Sfaturi utile

Vezi 11 tehnici de supraviețuire care îți pot salva viața

 

 

 

 

Într-o situaţie de urgenţă, primul lucru care ne vine în minte este sfatul prietenilor şi al familiei. Cu toate astea, până şi cele mai bine cunoscute recomandări pot duce la consecinţe extrem de grave. Iată 11 mituri despre primul ajutor pentru a nu te mai simţi confuz atunci când astfel de situaţii intervin şi nu ştii cum să procedezi.

11. Aplică gheaţă pe o lovitura

De ce este greşit: Gheaţa fără îndoială ajută la ameliorarea unei vânătăi sau umflături, dar nu o aplica direct pe piele sau te vei alege cu o arsură rece.

Cum este corect: Pune un material între pielea ta şi gheaţă. Aplică pentru 20 de minute şi apoi îndepărteaz-o şi aşteaptă încă alte 20 de minute. Repetă acest proces de câteva ori.

Loading...

10. Îndepărtarea febrei cu alcool sau oţet

De ce este greşit: Oţetul şi alcoolul sunt absorbite în sânge. Frecţia cu alcool poate cauza intoxicaţii, în timp ce oţetul va creşte aciditatea foarte mult. Este foarte periculos pentru copii.

Cum este corect: O febră poate fi ameliorată prin consumul de lichide şi răcirea atmosferei din cameră. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, bolnavul va scăpa de febră destul de uşor, asta dacă temperatura nu este prea ridicată.

9.Ridicarea unei persoane inconştiente

De ce este greşit: Dacă cineva leşină, nu încerca să îl ridici sau să îl stropeşti cu apă rece – asta nu va face decât să îi agraveze starea. După ce îşi vor recăpăta conştiinţa, nu le permite să bea cafea sau băuturi energizante: cofeina va duce a dezhidratare.

Cum este corect: Ridică picioarele persoanei care a leşinat, desfă-i nasturii de la cămaşă şi nu o lăsa să stea în picioare imediat după ce îşi revine.

8.Folosirea untului sau a iaurtului pentru tratarea arsurilor

De ce este greşit: Singurul motiv pentru care te vei simţi bine după ce vei face asta este că aceste substanţe sunt reci. Pericolul stă în faptul că untul sau iaurtul se usucă şi creează o stare de căldură în interiorul arsurii.

Cum este corect: Menţine zona arsă în apă pentru 15 minute. Nu rupe niciodată băşica formată în urma arsurii deoarece vei distruge stratul protector, astfel vei lăsa rana deschisă şi predispusă infecţiilor care duc la purulenţă.

7.Aplicarea bandajului

De ce este greşit: Nu este recomandat să faci astfel de operaţiuni de unul singur deoarece poate duce la repercursiuni mult mai neplăcute.

Cum este corect: Cea mai idicată metodă este să imobilizezi membrul rănit şi să duci victima la spital. Membrul nu trebuie să fie aşezat într-o poziţie forţată. Trebuie bandajat într-o poziţie comfortabilă şi relaxată, imobilizând nu doar locul dureros dar şi zonele de lângă acesta.

6.Aplicarea unei comprese calde pe o entorsă

De ce este greşit: Hainele călduroase nu te vor ajuta dacă ţi-ai sclântit glezna. Se va întâmpla contrariul, iar căldura va mări fluxul sângelui, ducând la o umflătură mult mai mare.

Cum este corect: Aplică gheaţă în primele zile de la lovitură. Temperatura scăzută va ameliora inflamaţia şi durerea. Repetă acest procedeu o dată la 48 ore.

5.Încercarea de a vomita în caz de otrăvire

De ce este greşit: Recomandarea standard pentru cazurile în care eşti otrăvit este să încerci să vomiţi. Cu toate acestea, este strict interzis să faci asta dacă ai fost otrăvit cu acid, alcalini şi alte substanţe caustice.

Cum este corect: Sună o ambulanţă imediat! Dacă eşti totuşi sigur că a vomita te va face să te simţi mai bine, nu folosi mangan, praf de copt sau lapte pentru a induce această stare. În schimb, bea multă apă caldă.

4. Scoaterea unui obiect străin din ochi

De ce este greşit: Rişti ca printr-o miscare gresită să îţi provoci o rană.

Cum este corect: Acoperă ochiul cu un tifon şi sună un doctor. Dacă este vorba despre o substanţă chimică, atunci trebuie să îţi speli ochii cu apă.

3. Scoaterea unor obiecte străine din piele

De ce este greşit: Îţi poţi scoate un mic ciob din mână, dar niciodată nu scoate obiecte din răni cu adevărat serioase. Nici măcar doctorii nu procedează astfel, decât atunci când paicentul este în operaţie. În caz contrar sângerarea poate fi foarte mare şi poate duce chiar la moarte.

Cum este corect: Oricât de înspuimântătot poate părea un cuţit înfipt în picior sau un ciob intrat în piept, du acea persoană la spital în loc să o ajuţi să îşi scoată acel obiect din corp.

2. Aplicarea unguentelor pe o rană

De ce este greşit: O rană deschisă se va vindeca cel mai bine fără aplicarea unguentelor sau a bandajelor. Aplicarea unguentelor va crea un mediu nepotrivit.

Cum este corect: Curăţă rana cu apă şi săpun şi acoper-o cu un bandaj curat.

1.Folosirea cusăturilor pentru a închide o rană

De ce este greşit: Folosirea cusăturilor pentru închiderea unei răni este un procedeu lung şi dureros care presupune scoaterea firelor în prealabil. Folosirea adezivului pentru piele are două avantaje: este rapid şi mai puţin dureros.

Cum este corect: Pentru început, opreşte sângerarea prin aplicarea presiunii. Aplică adezivul pentru piele şi aşteaptă să se usuce.

 

Sursa: Ești superbă
Categorii