Bauturi

URZICA – Beneficiile miraculoase ale urzicii. Cum te ajuta ceaiul de urzica sa slabesti? Precautii, contraindicatii si reactii adverse

 

 

 

 

Urzica este un aliment extraordinar, avand efecte remarcabile asupra organismului. Se spune ca Milarepa, un sfant din Tibet, a trait zeci de ani in meditatie consumand doar urzici.

Aceasta planta se intalneste in intreaga tara, din campie pana la munte. In scopuri terapeutice se folosesc frunzele. In trecut, urzicile mature erau folosite pentru fabricarea de fibra textila. Principalul avantaj era ca urzica are o crestere mai rapida decat bumbacul. Fibra care se fabrica din aceste plante avea o textura asemanatoare cu panza.

Urzicile sunt considerate plante invadatoare. Acestea se inmultesc si se extind repede pe suprafete destul de largi, daca nu sunt controlate. Cunoscuta inca din Antichitate pentru virtutile sale alimentare si medicale, urzica este recomandata frecvent in curele alimentare si terapeutice de primavara.

Despre Urzica

Urzica (Urtica dioica) este o planta erbacee care face parte din familia Urticaceae. Aceasta creste in zone cultivate sau necultivate in gradini, izlazuri, pe langa santuri, pe langa drum, in marginea apelor, in paduri sau pe locuri grase unde au fost stane de oi. Frunzele emana substante (acid formic) care in contact cu pielea produc urticarie (inflamatie specifica, insotita de usturime si prurit intens), de unde si denumirea latineasca a plantei.

De la urzica se folosesc frunzele recoltate cu mana protejata cu manusi. Este foarte important ca ele sa fie culese de la plantele foarte tinere.

urzica-planta

Partea subterana este reprezentata de un rizom subtire, cilindric, brun-deschis, lung si ramificat, cu numeroase radacini subtiri, pasloase. Tulpina (cu 4 muchii evidente) si frunzele, opuse, ovale, dintate pe margini, sunt acoperite cu perisori urticanti, a caror atingere provoaca basicarea pielii si mancarimi. Poate ajunge pana la un metru inaltime. Florile sunt dioice, dispuse pe plante diferite, in panicule dispuse la axila frunzelor superioare, iar semintele sunt nucule ovale, verzui, cu perigonul persistent. Infloreste din luna iunie pana toamna tarziu.

Cum se cultiva Urzica?

Urzica creste prin locurile necultivate de la campie, deal sau munte, pe la marginea padurilor, drumurilor, la baza arbustilor, fiind una dintre numeroasele specii ale “florei spontane”.

Din acest motiv, cultivarea acestei plante nu constituie o preocupare deosebita. Insa, in cultura urzicilor se cunosc doua moduri de inmultire:  prin seminte si prin puiet din flora spontana.

Urzica este o planta pretentioasa fata de umiditate si lumina, mai ales in prima faza de crestere. Din acest motiv, cultura se infiinteaza obligatoriu in sistem irigat si in terenuri bine expuse la soare. Fiind o leguma de la care se consuma plantele tinere, in mod deosebit frunzele, cer terenuri bogate in substante organice

Infiintarea culturii prin seminte se face primavara timpuriu sau toamna. Terenul se ara adanc, la 28 – 30 de cm si se fertilizeaza.  Dupa insamantare, cultura se intretine prin udat si plivit. Cand plantele au atins inaltimea de 10 – 15 cm, se recolteaza. Imediat dupa recoltare, cultura se fertilizeaza cu azot si se iriga. In aceste conditii, la o cultura bine intretinuta se pot lua 2 – 3 productii pe an. Conditionarea si pastrarea productiei pentru valorificarea in stare proaspata, se fac ca in cazul steviei, tinand cont ca marfa sa nu ramana expusa la soare mai multe ore (2-3), deoarece frunzele se palesc foarte usor, pierzand aspectul comercial.

planta-de-urzica
Cand se recolteaza Urzica?

Urzicile se pot recolta din luna mai pana in luna octombrie. Majoritatea remediilor naturiste recomanda folosirea urzicii in stare proaspata. Unul dintre motive este ca aceasta are o perioada de recoltare atat de lunga.

Recoltarea frunzelor incepe cand plantele au atins inaltimea de 15 – 20 cm. Se pun la uscat in strat de grosime medie (maximum 4 centimetri), in locuri aerisite, umbrite si lipsite de umiditate.

urzica
Cum se pastreaza Urzica?

Frunzele uscate de urzica se pot pastra in saculeti textili sau pungi de hartie, in locuri intunecoase si bine aerisite. Atunci cand s-au uscat, tulpinile de urzica devin foarte casante si se rup cu un pocnet sec.

frunze-uscate-de-urzica
Ce substante nutritive contine Urzica?

Urzica contine substante proteice si glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C, E si K, saruri minerale. Pe langa vitamine, urzicile mai constituie o sursa bogata in fier, minerale, calciu, fosfati si betacaroten. De asemenea, urzicile contin histamina, urme de acid formic si o toxina inca incomplet identificata despre care se stie totusi ca este responsabila pentru efectul urticant la nivelul pielii.

Urzicile contin foarte multi aminoacizi si o cantitate mare de acid folic, motiv pentru care sunt recomandate gravidelor pe perioada sarcinii. De asemenea, se spune ca urzica este un bun galactagog (stimuleaza secretia laptelui).

Cum se prepara Ceaiul de Urzica?
urzica-ceai

Ceai de urzica – peste o lingurita cu varf de planta uscata (sau 1-2 pliculete) se toarna 250-300 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 5-10 minute. Se poate indulci cu miere sau se consuma ca atare. Pentru uz extern, se vor folosi 2-3 lingurite de planta la aceeasi cantitate de apa si se vor folosi comprese cu ceai care a fost lasat la racit in prealabil.

Ceaiul de urzica se prepara prin oparire sau infuzie, din planta proaspata sau uscata, astfel incat planta sa nu isi piarda proprietatile curatorii.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Urzica?

Ceaiul de urzici ajuta de detoxifierea organismului de substante chimice si metale grele. Fiind bogat in minerale si vitamine, este excelent pentru vitaminizarea, remineralizarea si echilibrarea sistemului de aparare al organismului. Acesta elimina starile de anemie, ajuta la reducerea retentiei de apa, este foarte eficient in sindromul premenstrual si menoragie. Ceaiul de urzici stimuleaza lactatia si este ajuta la recuperarea energiei dupa nastere, creste concentratia de testosteron in mod natural, este diuretic, crescand secretia de acid uric, dar in acelasi timp este eficient in tratamentul enurezisului nocturn.

Contine sterolii, componente din frunzele de urzici, care reduc activitatea dehidrotestosteronului, care cauzeaza afectiuni ale prostatei. Prin actiunea antiinflamatoare, ceaiul de urzici reduce simptomele cauzate de artrita. Cantitatile insemnate de bor si siliciu din frunzele de urzici sunt de ajutor in reducerea durerilor provocate de osteoartrite, tendinite, bursite, artrita reumatoida sau guta. Are efect benefic in bronsita si astm, modereaza durerea cauzata de fibromialgie, contine antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii si are proprietati analgezice.

Utilizat extern, ceaiul de urzica activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea lor fiind folosit cu precadere in tratamentele de natura cosmetica. Se stie ca folosind ceai de urzici puteti imbunatati aspectul tenului, facandu-l mai curat si mai sanatos. Deasemenea compresele cu ceai de urzici ajuta la cicatrizarea ranilor. Un tratament cu ceai de urzica combate matreata si tonifiaza firele de par.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Urzica

Daca urmati un tratament cu medicamente, consultati medicul inainte de a incepe un tratament cu ceai de urzici. Unele medicamente pot interactiona in mod negativ cu planta. Datorita proprietatilor de detoxifiere, urzicile pot provoca, la unele persoane, un usor discomfort gastro-intestinal.

Datorita actiunii diuretice,un consum in exces de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Pentru cei care consuma frecvent urzica este recomandat sa aiba grija ca dieta lor zilnica sa contina destul potasiu. Cercetarile au dovedit ca urzicile determina contractii ale uterului, din acest motiv se recomanda ca femeile insarcinate sa se fereasca de consumul de urzica.

urzica-plante

Avand o influenta benefica pentru pancreas, ceaiul de urzici scade si nivelul glicemiei, vindeca bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Deoarece are un usor efect usor laxativ, este recomandat pentru o cura de primavara.

Nu se vor folosi ca materie prima pentru preparate fitoterapeutice urzicile mature, deoarece toxinele care rezista chiar la fierbere pot produce iritatii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice si al mucoasei cailor urinare.

Cum te ajuta Ceaiul de Urzica sa slabesti?

In mod normal daca bei zilnic 2-3 cani cu ceai de urzici vei slabi cam 2 kg pe saptamana, insa pentru un efect maxim, o data inceputa cura de slabire cu ceai de urzici, nu trebuie intrerupta timp de 30 de zile.

Urzicile contin cantitati importante de minerale esentiale pentru un corp sanatos.
Ceaiul de urzici are efect tonic asupra organismului si activeaza procesele fiziologice de formare a celulelor sanguine asigurand functionarea optima a acestora. Aceasta planta furnizeaza mai mult calciu decat iaurtul si este o sursa buna de acid folic, necesar sanatatii inimii. Iar retinolul din urzici protejeaza sanatatea ochilor si a pielii.

cana-ceai-de-urzica

Detoxifierea organismului cu urzici este una dintre cele mai cunoscute metode de curatare a corpului de toxine. Daca veti consuma timp de 30 de zile o cantitate de 1,5 litri de ceai de urzica se poate sa slabiti cel putin 2,5 kg pe saptamana. Cura nu se intrerupe. Se slabesc 10-12 kilograme pe luna.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Urzica?

Daca nu ati reusit sa culegeti urzici pentru a consuma oricand acest ceai, trebuie sa stiti ca acesta poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, chiar si supermarketuri. In perioada de recoltare, urzicile proaspete se gasesc si in piete.

 

Sursa: Ceaiuri naturale




Categorii