Flori si gradina

Reţete cu flori de tei. Beneficii și preparare

 

 

Reţete cu flori de tei. Beneficii și preparare

 

 

Reţete cu flori de tei. Beneficii și preparare

 

Sirop pentru răceală şi gripă

Ingrediente:

câte 1 pumn de flori uscate de tei, soc şi creţuşcă, 1 l de apă, 1 kg de zahăr brun, 25 g de acid citric.

Mod de preparare:

* Daţi într-un clocot apa şi zahărul, apoi luaţi-le de pe foc. După ce aţi aşteptat să se răcească puţin, adăugaţi şi acidul citric.
* Puneţi florile în lichidul călduţ, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l la infuzat 48 de ore. La sfârşit, stre­curaţi siropul şi turnaţi-l în sticle mici.
Utilizare: Cele trei flori ajută la scăderea febrei, au acţiune su­dorifică şi antiinflamatoare, fiind aşadar foarte indicate pentru tra­ta­rea răcelilor şi a gripelor. Siro­pul se bea diluat cu apă, însă la fel de bine poate fi întrebuinţat ca în­dulcitor al ceaiurilor de plante.

Balsam pentru pielea iritată

Ingrediente:

frunze de tei, ulei de floarea soa­relui, ulei de cânepă, cea­ră de albine, uleiuri ete­rice de grepfruit, lavandă, lemn de cedru şi berga­motă.

Mod de preparare:

* Tăiaţi mărunt frunzele de tei, puneţi-le în­tr-un borcan şi tur­naţi peste ele uleiul de floarea soa­­­relui. Încălziţi borcanul în bain-marie cam 20 de minute. După aceea, strecuraţi ule­iul pentru a în­­­de­păr­ta frunzele şi lăsaţi-l să se răcească.
* Încălziţi în bain-marie 40 de grame din uleiul preparat anterior, în care adăugaţi 10 gra­me de ulei de cânepă şi 5 grame de ceară de albine, până când aceasta din urmă se topeşte com­plet.
* Puneţi într-un borcănel de 50 ml câte 2 pică­turi din uleiurile de grepfruit, lavandă, lemn de cedru şi bergamotă, apoi turnaţi deasupra bal­samul. Aşteptaţi să se răcească, după care în­chi­deţi borcă­nelul.
Utilizare: Frunzele de tei calmează pielea iri­tată şi vindecă leziunile minore, iar uleiurile eterice ajută la îngrijirea pielii.

 

Ceai de tei – mod de preparare

Pentru o cană de 200 ml de apă clocotită ai nevoie de maxim două lingurițe de flori de tei uscate. Vasul cu ceai se acoperă pentru 5-6 minute, după care se strecoară și se bea cald, ca atare ori îndulcit cu miere.

Poți prepara și infuzie de tei concentrată. Se amestecă 20 de grame de flori de tei uscate (până la 4 lingurițe) în 200 ml de apă rece. Se lasă totul la macerat pentru 4 ore sau chiar peste noapte. Infuzia concentrată de tei poate fi consumată în combinație cu ceaiul de tei cald.

Ceai de tei – beneficii

ÎNTĂREȘTE SISTEMUL IMUNITAR

Compușii fenolici din compoziția ceaiului de tei au un puternic efect antibacterian, iar asta face ceaiul de tei un remediu tradițional pentru întărirea sistemului imunitar și pentru protejarea organismului în lupta împotriva mai multor afecțiuni.

CALMEAZĂ INDIGESTIA

Ceaiul de tei conține agenți carminativi care ajută la calmarea durerilor abdominale și favorizează eliminarea gazelor. Este recomandat și pentru calmarea tulburărilor intestinale, a crampelor, a flatulenței excesive, dar și pentru ameliorarea indigestiei.

TRATEAZĂ INSOMNIA ȘI STRESUL CRONIC

Infuzia de tei este recomandată în mod special pentru reducerea stresului, tratarea insomniei, oboseala cronică, somnul agitat ori coșmarurile. Este indicat să fie consumat seara, după cină, pentru a favoriza un somn odihnitor pe durata nopții.

AMELIOREAZĂ SIMPTOMELE GRIPEI ȘI RĂCELII

Ceaiul de tei conține mucilagiu, adjuvant pentru reducerea inflamației din gât și din gură. Un consum regulat de ceai de tei poate favoriza transpirația și poate elimina toxinele din corp.
Ceaiul poate fi un remediu natural și pentru tuse uscată, vărsături, hipertensiune arterială sau răceli obișnuite.

AJUTĂ LA ELIMINAREA TOXINELOR DIN CORP

Ceaiul este diuretic natural și ajută la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, lemnul de tei este folosit adesea pentru a combate reumatismul, artrita, calculii biliari și renali.

Beneficii ceai de tei – uz intern

• Antidepresiv și sedativ;

• Diuretic natural;

• Tratează durerile de cap;

• Tratează atacurile de panică;

• Adjuvant pentru persoanele care suferă de hipertensiune și agitație.

Beneficii – uz extern

• Combate cearcănele (comprese înmuiate în ceai de tei concentrat);

• Ameliorează mâncărimile pielii;

• Benefic pentru regenerarea pielii;

• Calmează oboseala tenului;

• Tratează durerile în gât (gargară cu infuzie de tei).

 

Ceai din flori de tei – proprietăți

• Antispasmodic;

• Antiinflamator;

• Euforizant;

• Diaforetic (recomandat pentru fluidizarea sângelui);

• Combate ridurile și cearcănele;

• Favorizează transpirația;

• Scade febra.

Nasušte si lipový květ: Uklidní pocuchané nervy i rozjívené děti | Alkaline  tea, Linden tea, Cholesterol lowering foods

Sursa




Categorii