Flori si gradina

Plantele sanitar pentru grădină – un ajutor de nădejde pentru buna dezvoltare a acesteia

 

 

 

 

Gradina este un ecosistem in adevaratul sens al cuvantului iar legaturile care exista intre plante, indiferent de tipul acestora, sunt foarte importante pentru o buna dezvoltare a gradinii. Se poate spune ca un gradinar se ocupa in totalitate de starea plantelor din gradina sa, insa acest lucru nu este pe deplin adevarat deoarece chiar si cel mai harnic gradinar primeste un ajutor de nadejde din parte insectelor ajutatoare (gargarite, albine, fluturi) sau din partea plantelor companion. Din categoria plantelor companion fac parte si plantele sanitare al caror rol este acela de a proteja gradina de eventualii daunatoarii. Si daca sunteti un gradinar iscusit si doriti sa aflati cum va puteti proteja gradina prin metode naturale, in randurile care vor urma va vom prezenta care sunt cele mai potrivite plante sanitar pentru gradina dumneavoastra.

Pe langa faptul ca plantele sanitar va protejeaza gradina de insecte daunatoare si chiar si de rozatoare, ele pot fi folosite ca atare, cele mai multe fiind adevarate minuni ale medicii naturiste. Dar iata care sunt plantele sanitar care nu trebuie sa lipseasca din gradina dumneavoastra:

• Pelinul – este un adevarat miracol al naturii, fiind una dintre cele mai importante plante sanitar ale gradinii. Pelinul este recunoscut pentru numeroasele sale proprietati asupra sanatatii noastre, insa el este un mare ajutor si pentru gradinarii care doresc sa aiba o gradina sanatoasa intr-un mod natural. Pelinul contine uleiuri volatile care tin la distanta insectele daunatoare ale arbustilor fructiferi (coacaz, mur, zmeur). Cel mai indicat este ca pelinul sa fie plantat la radacina acestora.

• Doua alte plante sanitar pe care le folosim aproape zi de zi pentru prepararea hranei sunt ceapa si usturoiul. Uleiurile volatile pe care aceste doua plante le contin tin la distanta orice daunator (afide, paianjeni rosii). Este indicat sa plantati cateva fire de ceapa sau usturoi si in gradina de flori pentru a elimina daunatorii care pot ataca florile.Imagini pentru Ardeiul usturat

• Mirosul sau ne desfunda nasul iar aroma ne invaluie intregul corp de caldura. Este vorba de hrean – un adevarat medicament, dar si un sanitar al gradinii. Hreanul este considerat cea mai eficienta planta sanitar datorita concentratiei ridicate de alil, o substanta al carei miros puternic tine la distanta toti danatorii. Interesant este faptul ca hreanul poate fi cultivat oriunde in gradina si nu are nevoie de ingrijiri speciale, radacinile sale fiind gata de scos din pamant toamna pentru a putea fi utilizate pentru pregatirea conservelor si a muratoruilor de iarna.

• Ardeiul usturat este o alta planta sanitar care nu lipseste din nicio gradina. Daca obisnuiti sa cultivati ardeiul iute intr-un singur loc ar fi indicat sa renuntati la acest obicei si sa incercati sa il culitvati in intreaga gradina pentru ca aceasta planta tine daunatorii la distanta.

• Plantele aromatice precum cimbrisorul, menta sau salvia sunt, de asemenea, plante sanitar deoarece emana uleiuri volatile puternice. Aceste plante tin la distanta afidele, puricii verzi si fluturele alb care ataca in special culturile de varza. De asemenea, ele tin la distanta si melcii.

 

Pelin, Foto: Foto: bilki-lekoviti.blogspot.com

Sursa: Familist.ro




Categorii