Sfaturi utile

Pericolul din bijuteriile de aur. AVERTIZAREA medicilor privind PERICOLUL asupra sănătății

 

 

 

 

Femeile ar trebui să fie atente atât la bijuteriile vechi care au fost duse la reparat, cât și la cele noi cu diverse monturi, scrie bzi.sanatate.ro.

Potrivit sursei, la reparație sau montare este utilizat cadmiul, care are caracteristicile de a coborî semnificativ punctul de topire a aliajului. „La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să ajungă la diferite organe”, a explicat Heinz Karl, maistru bijutier.

Comisia Europeana avertizeaza ca cadmiul folosit la lipirea bijuteriilor de aur afecteaza trei organe foarte importante rinichii, plamanii sau ficatul.

Comisia Europeana a lansat recent un avertisment privind aceste bijuterii. Specialistii sustin ca multe dintre bijuteriile din comert, daca nu chiar toate, contin cadmiu, element chimic folosit la topirea aliajelor. Aceasta substanta este inclusa pe lista substantelor cancerigene si a fost interzisa de Uniunea Europeana inca din 2011!

Cadmiul folosit la lipirea bijuteriilor de aur afectează rinichii, plămânii sau ficatul.

„Accelerează instalarea bolilor degenerative, hepatita cronică, el afectează mai ales ficatul, plămânul și rinichii. Este un oncogen, produce boală canceroasă și poate să producă malformații”, a declarat dr. Mihai Ungureanu, specialist boli interne.

Bijuteriile din aur lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate, în special, în cazul femeilor însărcinate.

 

Sursa: ZiarulNational.md
Categorii