Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou Torturi

Tort delicios cu crema de cacao si vanilie, grozav pentru o sarbatoare in familie

 

 

    

Ingrediente : 

Blat de pandispan

cu cacao,

din 11 oua, 11 lingui de zahar,

Loading...

8 linguri faina si

3 linguri cacao.

Batem ouale cu zaharul, foarte bine, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine cremoasa, alba si spumoasa. Adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta. Amestecam usor, pana la incorporarea totala. Coacem blatul (in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt) pana cand se desprinde de marginile tavii (faceti si proba cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca si-l taiem, apoi, in trei foi.

Crema de cacao:

300 ml lapte;

100 ml frisca lichida; 1 ou; 1 + 1/2 lingura zahar; 150 g unt;

3 linguri amidon;

3 linguri cacao;

1 lingura esenta rom,

6 foi gelatina; 100 g alune nesarate,

prajite si maruntite.

Amestecam laptele, frisca, oul, zahar, amidonul si cacaua, pana se omogenizeaza, adaugam untul, punem vasul la foc mic, amestecand mereu compozitia, pana se ingoasa. La final adaugam gelatina (inmuiata in prealabil 5 minute) stoarsa bine, amestecam pana ce aceasta se topeste. Adaugam alunele maruntite.

Crema de vanilie:

500 ml lapte;

150 g zahar;

50 g amidon;

zahar vanilinat;

1 lingura extract de vanilie;

2 galbenusuri;

100 g unt.

Punem intr-un vas laptele, galbenusurile usor batute, zaharul, zaharul vanilinat, extractul de vanilie, amidonul, omogenizam si punem la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand s-a racit putin, adaugam treptat untul, incorporand cu grija (eu am adaugat si o lingura cu pelete de ciocolata, dar pentru ca crema era usor calduta, inca, acestea s-au topit).

Asamblam tortul, astfel:

Asezam o foaie de blat insiropata, pe suportul de servire (eu am insiropat blatul cu sirop de mure, facut in casa); in jurul foii montam un inel de tort (daca nu aveti, faceti ca mine, unul din hartie de copt); peste prima foaie punem crema de ciocolata si nivelam; asezam a doua foie de blat; insiropata; punem crema de vanilie si nivelam; punem a treia foaie de blat, insiropata; dam tortul la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga); imbracam tortul in glazura (230 g ciocolata; 2 linguri de unt; 10 linguri frisca lichida – le incalzim usor la microunde, amestecand pana ce ciocolata si untul s-au topit) si ornam dupa cum ne place sau suntem inspirati.

Eu l-am ornat cu fulgi de migdale rumenite in cuptor, trandafiri de caramea si coacaze.

 

Pofta buna 

 

Sursa : florideportocal




Categorii