Torturi

Tort ” RAZĂ DE SOARE “

Loading...

 

 

tort-de-portocale

 

 

Ingrediente:

(pt 6 portii)

1 l lapte dulce,
300 gr zahar alb tos,
1/8 lingurita sare,
400 gr piscoturi ( de preferabil de buna calitate)
4 portocale mari (decojite),
3 linguri de gelatina, fara arome si incolora,
3 galbenuse,
1 lingura esenta de vanilie,
coaja de la 1 portocala,
sucul de la 2 portocale

 

Mod de preparare:

Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul. Focul trebuie sa fie de intensitate moderata.
Gelatina se pune la inmuiat in sucul de portocale.

Cand zaharul s-a topit   se adauga aromele, vanilia, coaja de portocale si se amesteca. Se da de pe foc.

Separat se pregateste tortul. Bun!Portocalale se vor curata de coaja. Atentie!Coaja se poate pastra intr-un mod foarte folositor, a se vedea pagina ” Notitele bucataresei”.
Se curata portocalele si de coaja cea alba, este amaruie si va schimba gustul prajiturii noastre.
Cand totul este gata, potocalele se vor taia felii cat mai subtiri.

Un vas rotund, capacitatea de 3 litri, se uda putin cu apa, doar cat sa fie umeda pe toate laturile. Feliile cele mai frumoase si mari se vor aseza la baza si de asemenea se tapteaza peretii vasului. Se aseaza totul ca o broderie, pe margine. Veti vedea in fotografie. Este foarte, foarte simplu. Primul rand de portocale va da si aspecul deosebit al tortului, tocmai de aceea vom acorda mai multa atentie. Acum la stratul doi,piscoturile. Trei fiind mascat, in interior, se pot pune feliile mai mici de portocale. Ultimul strat cel de sus, cel cu care de altfel si se incheie procesul de asamblare, trebuie sa fie piscoturi.
Avem, baza portocale felii frumos asezate, iar stratul de la suprafata piscoturi.

Cat timp noi am asezat tortul, gelatina s-a dizolvat si se poate folosii dar inainte de asta mai avem ceva de facut.
In laptele care nu mai este fierbinte, doar caldut se pun galbenusurile frecate. Apoi se adauga gelatina toata. Este bine ca acum sa amestecam cu un tel in lapte, pt a desface galbenusul si gelatina, acestea incorporandu-se mai bine.
Totul se pune pe foc pret de 2-3 minute.
Atentie!Daca aveti gelatina granule, veti vedea ca se va dizolva rapid. Este important ca gelatina sa se dizolve pt a putea lucra perfect, inchegand compozitia.

Laptele se va rasturna, cu graja peste piscoturile cu portocale. Eu prefer sa torn, in reprize, cu un polonic sa fiu sigura ca se incoporeaza complet.

Se aseaza la suprafata o farfurie si se pune ceva mai greu peste ea. Un borcanel de ceva(un exemplu). Cert este ca totul nu trebuie sa pluteasca ci sa fie inchis.

Se lasa la rece peste noapte.
A doua zii, tortul se scoate din forma astfel.
Umpleti un vas, volum triplu fata de cel al tortului, cu apa fierbinte. Se pune vasul cu tortul in aceasta apa, avand ca drept capac un platoul, dar cu fata catre tort. Apa nu trebuie sa atinca compozitia, se lasa 2-3 minute apoi se intoarce totul invers si gata tortul este  cu baza la suprafata.
Nu-i asa ca este simplu?…sunt eu mai vorbareata:))

 

Se decoreaza cu frisca sau pur si simplu se savureaza asa cum este!!!

 

 

Pofta buna !

 

Sursa: Cooking with Herbs & Spices

Loading...
Loading...




Categorii

Loading...
error: Content is protected !!