Flori si gradina

Verbina – Protejează ficatul și rinichii, ajuta la vindecarea durerilor de cap sau a migrenelor, stimulează sănătatea inimii

 

 

Verbina – Protejează ficatul și rinichii, ajuta la vindecarea durerilor de cap sau a migrenelor, stimulează sănătatea inimii

 

 

Se spune că medicul grec Hipocrate a recomandat verbina pentru a trata febra și ciuma. Romanii credeau în sfințenia sa, iar aztecii o foloseau pentru proprietățile sale diuretice.
Se spune ca verbina a fost folosita pe rănile lui Isus după ce a fost scos de pe cruce.
Verbina aparține familiei de plante Verbenaceae și este, de asemenea, numită iarbă a crucii, iarbă a harului, lacrimile lui Juno și planta vrăjitorului. Este o plantă zveltă care are frunze dințate. Are flori palide și vârfuri fără frunze și are un gust amar.
Verbina este de două tipuri – verbina albastră și alba. Planta este originară din regiunea mediteraneană și crește și în anumite părți din America de Nord.
Principalii constituenți ai verbinei responsabili pentru beneficii includ glicozide, taninuri, alcaloizi, principii amare și ulei volatil.
Ajuta la tratarea problemelor de anxietate si somn
Anxietatea și problemele legate de somn îți pot întoarce viața cu susul in jos. Dar nu trebuie să vă bazați doar pe medicamente și să experimentați reacții adverse. Studiile ne arată efectele anxiolitice și sedative ale verbinei. Acest lucru este valabil mai ales cu verbina albastră, deoarece poate calma sistemul nervos.
Un alt studiu japonez a arătat cum s-ar putea folosi aceasta planta ca tonic nervos. S-a constatat că ingestia de verbina îmbunătățește timpul de somn și calitatea.
Ajuta la vindecarea durerilor de cap sau a migrenelor
Majoritatea persoanelor care suferă de migrene au dificultăți în gestionarea lor. Dar, datorită proprietăților analgezice ale verbinei, acest lucru ar putea fi doar o amintire. Verbina calmează nervii și îți relaxează mintea – motiv pentru care te poate ajuta să te descurci mai bine cu durerile de cap.
Stimulează sănătatea inimii
Suntem siguri că doriți să vă mențineți inima sănătoasă. În afară de o dietă sănătoasă și de exerciții fizice obișnuite, verbina poate fi de asemenea utila.
S-a constatat că o glicozidă naturală în verbină, numită cornină, are efecte cardioprotectoare. Într-un studiu, subiecții tratați cu cornină au arătat recuperarea de ischemie miocardică (blocarea parțială sau completă a arterelor).
Sursele sugerează că verbina ajută chiar la tratarea durerilor toracice (numită și angină) și la retenția de lichide din cauza insuficienței cardiace.
Combate inflamația
Verbina are capacitatea de a trata inflamația, atât intern cât și extern. Un studiu italian vorbește despre modul în care extractele de verbina pot combate inflamația la subiecții de origine animală. De asemenea, același studiu a constatat că verbina ar putea combate inflamația digestivă și afectarea gastrointestinală asociată.
Vorbind despre inflamații externe, un studiu spaniol ne oferă constatări interesante – activitatea antiinflamatoare a verbinei a fost aceeași cu un medicament utilizat pentru aceste afecțiuni.

Tratează durerile menstruale
Proprietățile analgezice ale verbinei joacă un rol si aici, tratează crampele menstruale și crampele musculare asociate. Poate reduce simptomele menstruale neplăcute, oferind relaxare.
Îmbunătățește sănătatea orală
Verbina a fost folosita de câteva secole pentru a stimula sănătatea gingiilor. Rapoartele arată că până și oamenii celtici Foloseau aceasta planta ca o apă de gură pentru a-și trata problemele orale. Se crede că mestecarea rădăcinilor plantei întărește gingiile și dinții.
Un studiu din 2016 validează importanța verbinei pentru sănătatea orală. Pacienților cu gingivită cronică (o boală a gingiilor) li s-a cerut să se clătească, după ce se spală pe dinți, cu o apă de gură pe baza de extract de verbina. Rezultatele au arătat că cei care au folosit apa de gură au avut scoruri mai mici de indice gingival și de placă. Aceasta indică îmbunătățirea stării după utilizarea apei cu extract de verbina.
Unele surse sugerează că verbina poate trata și halitoza (respirația urâtă), ulcerațiile bucale și chiar amigdalita.
Îmbunătățește sănătatea digestivă
Verbina vă poate stimula pofta de mâncare și poate promova sănătatea digestivă. Și datorită proprietăților antiparazitare ale plantei, aceasta poate scăpa organismul de viermi intestinali.
Proprietățile diuretice ale verbinei joacă și ele un rol în sănătatea digestivă. Planta promovează eliberarea de urină și apă din corp, ajutând astfel ameliorarea diareei.
Protejează ficatul și rinichii
Mai multi cercetători consideră că verbina va stimula funcționarea unui ficat lent. La rândul său, acest lucru are un efect pozitiv asupra metabolismului și echilibrului hormonal.
De asemenea, s-a constatat că verbina curăța rinichii și vezica, reducând astfel riscul de pietre. Într-un raport, verbina, împreună cu alte plante medicinale, a fost capabila sa trateze pietrele la rinichi.
Proprietățile antimicrobiene ale acestei plante ajută la curățarea ficatului și rinichilor de toxine și la prevenirea infecțiilor. Ingredientele active precum aucubin și acid oleanolic au și efecte hepatoprotectoare.
Deși verbina este în general sigura, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să fie prudente. Deoarece nu există nicio informație despre siguranța aportului din aceasta planta, este mai bine să stați departe de aceasta.

 Sursă
Categorii