Flori si gradina

Salcâmul și beneficiile lui pentru sanatate ta. Florile de salcâm combat bolile sistemului nervos, digestiv si afectiunile genitale

 

 

 

 

Florile de salcâm combat bolile sistemului nervos şi digestiv

Proprietăţile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm dau posibilitatea intervenţiilor în tratarea multor boli, mai ales în afecţiunile sistemului nervos şi în boli digestive şi pulmonare.

Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, indiferent de vârstă. Acţiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a linişti, de a calma şi de a tonifia organismul aflat în diferite stări nevrotice. Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afecţiuni psihosomatice care apar drept consecinţe directe ale unor tensiuni sufleteşti.

Din experienţe îndelungate s-a constatat că aceste afecţiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin:

– inhalarea parfumului florilor de salcâm, cu efecte liniştitoare asupra psihicului, recomandându-se scurte plimbări prin preajma salcâmilor înfloriţi;

– aromatizarea camerei de lucru şi de dormit a bolnavului cu buchete de flori proaspete;

– consumul unei infuzii din flori uscate (o lingură la 200 ml apă clocotită), luată în 3 reprize pe zi, într-o cură de 3 săptămâni, înlocuind total apa de băut;

– consumul zilnic a unui macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine, luând câte 3-5 linguriţe pe zi;

– tinctură din 20 de grame flori uscate care se macerează în 100 ml alcool 700, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de două ori câte 10 picături.

În tratament extern al bolilor sistemului nervos sunt recomandate băi generale cu extracte din flori.

În tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multă vreme este cunoscută acţiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici care acţionează ca hipoacidifianţi.

Bune efecte se constată în combaterea arsurilor de stomac (pirozis), apărute mai ales noaptea, cu localizări retrosternale, datorate hiperacidităţii. De asemenea sunt atenuate durerile în ulcerul gastric şi duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficienţă hepatică, crampe abdominale şi hernie hiatală. La copii, florile de salcâm pot avea efecte benefice în diareea acidă sau vărsături de lapte, precedate de agitaţie.

Tratamentele acestor boli digestive se pot face cu încredere folosind o infuzie din amestec, în părţi egale, cu flori de salcâm şi frunze de dud bogate în carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperacidităţii gastrice; se ia o linguriţă din amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.

În cursul zilei, în locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat să se consume apă din flori de salcâm (o mână de flori uscate se macerează la rece, minimum 8 ore, într-un litru de apă curată de izvor).

Daca suferi de insomnie sau ai un somn agitat si nu reusesti sa te odihnesti in timpul noptii, poti combate aceste stari neplacute cu ajutorul florilor de salcam. In fiecare seara, inainte de a merge la culcare, este bine sa bei o cana cu ceai de flori de salcam. Acesta va actiona asupra sistemului nervos si te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti.

    Florile de salcam trateaza afectiunile genitale

In cazul in care te confrunti cu afectiuni genitale, precum vaginita sau candidoza, este bine sa faci bai de sezut cu tinctura de salcam. Aceasta se adauga in apa, iar tratamentul trebuie urmat cateva zile la rand, pana cand afectiunea se vindeca sau se amelioreaza.
Nimic nu este mai neplacut decat sa te apuce o durere de cap insuportabila exact atunci cand lucrezi sau incerci sa te simti bine in compania prietenilor. Infuzia de flori de salcam are efecte calmante si poate ameliora migrenele.

 

Imagini pentru salcamul beneficii

 

Actiuni terapeutice

Florile de salcam sunt folosite in terapeutica pentru proprietatile antispastice(actionand asupra musculaturii gastrice si pulmonare netede ), antitusive si de reducere a hiperaciditatii gastrice.

Se administreaza intern, sub forma de infuzie in bolile aparatului digestive (gastrite hiperacide aparute mai ales pe fond nervos, ulcere gastrice, pirozis- arsuri la stomac-, reflux gastro-intestinal, indigestii), in tuse convulsiva sau astmatica, rau in sarcina.

Datorita actiunii slab sedative ceaiul de flori de salcam este util in tulburari minore ale sistemului nervos.

Salcamul se mai recomanda in edemul produs sau asociat cu acidoza metabolica si in leucoree.

 Mod de administrare

  •  Infuzie:

din flori:  se realizeaza dintr-o lingura de flori la o cana cu apa. Se beau 2-3 ceaiuri zilnic. In bolile de stomac, infuzia se administreaza calduta sau la temperatura camerei. Ca pansament gastric, florile de salcam se pot amesteca in proportie egala cu frunze de dud.La fel de eficienta este infuzia in detoxifierea organismului. Se bea cate o cana pe zi timp de 21 de zile.
din  flori si frunze : se prepara din 2 lingurite cu varf, la 200 ml de apa.
In leucoree, din 4  linguri de flori uscate si maruntite la 250 ml de apa, se prepara o infuzie cu care se fac spalaturi vaginale de 3 ori pe zi, ultima inainte de culcare

  • Pulberea de flori de salcam :Florile uscate si macinate, sub forma de praf, se aplica pe arsuri.
  • Baile cu flori de salcam: se folosesc doi pumni de flori la cada- prezinta efecte calmante asupra sistemului nervos fiind indicate in caz de incordare fizica si de stres.
  • macerat la rece din flori: se tin florile 2-3 zile in miere de albine, dupa care se iau zilnic cate 3-5 lingurite. Util in cazul bolnavilor de nevroze;
  • tinctura: se prepara din 20 grame flori uscate, care se macereaza in 100 ml alcool 70°, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de doua ori cate 10 picaturi; Util in cazul bolnavilor de nevroze;
  • cataplasma: preparata din trei parti miere de salcam s io parte faina de grau, se utilizeaza pentru tratatea afectiunilor pielii. Se aplica direct si se schimba la intervale de 10-12 ore.

Inhalarea parfumului florilor de salcam are efecte linistitoare asupra psihicului, asa ca nu ezita sa faci o plimbare intr-o padure de salcam inflorit atunci cand simti ca esti prea incordat sau prea stresat!

Contraindicatii si reactii adverse

Florile de la salcam nu prezinta efecte adverse, la dozele recomandate.

Recoltare si pastrare

Florile salcamului se recolteaza in scopuri medicinale la inceputul sau la mijlocul infloritului, dar numai pe vreme bine insorita . Se culege floare cu floare din inflorescenta. Se usuca apoi la umbra, in straturi subtiri, in incaperi bine aerisite sau in poduri de case acoperite cu tabla. Se pastreaza de preferinta in saculeti de panza.

 

Imagini pentru salcamul beneficii

Sursa: Ziarul Lumina Infuzie de Sănătate




Categorii