Aperitive si Gustari

Un bucătar turc m-a învățat să fac shaorma. Reteta este nemaipomenită!

 

 

 

 

Vă prezentăm o rețetă inedită a unui bucătar turc. În doar 1 oră obții 2 tipuri de shaorma cu 2 tipuri de sosuri spaniole și cu două tipuri de carne. Sunt suculente, ușor picante, fine și extrem de delicioase. Este atât de delicioasă, de te lingi pe degete.

 

Ingrediente:

2 bucăți lipii
200 g Varză
1 bucată Roșie
2 bucăți Castraveți
1 bucată Ceapă
200 g Carne tocată
200 g Piept de pui
30 g Iaurt grecesc
1 linguriță Sare

 Pentru sos de usturoi

1 bucată Gălbenuș de ou
1 linguriță Muștar
1/2 linguriță Sare
1 linguriță Suc de lămâie
80 ml Ulei rafinat
3 bucăți Căței usturoi
15 ml Apă

 Pentru sosul salsa brava

20 g Unt
4 bucăți Căței usturoi
3 g Fulgi de chilly
100 g Pastă de roșii
50 ml Apă
1 lingură Oțet de vin
1/2 linguriță Sare
1 linguriță Piper negru măcinat
1/2 linguriță Zahăr

Mod de preparare:

  1. Pregătiți sosul aioli: într-un bol puneți gălbenușul, muștarul, 2 g de sare, sucul de lămâie și amestecați bine cu spatula, timp de 30 de secunde. După care în șuviță adăugați uleiul, amestecând în continuu până se îngroașă. La final adăugați în șuviță 15 ml de apă, astfel veți obține o maioneză mai lejeră. Maioneza obținută trebuie să fie densă, apoi adăugați 3 căței de usturoi pisat, amestecați și dați la rece.
  2. Pregătiți sosul salsa brava: într-o tigaie topiți untul, adăugați jumătate de ceapă tocată mărunt, 4 căței de usturoi tocat mărunt, fulgii de ardei iute tocat și sotați până devin ușor aurii. Apoi adăugați pasta de roșii, amestecați, adăugați 50 ml de apă și lăsați la foc mic până se îngroașă. La final adăugați oțetul de vin, condimentați cu 3 g de sare și ½ linguriță de piper negru și zahărul. Amestecați și lăsați până devine un sos foarte dens, apoi luați de pe foc și lăsați la răcit.
  3. Tăiați cealaltă jumătate de ceapă, castraveții și roșiile în semi- rondele. Tăiați varza mărunt și o amestecați cu 1 linguriță de sare. O strângeți bine cu mâinile și o lăsați pentru 10- 15 minute.
  4. Amestecați carnea tocată de vită cu 3 g de sare și ½ linguriță de piper negru, dați la rece pentru 30 de minute. Apoi formați carnea într-o bilă și o aplatizați cu mâinile, până îi dați forma unei pârjoale mari de grosime medie.
  5. Prăjiți carnea pe tigaia grill bine înfierbântată, timp de 3-4 minute pe ambele părți. Lăsați carnea să se răcească puțin, apoi o tăiați în felii subțiri.
  6. Feliați pieptul de pui în 2 felii. Le puneți în tigaia grill bine înfierbântată și le prăjiți pe ambele părți până se rumenesc. Nu prăjiți mult carnea de pui, astfel riscați să fie carnea uscată. Lăsați carnea să se răcească puțin, apoi o tăiați în felii subțiri.
  7. Înainte să asamblați shaorma, rumeniți un pic lipiile pe tigaia încinsă fără ulei. Apoi preparați shaorma cu sosul salsa brava: Puneți pe masă lipia întinsă, ungeți bine cu sosul salsa brava, urmează un strat de varză, un strat de ceapă și un strat de castraveți. Apoi urmează carnea de vită și ultimul strat de iaurt grecesc. Nu umpleți foarte tare lipia, astfel încât să puteți ridica marginea de jos a acesteia peste ingrediente, și să o puteți rula cu ușurință.
  8. Preparați shaorma cu sosul aioli: Puneți pe masă lipia întinsă, puneți un strat de roșii, strat de castraveți, ungeți bine cu sosul aioli și ultimul strat puneți carnea de pui. Ridicați marginile de jos a acesteia peste ingrediente, și rulați strâns.
  9. Prăjiți shaorma pe tigaia grill bine înfierbântată, pe ambele părți până se rumenesc ușor.
  10. Savurați cu plăcere!

 

Pofta buna!

 

Sursa: SavurosTV
Categorii