Sfaturi utile

Apa oxigenată: 16 motive pentru a o avea mereu acasă – Utilizări inteligente care îți vor face viața mai ușoară

 

Apa oxigenată: 16 motive pentru a o avea mereu acasă – Utilizări inteligente care îți vor face viața mai ușoară

 

 

Apa oxigenată, denumită și „peroxid de hidrogen” sau perhidrol este un lichid incolor, cu punctul de fierbere 108 °C, cu punctul de topire/înghețare -33 °C, cu formula chimică H2O2.

Se amestecă cu apa în orice proporție, este solubil în eter și alcool. Are constanta dielectrică mare, apropiată de a apei, fiind un bun dizolvant ionizabil față de săruri, în cazurile în care nu se manifestă ca oxidant. O soluție 35% poartă denumirea de perhidrol.

Fiind instabilă, se descompune spontan, rezultând apă și oxigen. Viteza de descompunere este influențată de o serie de factori ca: lumina, căldura, catalizatorii etc. Este o specie oxigen reactivă.

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată, cum i se mai zice, este un antiseptic absolut inofensiv și natural. Această substanță eficientă și accesibilă ar trebui să se găsească în trusele medicale din fiecare familie. Apa oxigenată poate fi utilizată nu doar pentru dezinfectarea rănilor, dar și în multe alte moduri netradiționale. Aici este vorba doar de peroxidul de hidrogen cu concentrația de 3%, care poate fi achiziționat în orice farmacie.

Pe lângă dezinfectarea rănilor şi decolorarea părului, apa oxigenată mai poate fi folosită pentru o mulţime de alte lucruri. Iată câteva dintre ele:

Înălbește rufele

Clătiți hainele albe sau prosoapele adăugând un pahar de peroxid de hidrogen. Astfel țesăturile nu se vor îngălbeni în timp.

Tratează ciuperca de pe picioare și mâini

Amestecați peroxidul de hidrogen cu apă în proporție de 1:1. Aplicați soluția pe locurile afectate în fiecare seară.

Înlătură durerile cervicale

O soluție extraordinară pentru cei ce obișnuiesc să stea mult timp într-o poziție incomodă. Se aplică o compresă de peroxid de hidrogen în zona dureroasă. Peste compresă pe pune un prosop și se ține timp de 10 – 20 de minute. Aceasta va încălzi bine mușchii cervicali și va calma durerea.

Împotriva congestiei nazale

Preparați un spray nazal amestecând o lingură de peroxid de hidrogen cu un pahar de apă minerală.

Clătirea orificiului bucal

Dacă aveți leziuni mici la nivelul orificiului bucal, atunci clătiți gura timp de 5 minute cu 10 ml de apă oxigenată. Atenție: nu înghițiți! În același timp această procedură va albi dinții și va diminua probabilitatea apariției cariilor dentare. În locul apei de gură din comerț, utilizați apa oxigenată. Ea poate fi adăugată și în pasta de dinți.

Dezinfectarea lentilelor de contact

Puteți să înlocuiți câteodată soluția farmaceutică de dezinfectare a lentilelor cu peroxidul de hidrogen. Acesta înlătură proteinele depuse pe lentile.

Ușurează curățarea casei

Înlătură foarte bine microbii. Turnați puțină soluție de peroxid de hidrogen pe cârpa sau buretele cu care faceți curățenie și ștergeți lucrurile pe care doriți să le dezinfectați. Curăță foarte bine oglinzile și geamurile, dezinfectează baia și înlătură mucegaiul. 2

Calmează durerea în gât

Preparați o soluție din 1/2 pahar de apă călduță cu 1/4 pahar de apă oxigenată și clătiți bine gura cu ea. Peroxidul de hidrogen luptă activ cu bacteriile maligne, în acest fel durerea de gât se va diminua.

Curățarea urechilor

Amestecați câteva picături de peroxid de hidrogen cu puțină apă călduță. Înmuiați o bucată de tifon în această soluție și ștergeți bine canalele urechii. Ceara depusă în acest caz se va înlătura ușor.

Înlătură petele de pe haine

Tamponaţi cu o cârpă îmbibată în apă oxigenată următoarele pete: ruj, legume, cerneală, flori, plante, fructe, iarbă, mucegai, ou, rugină, sânge, sos, vopsea, transpiraţie. Clăteţi repede haina şi spalaţi-o. Petele vor dispărea.

Ca agent de curățare pentru spălarea oglinzilor și a geamurilor

Pur și simplu aplicați peroxid diluat și apoi ștergeți ca orice alt produs.

Pentru curățarea podelelor

Diluez 1 pahar de PV într-o găleată cu apă fierbinte și spăl podelele din lemn și gresie cu această soluție.

Pentru a curăța toaleta

În acest caz, nu trebuie să diluați peroxidul. Pur și simplu se aplică nediluat sub marginea toaletei și se lasă timp de 10-15 minute, apoi se freacă și se clătește. Nu numai că distruge germenii, ci și albește.

Pentru spălarea căzilor și a dușurilor

Aplicarea PV nediluată nu numai că ameliorează, ci și previne dezvoltarea mucegaiului.

Pentru îndepărtarea petelor încăpățânate lăsate și de animalul dvs. de companie

Se aplica nediluat si se lasa sa actioneze 10-15 minute. Apoi frecați bine și repetați după cum este necesar.

Pentru spălarea și albirea delicată a hainelor

Doar adăugați un pahar de peroxid în mașina de spălat împreună cu detergentul .

 

 Sursa

 
Categorii