Remedii naturiste

Sinuzita: cinci remedii eficiente pentru a scapa de simptomele ei

 

 

 

 

Sinuzita este o afectiune tare suparatoare, asa ca ne-am gandit sa va oferim cateva remedii simple si usor de implementat pentru a reduce simptomele ei. In mod surprinzator, sinusurile produc 1-2 litri de mucus in fiecare zi. In conditii normale, majoritatea cantitatii de mucus se scurge in gat fara a putea fi simtit. Da, suna ciudat, insa acest proces are un rol foarte important in filtrarea bacteriilor, a virusurilor si ciupercilor din aerul pe care il respiram si umezeste sinusurile si mucoasa respiratorie, permitandu-ne sa respiram mai usor si scazand riscul de infectii.

Uneori, din cauza alergenilor, poluarii mediului, obstructiilor nazale sau inflamatiilor se produce sinuzita. In SUA, de exemplu, sinuzita este una dintre cele mai comune probleme tratate de medicii primari, in fiecare an fiind afectati in jur de 31 milioane americani. Persoanele afectate de sinuzita se bazeaza pe decongestionante pentru alinarea simptomelor, insa, folosite prea des, produc mai mult rau decat bine.

Decongestionantele contracta membranele, insa atunci cand acestea isi revin, se umfla mai mult decat initial. Astfel, vei incepe sa le folosesti din ce in ce mai des, pana vei ajunge sa le folosesti de mai multe ori pe zi, ceea ce poate fi foarte daunator pentru inima. Evident, sunt contraindicate in cazul persoanelor cu boli de inima sau tensiune ridicata.

Pentru a nu crea dependenta, decongestionantele se folosesc timp de 1-2 zile, si asta doar de 1-2 ori pe an. Daca simptomele sinuzitei sunt severe (dureri de cap insuportabile, infundarea completa a nasului, durere faciala), acest lucru poate dezvalui existenta unei infectii bacteriene, asa ca mergi la un medic ORL-ist specializat in sinuzita.

Tratamentul trebuie urmat intocmai si pe toata perioada recomandata, chiar daca pe parcurs te simti mult mai bine. Totusi, daca simptomele sunt usoare, infectia poate fi virala si poate fi tratata fara a recurge la decongestionante. Ce solutii exista in acest caz?

Irigatorul nazal

Poluarea aerului a atins cote nemaiintalnite in ultimii ani, Bucurestiul in special fiind considerat unul din orasele cu cel mai poluat aer din Europa. O solutie simpla de a tine sinuzita si alergiile sub control o reprezinta irigatorul nazal. Acesta poate avea mai multe forme, cea mai intalnita seamana cu lampa lui Alladin, care se umple cu solutie salina sterila. Solutia salina sterila poate fi cumparata ca atare, sau, si mai simplu, se poate prepara acasa: o lingura de sare de mare, un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si restul apa (in functie de dimensiunea irigatorului). Deasupra chiuvetei, toarna solutia intr-una din nari; fie va iesi pe nara cealalta, fie se va scurge in gat. Acest lucru va ajuta la eliminarea mucusului.

Masajul cu vibratii pentru sinuzita

Da, suna ciudat, dar vibratiile chiar ajuta la dizlocarea stratului gros de mucus. In definitiv poate fi orice vibreaza, dupa imaginatia si gusturile fiecaruia. Pune aparatul pe un nivel scazut de vibratii, apropie-l de osul obrazului si misca-l de-a lungul osului spre nas pentru cateva minute, pentru a desfunda sinusurile maxilare. Pentru a desfunda sinusurile sfenoidale foloseste vibratiile pe frunte. Dupa aceste proceduri e momentul sa iti asezi fata deasupra unui vas cu apa fierbinte in care ai amestecat cateva crengute de cimbru, menta si oregano. Pune-ti un prosop deasupra capului sa impedici disiparea aburului. Dupa cateva minute repetati faza cu vibratiile de la inceput. O sa vedeti repede rezultatele.

Gata cu fumatul!

Ca tot este si va fi un subiect controversat care apare in toate articolele de tipul “Remedii impotriva…”, renuntatul la fumat ajuta in lupta impotriva sinuzitei, avand in vedere ca aceasta este unul din efectele negative ale fumatului. Fumatul determina iritatii si inflamatii la nivelul sinusurilor, practic arde interiorului nasului si determina vasoconstrictie. Astfel se distrug cilii, structurile asemenatoare firelor de par care ajuta la deplasarea mucusului prin canalul nazal si apoi pe gat in jos. Fara acesti cili, mucusul ar ramane in nas, bacteriile s-ar multiplica si ar duce la sinuzita.

O casa cu un aer curat

Praful si mucegaiul din casa agraveaza problemele cu sinuzita. Sterge cu atentie praful, inclusiv din locurile in care nu este vizibil (pe corpuri de mobila inalte, sub covoare), spala des draperiile, perdelele si jaluzelele. Un purificator de aer este o idee foarte buna, in special daca ai probleme cu alergiile. Mucegaiul se gaseste in general in orice casa, mai ales in zonele umede din casa. Foloseste inalbitorul sau substante speciale impotriva mucegaiului. Pentru obiectele care vin in contact direct cu nasul sau gura ta, foloseste otet din alcool pentru a le curata si nu uita sa le clatesti bine.

Atentie la ce mananci

Fiecare reactioneaza diferit la diverse alimente, asa ca fii atent care din acestea te congestioneaza. Te simti infundat dupa ce mananci lactate, zahar, alimente cu drojdie? Sau poate branza sau ciuperci? Pastreaza un jurnal cu ce mananci si poate reusesti sa gasesti un tipar. Daca respecti recomandarile de mai sus, insa dupa 3 zile in continuare ai probleme cu sinusurile, singura solutie este sa mergi la un medic specialist in ORL.

Sursa : Nutritie.bio




Categorii