Cercetătorii germani de la Universitatea Goethe din Frankfurt și Institutul Federal de Hidrologie au descoperit peste 24520 de substanțe chimice în apa îmbuteliată, după ce au testat 18 eșantioane din aceasta. Studiul s-a făcut cu ajutorul unor tehnolgii avansate – precum spectrometria de înaltă rezoluție combinată cu diverse bioteste – și a avut ca scop descoperirea potențialilor agenți ce pot induce dereglare hormonală, cum ar fi BPA (bisfenol-A).

Dintre cele 18 probe analizate, 13 au rezultat a avea un puternic impact asupra hormonilor feminini, în timp ce 16 au dovedit un potențial de reducere cu 90% a hormonilor masculini. Însă cel mai periculor compus găsit a fost DEHF (di-etilhexil-fumurat), care nu se găsește pe lista substanțelor reglementate de legislația în vigoare. DEHF este un agent chimic folosit pentru a da mai multă flexibilitate sticlelor din plastic.

În timp ce DEHF s-a dovedit a afecta hormonii feminini, nu a rezultat același lucru și despre hormonii masculini – de undă reiese că alături de acesta acționează și alte substanțe neidentificate până în prezent ca atare.

În concluzie, se impune o testare mai amănunțită asupra tuturor substanțelor periculoase infiltrate din recipienții de plastic în apă, pentru că despre multe dintre acestea nu se știe mai nimic până în prezent iar impactul lor asupa sănătății umane poate fi unul serios.