra a unei familii”. Bert Hellinger este cunoscut indeosebit pentru metoda sa terapeutica unica – “constelatiile familiale”, dezvoltata in anii ‘90 si in 2011 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

“A fi oaia neagra a unui neam este un act de iubire fata de intregul neam din care faci parte.

In realitate, acea persoana pe care familia o exclude uneori sau fata de care se poarta urat in multe situatii este cel care, printr-un act de iubire, a fost ales inca din momentul conceperii sale sa fie purtatorul informatiilor intregului neam astfel incat sa demonstreze, sa exprime, sa manifeste toate dramele nerezolvate si sa elibereze arborele sau genealogic.

Daca te-ai simtit vreodata ca si cum ai fi oaia neagra a familiei tale, poate te intrebi de ce te-au ales tocmai pe tine.

Fiindca in mod paradoxal, ‘oaia neagra’ a familiei poate fi cel mai puternic membru al unui neam, cel care poate onora aceasta succesiune, cel care a infaptuit cel mai mare act de iubire fata de familia sa.

Asa-numitele ‘oi negre ale familiei’ sunt de fapt cei care aleg o cale noua, aceea de a elibera prin ei intreg arborele familial.

Acei membri ai copacului familial care nu se adapteaza regulilor sau traditiilor unui sistem familial, cei care inca de mici cauta sa revolutioneze sistemul de convingeri si credinte familiale, fiind deseori in contradictoriu cu caile prestabilite urmate de traditiile familiale, cei criticati, judecati si chiar respinsi, ei sunt cei chemati sa elibereze arborele unui neam din povesti si patternuri repetitive care au pus bete in roata unor generatii intregi.

‘Oaia neagra’ a familiei, cel care nu se adapteaza, cel care striga prin toti porii ‘rebeliune’, joaca un rol de baza in interiorul fiecarui sistem familial. El repara, detoxifiaza si creeaza noi si infloritoare ramuri in arborele genealogic.

Datorita acestui membru al unui neam, un arbore genealogic isi reinnoieste radacinile. Rebeliunea sa este pamant fertil, “nebunia” sa este apa care hraneste, incapatanarea sa este aer proaspat, pasiunea sa este foc care reinsufleteste inimile stramosilor sai. In actul sau de razvratire se manifesta nenumarate dorinte reprimate ale stramosilor sai, visurile lor neindeplinite, talentele lor irosite, frustrarile lor.

Din inertie, arborele unui neam va dori sa continue sa mentina directia toxica a trunchiului sau, ceea ce face misiunea personajului nostru dificila si provocatoare. Cu toate acestea, cine sa dea nastere de flori noi in arborele nostru daca nu el? Cine va crea noi ramuri? Fara el, visurile neimplinite ale celor care sustin arborele de generatii intregi ar muri ingropate sub propriile radacini.

Nu lasa pe nimeni sa te faca sa te indoiesti, ai grija de ‘unicitatea’ ta ca de cea mai pretioasa floare a copacului tau. Tu esti visul tuturor stramosilor tai.”

~ de Bert Hellinger

 

Sursa
Categorii