Desert

Tort ”Pani Walewska” – un deliciu adorat de lumea întreagă!

 

 

 

 

Astăzi, drag amator ale bucatelor delicioase, vă prezentăm o rețetă de succes – tort ”Pani Walewska”, desertul adorat de polonezi, cu bezea și nuci. Acest desert somptuos va atrage chiar și pe cei mai iscusiți gurmanzi. Imaginea doamnei Walewska este una dintre cele mai venerate din Polonia! Femeia care a născut un fiu pentru Napoleon Bonaparte, a fost prima femeie dintre rafinatele doamne nobile poloneze și a dovedit că nici împăratul nu a putut rezista farmecului său. Tortul se prepară foarte ușor, din blat fraged, în contrast cu bezeaua crocantă și nuci.

 

Ingrediente:

– 300 g de făină cernută

– 200 g de unt moale

– 4 gălbenușuri

– 40 g de zahăr

– 10 g de zahăr vanilat

– 5 g praf de copt

INGREDIENTE PENTRU BEZEA  

– 4 albușuri

– 180 g de zahăr pudră

– 10 g de amidon

– 400 g dulceață de coacăză neagră

– 100 g de nuci fărâmițate 

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ 

– 400 ml de lapte

– 2 ouă

– 40 g de zahăr

– 10 g de zahăr vanilat

– 40 g de amidon

– 150 g de unt moale

– fulgi de migdale pentru decor

 

Mod de preparare:

1. Începeți cu pregătirea aluatului: combinați într-un bol untul moale cu zahărul, gălbenușurile, făină cernută și praful de copt. Frământați aluatul, apoi împărțiți-l în două părți egale.

2. Întindeți câte un blat rotund sau dreptunghiular din aluat, așezând-ul pe un fragment de hârtie de copt. Uniformizați-l folosind un făcăleț mic.

3. Așezați blaturile pe 2 tăvi de copt cu tot cu fragmentul de hârtie.

4. Ungeți fiecare blat cu dulceață, răspândiți-o și uniformizați-o, păstrând o distanță de aproximativ 3 cm de la margine.

5. Pregătiți bezeaua: bateți albușurile într-un bol uscat, folosind un mixer, apoi adăugați treptat zahărul. Bateți compoziția până veți obține o spumă cu vârfuri stabile, apoi adăugați amidonul. Amestecați, folosind o spatulă.

6. Răspândiți bezeaua, folosind o linguriță, pe toată suprafața blatului cu dulceață. Procedați similar cu al 2-lea blat.

7. Presărați fiecare blat cu nucile fărâmițate.

8. Dați tăvile la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 170°C, pentru 40-45 de minute.Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.

9. Opriți focul. Lăsați blaturile să ce răcească complet în cuptor, cu ușița închisă.

10. Pregătiți crema: amestecați într-o cratiță mare gălbenușurile cu amidonul, făina cernută și 200 ml de lapte.

11. Turnați laptele rămas (200 ml) într-o cratiță aparte, puneți-o pe foc și aduceți-o până la fierbere. Amestecând încontinuu, turnați laptele fierbinte în cratița cu gălbenușuri.

12. Puneți cratița la foc mic, amestecați încontinuu, până crema se va îngroșa. Apoi lăsați-o să se răcească.

13. Bateți untul moale (la temperatura camerei), folosind mixerul, apoi adăugați-l în cratița cu cremă și amestecați. Potriviți crema cu zahăr vanilat și iar amestecați. La dorință, puteți adăuga și puțin coniac.

14. Împărțiți crema în două porții egale.

15. Asamblați tortul: așezați pe un platou blatul cu bezea și ungeți-l cu o porție de cremă.

16. Apoi suprapuneți al 2 blat și ungeți-l cu cremă. Presărați cu nuci fărâmițate sau fulgi de migdale. Dați tortul la frigider pentru cel puțin 2-3 ore.

 

Poftă bună!

 
Categorii