Inedit

Podul lui Dumnezeu, un loc din România unde până și cuvintele pălesc!

 

 

 

 

România e plină de locuri mirifice, desprinse parcă din povești, dar parcă nici unul nu se compară cu Podul lui Dumnezeu, un loc unde până și cuvintele pălesc. Mai mult decât atât, acesta singurul pod natural din lume pe care se poate circula cu mașina.

O uriașă arcașă de piatră

Cine n-a ajuns să vadă Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural așa cum i se mai spune, aflat în centrul localității Ponoare din Mehedinți, înseamnă că a trăit degeaba. O uriașă arcadă de piatră peste care trece șoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, specialiștii spun despre acesta că s-a format prin prăbușirea peretului superior al peșterii.

De alfel, dimensiunea acestuia sunt impresionante: 30 metri lungime, 13 metri înălțime, 22 de metri lățimeși 9 metri deschidere. Legenda spune că acest pod ar fi construit de însuși Dumnezeu, după ce I s-ar fi făcut milă de oamenii din Ponoarele care nu puteau să mai treacă Valea Pragului și l-a alungat pe Necuratul, care și-ar fi găsit adăpost în peștera de la pod.

Se spune că acesta ar fi fugit, moment în care tavanul peșterii s-a prăbușit, iar Dumnezeu a făcut podul. Tot legende spune că dracul nu s-a potolit și, plin de furie, ar fi zgâriat cu ghearele stâncile din Dealul Peșterii, apoi s-ar fi așezat pe o piatră care și în zilele noastre îi poartă numele.

O altă variantă…

O altă variantă a poveștii este că Sfântului Nicodim care căuta o cascadă deasupra căreia să ridice o mănăstire i s-a arătat în vis Ponoarele, însă din păcate când a ajuns aici, a fost acuzat de furt și alungat. Pentrua putea scăpa de furia acestuia, Dumnezeu a ridicat un pod ca să-i faciliteze acestuia trecerea.

Se crede că atunci când ar fi fugit, sfântul Nicodim a lăsat un blestem, ca apele să fie înghițite și nici o vietate să nu trăiască. Apoi, spune legenda, sfântul Nicodim ar fi ajuns la Tismana, unde a construit mănăstirea cu același nume.

 

Sursa: Sufletul Romaniei
Categorii