Flori si gradina

Trucuri pentru gradinarit eficiente pentru indepartarea daunatorilor, prevenirea bolilor si imbunatatirea calitatii solului

 

 

 

 

In continuare iti vom dezvalui o serie de trucuri pentru cresterea sanatoasa a plantelor intr-un mod perfect natural! Desi unele sfaturi pot parea bizare la inceput, fiecare dintre ele sunt eficiente si utile.

 

Pentru imbunatatirea calitatii solului:

 

 Ajusteaza pH-ul cu cenusa de lemn si zat de cafea

PH-ul solului poate varia daca plantezi mai multe plante diferite la un loc. Incearca sa il aduci cat mai aproape de valoarea neutra prin rectificarea solului pe scara larga. Alcalinizeaza solul din zona pentru sparanghel sau paturile de legume pentru sfecla, fasole si brocoli cu cenusa din soba. Poti sa folosesti inclusiv zat de cafea in jurul plantelor ericacee precum azaleele, trandafirii si rododendronii.

 Otet pentru distrugerea buruienilor

Otetul este o versiune naturala si chiar mai eficienta a erbicidelor chimice.

Toarna putin intr-o sticla de spray si stropeste buruienile, preferabil cand afara este cald si senin. Acidul arde buruienile si le distruge complet in cateva zile.

Stropeste locul in urma ca sa elimini aciditatea in exces sau presara putin bicarbonat de sodiu ca sa o neutralizezi.

 Asterne scoici si coji de oua la paturile de gradinarit

Poti indulci si insanatosi solul folosind un fertilizator cu eliberare treptata alcatuit din scoci si coji de oua pisate. Fragmentele utilizate trebuie sa aiba dimensiuni cat mai mici, asa ca poti folosi o vergea pentru aluat. Carbonatul de calciu din scoici duce la alcalinizarea solului. 

Pentru combaterea bolilor:

 Ingroapa cateva monede in gradina

Ingroparea catorva monede din cupru in gradina contribuie la mentinerea solului si a plantelor in stare sanatoasa, deoarece cuprul previne si combate infectiile fungice. Cuprul este un fungicid renumit. Popularul fungicid Bordeaux este fabricat din sulfat de cupru si var. Ingroparea monedelor duce la raspandirea lenta in sol a metalului fungicid.

 Combate bolile fungice cu bicarbonat de sodiu

Fungicidele comerciale sunt foarte periculoase. Acestea contin numeroase ingrediente toxice, nefiind tocmai recomandate pentru folosirea pe legume.

O alternativa sigura si eficienta este spray-ul cu bicarbonat de sodiu. Adauga o lingura de bicarbonat intr-un pahar cu apa calda, apoi toarna solutia intr-o sticla cu pulverizator. Stropeste cu el din abundenta plantele si solul.

Redu populatiile de furnici din gradina cu borax si miere

Furnicile nu sunt foarte periculoase pentru plante, dar fermele lor de afide pot cauza adevarate ravagii. De aceea este important sa nu lasi nici populatiile de furnici sa scape de sub control. Amesteca borax cu miere intr-o pasta anti-furnici. Aplica pasta in jurul tulpinilor plantelor infestate cu afide. Dupa ce ingereaza boraxul, furnicile mor prin deshidratare si pot chiar sa distruga intreaga colonie daca il poarta cu ele inapoi in musuroi.

Creste productia de fructe cu sare amara

Daca ardeii infloresc, foloseste sare amara. Aceasta sare este foarte bogata in magneziu, o componenta esentiala pentru productia de clorofila.

Adauga 2 linguri de sare amara intr-o sticla cu pulverizator, toarna 250 ml de apa si agita bine. Stropeste plantele cu acest amestec timp de 2 saptamani, incepand cu momentul in care infloresc si pana cand se incheie perioada de rodire. Poti inclusiv sa presari putina sare amara cristalizata peste plante o data pe saptamana.

 

Sursa: Secretele
Categorii