Torturi

Tort de capsuni ” Coronita verii “

 

 

Ingrediente:

Topping capsuni si zmeura

  • 1,1 kg capsuni proaspete (de preferinta mai mici)
  • 500 g zmeura proaspata
  • 6 linguri zahar (120 g)
  • 5 g gelatina granule
  • 250-300 ml frisca lichida, 28-30% grasimi (pentru ornat tortul)
  • cateva frunze de menta proaspata (pentru servit)

 Pandispan

  • 7 oua
  • 210 g zahar
  • 210 g faina
  • un varf  cutit sare

Sirop

Loading...
  • 350-400 ml apa (depinde cat de insiropat va place)
  • 100-120 g zahar (5 linguri) + 1 plic de zahar vanilat
  • coaja rasa de la 1 lamaie

Crema de iaurt

  • 400 ml frisca lichida, 28-30% grasimi
  • 350 g iaurt grecesc sau un iaurt cremos
  • 2-3 linguri zahar pudra (cca 50 g)

 

Mod de preparare – Pandispan  (forma – 26 cm ∅)

Incalzim cuptorul la 180°C. Separam galbenusurile de albusuri.

Intr-un vas mixam albusurile cu o ciupitura de sare pana cand se intaresc dupa care adaugam zaharul. Continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma alba si cremoasa. Adaugam galbenusurile, amestecam usor de jos in sus si apoi presaram faina cernuta si o incorporam la fel, amestecand de jos in sus.

Adaugam compozitia in forma tapetata cu unt si faina dupa care o nivelam usor. Coacem pandispanul in cuptorul preincalzit la 180°C cca 35 minute (cand  se desprinde de pe marginea formei, atunci el este copt).

Lasam blatul de tort sa se raceasca cateva minute in forma, il punem pe un gratar sau pe un prosop curat de bumbac si il lasam sa se raceasca cateva ore (sau pana a doua zi).

Preparare – Crema de iaurt

Amestecam usor iaurtul rece cu zaharul pudra cu ajutorul unei spatule.

Batem frisca lichida (trebuie sa fie foarte rece) cu un ajutorul unui mixer. Incorporam iaurtul indulcit in frisca batuta, amestecand usor cu spatula. Tinem crema la frigider.

Preparare – Sirop

Intr-o craticioara punem la incalzit apa cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca dam focul la mic si fierbem cca 5 minute. Indepartam vasul de pe foc si adaugam zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Lasam siropul sa se raceasca. Mie imi place ca tortul sa fie bine insiropat, asa ca am pus 400 ml apa.

Preparare – Topping de capsuni  si topping de zmeura

Intr-o tigaie punem 500 g capsuni intregi, 3 linguri pline cu zahar si 3-4 linguri de apa. Punem tigaia pe aragaz, dam focul la maxim si gatim sosul de capsuni cca 4 minute, amestecand usor cu o spatula de lemn.

Procedam la fel si cu sosul de zmeura, adaugand aceleasi cantitati de zahar si apa. Daca avem fructe congelate nu punem deloc apa. Lasam ambele sosuri sa se raceasca.

Intr-o canita punem gelatina sa se dizolve in 50 ml apa rece, timp de 10 minute, dupa care o punem pe bain-marie sa se dizolve complet (sa fie calda si sa nu depaseasca 60°C).

Punem deoparte 2/3 din sosul de zmeura, pe care il vom folosi la foile de blat.

Amestecam usor sosul de capsuni cu sosul de zmeura ramas (1/3) si gelatina racita putin (calduta). Tinem la frigider topping-ul de fructe pana se intareste putin (il vom turna deasupra tortului).

Montam tortul de capsuni cu zmeura si crema de iaurt.

Taiem blatul de tort in 3 foi egale.

Insiropam prima foaie si apoi adaugam deasupra o parte din sosul de zmeura (pt. foile de blat). In continuare intindem un strat din crema cu frisca si iaurt dupa care asezam deasupra capsuni proaspete, taiate in jumatati (cca 125 g). Le apasam usor, sa intre in crema de iaurt.

Procedam la fel si cu a doua foaie, adaugand aceleasi cantitati de sirop, sos de zmeura, crema de iaurt si capsuni proaspete.

Adaugam deasupra ultima foaie de pandispan si o stropim cu siropul ramas. Dam tortul la rece pentru 20-30 minute.

Batem 250-300 ml frisca lichida (rece) dupa care ornam tortul pe laterale si deasupra. Eu am ornat si cateva floricele din frisca, deasupra pe marginea tortului. Dam din nou tortul la rece pentru aprox. 1 ora.

Scoatem topping-ul de la frigider, il turnam pe toata suprafata tortului si apoi il dam din nou la rece (daca sosul este prea tare, il lasam sa se inmoaie putin la temperatura camerei – daca este prea moale il mai lasam in frigider)

Dupa cateva ore topping-ul va fi intarit si putem orna tortul cu capsuni proaspete – deasupra si la baza lui (am folosit cca 350 g).

O felie de tort plina de capsuni si zmeura, parfumata cu menta proaspata…

 

Pofta buna!

 

Sursa:  IONEL TARNOVESKI




Categorii