Bauturi

Rețeta lichiorului de dafin. Proprietățile benefice ale dafinului și diverse rețete pentru sănătate

 

 

Rețeta lichiorului de dafin. Proprietățile benefice ale dafinului și diverse rețete pentru sănătate

 

 

Astăzi vă vom oferi rețeta lichiorului de dafin și vom vorbi despre proprietățile arbustului din care se extrage acest digestiv, și anume planta de dafin ( Laurus nobilis ), un arbore veșnic verde din familia Lauraceae. A fost cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale de vindecare și este folosit în tradiția culinară din centrul și sudul Italiei. În bucătărie este folosit atât ca condiment, cât și ca bază pentru prepararea lichiorului de dafin.
Așadar, să vedem care sunt diferitele sale proprietăți benefice și vindecătoare. Dar să începem cu câteva curiozități.

Proprietățile benefice ale dafinului

În tradiția populară, planta de dafin este considerată o plantă cu multe proprietăți curative. Și acestea pot fi găsite atât în ​​boabele complet coapte, cât și în frunze. Iată câteva exemple ale virtuților sale.

Lichior de dafin. Digestie și balonare

Dafinul este un stimulent al secreției sucurilor gastrice și are proprietăți antiseptice remarcabile. Aceste caracteristici sunt utile pentru promovarea digestiei, dar și pentru ameliorarea balonării.

Infuzia de dafin. Gripă și răceală

Băut ca infuzie fierbinte, dafinul are un efect de transpirație, excelent pentru combaterea răcelii și a gripei. Rețeta preparatului constă din 2 grame de foi de dafin într-un pahar cu apă fierbinte.

Baie de picioare. Transpirație și reumatism

Folosite extern, ca baie de picioare sau pachete, frunzele plantei de dafin sunt un ajutor eficient împotriva reumatismului. În această formă, este, de asemenea, un antidot excelent pentru transpirația excesivă a picioarelor.

Fructe uscate, unguente și băi aromate

Boabele de dafin (sau drupe) sunt recoltate când sunt complet coapte în perioada de toamnă. Pentru a fi utilizate trebuie uscate. În acest fel, ele se micșorează și apar ca bile ovoide de culoare negru-purpuriu.

Unguentul de dafin

În trecut, unguentul de dafin era folosit pentru tratarea reumatismului. Acest unguent a fost preparat prin macerarea fructelor de dafin zdrobite timp de o lună în ulei de măsline.

Băile aromate

Fructele de dafin sunt folosite și pentru prepararea băilor stimulente și aromate. Proporția corectă pentru acest tip de utilizare este de 200-250 de grame de fructe de dafin.

 

Lichior de dafin

Ajungem acum la prepararea lichiorului de dafin. O rețetă foarte simplă.

Ingrediente:

Pentru rețeta lichiorului de dafin de casă, veți avea nevoie de:

  • 100 de frunze ale unei plante de dafin
  • 1 litru de alcool pentru lichioruri
  • 1 litru de apă
  • 400 de grame de zahăr
Mod de preparare:
Frunzele de dafin îmbibate în alcool

 

Frunzele de dafin îmbibate în alcool

În primul rând, pentru a pregăti lichiorul de dafin trebuie să colectați frunzele de dafin (cu mâna sau folosind o foarfecă de grădină). Apoi se spală și se usucă pe o față de masă de bumbac.
Odată uscate, frunzele sunt puse într-un recipient de sticlă la care se adaugă alcool pentru lichioruri. Recipientul trebuie, în acest moment, să fie închis ermetic.
Frunzele de dafin și alcoolul trebuie lăsate la infuzat timp de 30 de zile într-un loc întunecat și uscat. După această perioadă, puteți continua cu adăugarea siropului de apă și zahăr. Siropul trebuie realizat urmând acești pași:

  • Într-o tigaie topiți 400 de grame de zahăr la foc mic, după care adăugați apa (este posibilă și utilizarea zahărului din trestie);
  • Țineți căldura foarte scăzută și amestecați constant pentru a preveni formarea caramelului;
  • Când zahărul este complet dizolvat, opriți focul și lăsați-l să se răcească.

Lichior de dafin

Odată răcit, siropul poate fi adăugat la soluția de alcool. Desigur, va fi mai întâi filtrat și separat de frunzele de dafin.
Apoi amestecați ușor apa și amestecul alcoolic, închideți recipientul și lăsați-l să se odihnească încă 15 zile.
După această perioadă, lichiorul de dafin va fi gata să fie gustat. Dar mai întâi este important să fie turnat în sticle. În timpul acestei operații, utilizați o cârpă de bumbac pentru filtrare, care va reține orice reziduuri ale plantei de dafin.

Acum lichiorul dvs. de dafin este gata. 

Lichior de lauri în pahare

 

Sursă




Categorii