Torturi

Tort pentru ocazii speciale „Cos cu trandafiri”

 

 

 

 

Este un tort din patru blaturi diferite,crema de budinca de vanilie cu fructe de padure iar decor din crema ganache din ciocolata alba si neagra,trandafirii din martipan iar frunzele din pasta de lapte praf.Ca marime fost un tort foarte mare,a cantarit un pic mai mult de 6 kg.

 

 

Ingrediente:

Blat de cacao:

6 oua,6 linguri de zahar,6 linguri de apa,2 linguri de cacao,10 linguri de faina,1 lingurita praf de copt.

Loading...

Blat galben:

6 oua,6 linguri de apa,6 linguri de zahar,12 linguri de faina,1 lingurita de praf de copt cu sofran.

Blat cu nuca:

6 oua,6 linguri de apa,6 linguri de zahar,5 linguri de nuca, 8 linguri de faina,1 lingurita praf de copt.

Blat cu vin:

4 oua,150 ml vin rosu,400 gr faina,200 gr zahar,2 linguri miere,150 gr unt sau margarina moale,2 linguri de cacao,1 praf de copt
Din aceste ingrediente am copt cosuletul si un blat dreptunghiular .

Crema de budinca:

1,5 l lapte,4 plicuri budinca de vanilie,12 linguri de zahar,300 ml frisca,400 gr fructe de padure fierte cu zahar(pe care le-am avut in comgelator,ramase de la o alte prajitura)
Crema ganache alba:
500 ml frisca,600 gr ciocolata alba.

Crema ganache neagra:

200 gr frisca,150 gr ciocolata neagra.
Decoruri: trandafiri din martipan.frunze din pasta de lapte praf.Din 300 gr de martipan colotrat jumatate in rosu-bordo am realizat 16 trandafiri satirati.Frunzele le-am facut din aprox.100 gr pasta de lapte praf.

Sirop: 1 l apa,300 gr zahar,2 esente  de rom

Blat de cacao:

Albusurile impreuna cu apa si praful de copt se bat spuma.Se adauga zaharul si se bate in continuare pana cand acesta se topeste. Adaugam apoi si galbenusurile,mai batem pana se incorporeaza bine.
Incorporam  faina si cacaua amestecand usor.
Blatul se pune in tava tapetata cu hartie de copt.Se coace 30-35 min.
La fel se pregatesc si blatul cu nuca si cel galben.

Baltul cu vin se pregateste dupa reteta:

Mierea se amesteca cu cacaua,margarina moale,zaharul pudra vanilat. Transferam intr-un vas mai mare,adaugam zaharul,vinul si galbenusurile si se amesteca bine toata compozitia. Rupem ciocolata in bucatele si o adaugam in compozitie. Incorporam si faina cu praful de copt. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza amestecand usor in copozitie.

Punem in tava de copt rotunda,tapetata cu hartie de copt si coacem 60 min la foc mic.
Se scoate din tava,se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Cand este rece se taie in doua.

Din acest blat am copt intr-o forma de savarina mare cosuletul de care aveam nevoie si un blat identic ca marime cu celelate dreptunghiulare.
Pentru cosulet am avut apoi nevoie doar din jumatate din forma coapta ,deoarece am vrut un cos rasturnat din care sa „curga” trandafirii.

Crema:

Budinca,zaharul si laptele se fierbe,se acopera cu folie alimentara si se lasa la rece.Cand este rece se mixeaza impreuna cu frisca pana obtinem o crema spumoasa.Am incorporat si fructele de padure decongelate.
Crema gahache: frisca se pune la foc mic impreuna cu ciocolata maruntita si se amesteca  bine pana cand  ciocolata se topeste. Se lasa la rece 5-6 ore cel putin apoi se mixeaza.

Montarea tortului:

Am asezat blatul de cacao pe platoul potrivit,l-am insiropat,se intinde un strat uniform de crema,urmeaza blatul galben,crema,blatul cu vin,crema si la final blatul cu nuca.Fiecare blat a fost insiropat la randul lui.
Deasupra se intinde uniform un start de ganache alb,pe marginea tortului am realizat o „impletitura de cos” alb si cacao.Jumatatea de blat copt pentru cosulet l-am insiropat putin apoi l-a fixat pe un colt din tort.Am realizat aceeasi impletitura bicolora.Trandafirii i-am aranjat in asa fel sa para a „curge” din cosul rasturnat.

   

Pofta buna!

 

 

Sursa: la vera in bucatarie de toate




Categorii