Ingrediente:
- foietaj
- făină 500 g
- un praf de sare
- 300 g unt
- 4 gălbenușuri de ou
- smântână 130 g
Bezea:
- albușuri de ou 4 buc.
- zahăr 200 g
- amidon de porumb 100 g
În plus:
- cireșe 500 g
Cremă:
- zahăr 200 g
- făină 1,5 linguri l.
- amidon de porumb 1,5 linguri.
- lapte 500 ml
- zahăr vanilat 10 g
- 300 g unt
Mod de preparare:
Cerneți făina într-un bol, adăugați un praf de sare și dați untul pe răzătoarea mare. Măcinați totul până ajungeți la firimituri.
Separați gălbenușurile de albușuri. Acoperiți albușurile cu folie alimentară și puneți-le la frigider.
Adăugați smântâna peste gălbenușuri și amestecați până la omogenizare.
Adăugați amestecul de gălbenușuri peste firimituri și frământați aluatul. Înfășurați în folie alimentară și puneți-l la frigider peste noapte sau mai mult timp.
Când faceți o prăjitură. Turnați albușurile de ou într-un bol, adăugați un praf de sare și bateți până se formează spumă. Apoi adăugați zahărul și bateți la viteză mare până se formează vârfuri tari.
Adăugați amidonul de porumb și amestecați ușor cu o spatulă.
Scoateți aluatul din frigider, împărțiți-l în 6 părți. Lăsați una, iar restul o puneți la frigider.
Luați o foaie de hârtie de copt, presărați-o cu făină, puneți aluatul pe ea, aplatizați-l și rulați-l într-o foaie subțire.
Transferați într-o tavă de copt, întindeți uniform amestecul de proteine și adăugați deasupra cireșe din conservă sau decongelate.
Luați cealaltă parte de aluat, întindeți-o într-o tavă și așezați următorul strat deasupra. Faceți niște adâncituri cu o furculiță.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 15-20 de minute, până se rumenesc ușor.
Transferați prăjitura finită pe un grătar de sârmă și coaceți toate prăjiturile rămase în același mod. Lăsați-le până se răcesc complet.
Între timp, pregătiți crema. Turnați zahărul, amidonul, făina într-o cratiță și amestecați totul. Apoi adăugați treptat laptele în porții mici și amestecați până la omogenizare, astfel încât să nu existe cocoloașe.
Se pune la foc mic, se aduce la fierbere, amestecând, după ce dă în clocot se gătește aproximativ 30 de secunde, până se îngroașă, se sting focul și se pune într-un bol cu apă rece pentru a se răci.
Se adaugă zahărul vanilat, se amestecă și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Apoi, puneți untul într-un bol, adăugați amestecul de cremă răcit și bateți cu un mixer până obțineți o compoziție omogenă.
Apoi, întindeți crema pe prăjituri și asamblați tortul. Întindeți crema pe partea de sus și pe lateralele tortului. Decorați după dorință.
Puneți-l la frigider pentru câteva ore, sau mai bine, peste noapte. Gata!
Poftă bună!