Flori si gradina

Usturoiul, un elixir pentru orhidee. Sigur într-o lună, vei avea o mulțime de flori frumoase

 

 

 

 

Bolile comune ale orhideelor! La fel ca majoritatea plantelor și orhideele pot fi afectate de boli, care de cele mai multe ori sunt cauzate de fungi. Cele mai multe afecțiuni comune ale orhideelor pot fi prevenite sau tratate, mai ales dacă acestea sunt identificate din timp. În cazul dăunătorilor, este important să se monitorizeze sănătatea plantelor în mod frecvent și să seacționeze imediat dacă apar probleme.

Orhideele se găsesc pe piață în mai multe variante de dimensiuni, culori și forme de creștere. Majoritatea acestor plante provin din zone cu păduri tropicale, unde climatul variază de la temperat la tropical.

De asemenea, există specii care prosperă în condiții aride, dar acestea nu sunt cultivate pe scară largă. Bolile orhideelor apar în mod frecvent atunci când excesul de umiditate rămâne pe frunze și flori sau când solul are un drenaj slab. Modificarea factorilor climatice sau chiar schimbarea ghiveciului poate minimiza efectul afecțiunilor deja instalate.

În cele ce urmează vă prezentăm care sunt cele mai întâlnite boli ale orhideelor, dar și ce tratamente este indicat să aplicați pentru a evita pierderea florilor:

1. Bolile orhideelor: putregaiurile de origine micotică

Simptomele: Cele mai comune semne ale acestei afecțiuni sunt apariția unor pete negre pe spatele frunzelor, uneori umflate, alteori adâncite și putrezirea rădăcinii. Petele datorate ciupercilor sunt în extindere și se datorează excesului de apă din sol sau pulverizării și stagnării apei.

Tratament: Se impune îndepărtarea părților afectate (frunze, rădăcină, flori), limitarea udărilor și oprirea stropirii, dar și asigurarea unei aerisiri eficiente. Dacă putregaiul se extinde, se impune schimbarea ghiveciului și a substratului și a pulverizării unui fungicid, din comerț.

Soluții naturale: Luați în calcul că plantele de interior vor locui în continuare cu dumneavoastră în același spațiu și că fungicidele pot fi mult timp stocate în perdele ori în alte articole de interior. În locul lor puteți folosi soluții pregătite în casă. Eficientă ar putea fi o pastă obținută din scorțișoară măcinată și apă, amestecată bine și întinsă pe întreaga plantă cu o pensulă.

O altă soluție salvatoare se poate obține din 4-5 căței de usturoi zdrobiți, adăugați la un litru de apă clocotită. Infuzia se lasă la răcit, se strecoară și poate fi folosită ca un veritabil fungicid natural.

2. Bolile orhideelor: putregaiurile de origine bacteriană

Simptome: Diagnosticarea bacteriozelor este foarte importantă, întrucât acestea pot fi confundate de cultivatorii începători cu micozele. Trebuie spus că bacteriozele sunt relativ rare la orhidee, acestea fiind mai rezistente la aceste boli decât alte flori. Bacteriozele ar putea fi descrise ca niște pete maro, mici la început, cu margini clare. Țesutul care se învecinează cu aceste pete este moale. În câteva zile frunza se îngălbenește și cade.

Tratament: În astfel de situații planta trebuie izolată, părțile afectate trebuie tăiate cu un bisturiu ce va fi dezinfectat în flacără după fiecare tăietură. Se impune oprirea stropirilor și dezinfectarea spațiului în care aveți restul orhideelor. De preferat ar fi ca persoana care se ocupă de orhideea afectată să fie alta decât cultivatorul, reducând la maximum legătura plantei afectate cu restul spațiului.

 

Sursa: SuntGospodina




Categorii