Flori si gradina

Beneficii remarcabile ale urzicilor. Tratează afecțiunile rinichilor și ale tractului urinar, eczeme, dureri articulare, astm și multe altele

 

 

Beneficii remarcabile ale urzicilor. Tratează afecțiunile rinichilor și ale tractului urinar, eczeme, dureri articulare, astm și multe altele

 

 

Ați trecut vreodată pe lângă o plantă aparent inofensivă și ați dat cu mâna accidental peste ea, dar ați simțit o ușoară înțepătură sau durere înțepătoare? Dacă da, planta aceea este urzica.

Chiar dacă v-ați supărat pe plantă pentru disconfortul temporar pe care vi l-a provocat, urzica este de fapt o plantă perenă benefică care tratează numeroase afecțiuni. Poate că cea mai populară utilizare a sa este transformarea frunzelor în ceai de urzică, care este un remediu natural comun pentru ameliorarea alergiilor. De asemenea, s-a dovedit că ajută și sănătatea pielii, oaselor și aparatul urinar.

Așadar, cum poate această plantă care pare a fi ceva de care să stai departe la primul contact să devină de fapt o soluție medicinală? Să aflăm.

Loading...

Ce este urzica?

Urzica este o plantă perenă cu flori care a fost folosită medicinal de secole, datând încă din Grecia Antică. Astăzi, poate fi găsită în toată lumea, dar originile sale sunt în regiunile mai reci din Europa și Asia. Planta crește de obicei destul de înaltă, înflorește din iunie până în septembrie. Se dezvoltă cel mai bine în sol bogat în azot, are frunze în formă de inimă și produce flori galbene sau roz.

Deși este cel mai bine cunoscută pentru reacția de usturime care apare atunci când pielea intră în contact cu firele de păr fine (cunoscute și sub denumirea de tricomi) localizate pe frunzele și tulpinile sale, atunci când este prelucrată și utilizată în scopuri medicinale, urzica are o serie de beneficii utile pentru sănătate, conform Departamentului de Dermatologie de la Penn State University College of Medicine.

Cele mai multe produse din urzici sunt făcute din tulpină și frunze, dar rădăcinile au și calități farmacologice. Planta are calități antiinflamatorii care pot ajuta în tratamentul multor probleme de sănătate. Părțile supraterane au ajutat de obicei la ameliorarea alergiilor și a altor probleme legate de respirație. Rădăcinile sunt capabile să ofere ameliorarea tulburărilor urinare și a prostatei mărite.

De ce ustură înțepătura de urzică?

Urzica conține o serie de substanțe chimice, cum ar fi serotonina, histamina și acetilcolina, dintre care unele pot fi foarte iritante. Aceste substanțe chimice provoacă iritații înțepătoare pe piele și se găsesc la baza firelor de păr fine de pe urzică.

Când sunt atinse, vârfurile fragile ale firelor de păr înțepătoare se desprind. Părul rămas devine un mic ac, capabil să livreze substanțele chimice în piele. Reacția poate provoca durere, roșeață, umflare, mâncărime și amorțeală.

5 Beneficii ale urzicii

Urzica este folosită pentru a vindeca o serie de afecțiuni. Studiile au arătat că are capacități antioxidante, antimicrobiene, anti-ulceroase, astringente și analgezice.

Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, planta a fost folosită cel mai frecvent de-a lungul istoriei ca diuretic și pentru tratarea mușchilor și articulațiilor dureroase, eczemelor, artritei, gutei și anemiei. Astăzi, este folosită în primul rând pentru a trata problemele urinare, precum și alergiile și durerile articulare.

Beneficiile dovedite pentru sănătate ale utilizării urzicii:

1. Hiperplazia benignă de prostată (HBP) și probleme urinare

Simptomele HBP sunt cauzate de o prostată mărită care apasă pe uretra. Pacienții care suferă de HBP se confruntă cu niveluri variate de impulsuri crescute de a urina, golirea incompletă a vezicii urinare, urinare dureroasă, picurare după urinare și flux urinar redus. Un studiu HBP indus de testosteron pe șobolani a arătat că urzica poate fi la fel de eficientă în tratarea acestei afecțiuni ca și finasterida, medicamentul folosit în mod obișnuit pentru tratarea BPH.

Medicii încă nu sunt în totalitate siguri de ce urzica ameliorează unele dintre aceste simptome, dar multe studii clinice sugerează că conține substanțe chimice care influențează hormonii care cauzează HBP. Când este consumată, afectează direct și celulele prostatei. De asemenea, s-a demonstrat că extractul de rădăcină de urzică încetinește sau oprește răspândirea celulelor canceroase de prostată.  Este de obicei folosit în combinație cu alte ierburi. Rădăcina plantei este folosită în principal pentru a combate problemele urinare, inclusiv infecțiile tractului urinar inferior.

Urzica este folosită ca un diuretic general de succes și poate ajuta și la eliminarea urinei. Este, de asemenea, folosită în remedii de casă pentru infecțiile vezicii urinare.

2. Osteoartrita și durerile articulare

Pacienții de artrită suferă adesea de dureri articulare, de obicei la mâini, genunchi, șolduri și coloană vertebrală. Nettle funcționează împreună cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a permite pacienților să-și scadă consumul de AINS. Deoarece utilizarea prelungită a AINS poate provoca o serie de reacții adverse grave, aceasta este o pereche ideală.

Studiile arată, de asemenea, că aplicarea locală a frunzei de urzică la locul durerii scade durerea articulară și poate trata artrita. Atunci când este administrată pe cale orală, urzica ajută la ameliorarea durerii. Un alt studiu publicat în Journal of Rheumatology arată puterea antiinflamatoare a urzicii împotriva altor boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

3. Febra fânului

Producția de histamină în organism creează reacții adverse legate de alergii. Alergiile provoacă congestie inconfortabilă, strănut, mâncărime și multe altele.

Calitățile antiinflamatoare ale urzicii influențează o serie de receptori și enzime cheie în reacțiile alergice, prevenind simptomele febrei fânului dacă sunt consumate atunci când apar pentru prima dată.  Frunzele plantei conțin histamină, care poate ajuta în tratamentul alergiilor.

4. Sângerare

Anumite produse care conțin urzică au arătat că, atunci când sunt aplicate pe piele, pot reduce sângerarea în timpul intervenției chirurgicale. Produsul, numit dop de sânge Ankaferd, este alcătuit din alpinia, lemn dulce, cimbru, viță de vie și urzică și a demonstrat, de asemenea, dovezi de reducere a sângerării după intervenția chirurgicală dentară.

5. Eczeme

Eczema este o erupție cutanată uscată, cu mâncărime, care poate dura foarte mult timp. Datorită calităților antihistaminice și antiinflamatoare ale urzicii, aceasta poate fi un tratament natural pentru eczeme, așa cum a menționat studiul Penn State University College of Medicine. Pacienții pot folosi o combinație de urzică administrată pe cale orală pentru a combate eczema pe plan intern, precum și o cremă pentru a ameliora mâncărimea și roșeața erupției cutanate.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar urzica ajută în:

Promovează lactația
Stimulează creșterea părului
Ajută la controlul zahărului din sânge la pacienții cu diabet
Reduce sângerarea asociată gingivitei
Tratați afecțiunile rinichilor și ale tractului urinar
Oferă scutire de retenția de apă
Preveniți sau tratați diareea
Scade fluxul menstrual
Oferă ameliorarea astmului
Vindecă rănile
Tratați hemoroizii
Stimulează contracțiile la femeile însărcinate
Tratează mușcăturile de insecte
Tratați tendinita
Tratați anemia

Cum se folosește urzica

Urzica poate fi recoltată sau produsele pot fi achiziționate de la un magazin local de produse naturiste. Înainte de a cumpăra sau de a face un produs cu urzici, este important să identificați dacă boala dumneavoastră are nevoie de părțile supraterane sau de rădăcini, deoarece acestea au calități farmacologice diferite.

Produsele cu urzici vin sub formă de frunze uscate sau liofilizate, extract, capsule, tablete, precum și o tinctură de rădăcină (suspensie a plantei în alcool), suc sau ceai. În prezent, nu există o doză recomandată, deoarece atât de multe produse cu urzici au cantități diferite de ingrediente active. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a determina doza potrivită.

Unele dintre cele mai comune utilizări ale urzicii includ:

1. Ceai de urzică

Frunzele și florile de urzică pot fi uscate, iar frunzele uscate pot fi înmuiate și transformate într-un ceai.

Urzica poate fi folosită și în alte băuturi, inclusiv berea de urzică!

2. Urzica fiartă

Rădăcinile, tulpinile și frunzele urzicii sunt comestibile. Frunzele pot fi gătite la abur la fel ca spanacul. Cel mai bine este să folosiți frunze tinere. Pot fi folosite în supa de urzici sau adăugate la alte supe și tocane. Urzica poate fi, de asemenea, făcută piure și folosită în rețete precum mămăligă, smoothie-uri verzi, salate și pesto. Nu mâncați frunzele crude pentru că vor avea în continuare firele de păr usturătoare până când vor fi uscate sau gătite.

Când este gătită, urzica are o aromă asemănătoare cu spanacul amestecat cu castraveți. Urzica fiartă este o sursă excelentă de vitamine A, C, proteine ​​și fier.

3. Extractul de urzică

Extractele de urzică și tincturile de rădăcină pot fi aplicate direct pe articulații și pe zonele dureroase ale corpului. Este disponibilă și sub formă de cremă.

4. Capsule și tablete cu urzică

Capsulele și tabletele de urzică pot fi luate pe cale orală. Există dovezi neconcludente dacă capsulele sau tabletele de urzică pentru ameliorarea alergiilor sunt mai bine ingerate pe stomacul gol sau nu. Dacă există îngrijorare cu privire la stomacul deranjat și alte reacții adverse, luați-l cu alimente.

Cum să tratezi o înțepătură de urzică

Dacă ești înțepat de planta de urzică, este important să nu atingeți sau să scărpinați zona. Iritanții chimici se pot usca pe piele și pot fi îndepărtați cu apă și săpun. Atingerea și scărpinatul pot împinge substanțele chimice mai mult în piele, prelungind timpul de iritare la câteva zile. Folosirea unei bande adezive sau a unui produs de îndepărtare poate ajuta la îndepărtarea oricăror ace suplimentare.

Istorie și fapte interesante despre urzica

În Grecia antică, urzicile erau folosite ca diuretic și laxativ de către medicii Galen și Dioscorides. În Europa medievală, a fost folosită pentru a trata și a reduce în mod natural durerile articulare și, de asemenea, ca diuretic.

Urzica a fost folosită la fabricarea textilelor precum pânză și hârtie încă din neolitic. Cu fibre similare cânepei și inului, este o alternativă excelentă, fibre durabile. Deoarece fibra este goală, oferă izolație naturală. Armata germană a folosit urzica pentru uniformele lor în Primul Război Mondial și a folosit frunzele pentru a vopsi uniformele în Al Doilea Război Mondial.

Urzicile au fost folosite și pentru a trata anumite boli prin urticație, care este procesul de batere a pielii cu urzici pentru a stimula circulația sângelui.

urzică - Wikționar
Categorii