Flori si gradina Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

Cactusul de Crăciun, planta de apartament care se potrivește perfect cu Sărbătorile de iarnă

 

 

 

 

Planta de apartament Cactus-de-Craciun face parte din speciile de plante ce alcatuiesc genul Schlumbergera ce se definesc prin faptul ca sunt niste plante suculente ce provin din Brazilia, mai precis din regiunea muntoasa de acolo. Planta care va fi descrisa este de fapt un hibrid si este foarte apreciata datorita rolului ei decorativ – poate sta intr-un cosulet suspendat, iar florile, care apar in capatul ramurilor, au un efect curgator sau cazator.

Printre speciile inrudite cu planta de apartament Cactus-de-Craciun se numara Schlumbergera x buckleyi (sau x bridgesii), Schlumbergera russelliana, Schlumbergera truncata (sau Zyocactus truncatus). Schlumbergera x buckleyi are flori rosii-violet si tulpini rotunjite; plantei Schlumbergera russelliana ii lipsesc zimtii de la marginile frunzelor, si florile sunt de culoare roz mai inchis, iar Schlumbergera truncata are flori de diferite forme si culori (foarte multe nuante de roz si rosu sau sunt bicolore) si infloreste in perioada Craciunului. De la ea au fost obtinuti cei mai multi dintre hibrizi, printre ei numarandu-se “White Christmas” (are flori albe), “Golden Charm” (flori galbene) si “Westland” (flori rosii sau portocalii).

Planta de apartament Cactus-de-Craciun este o planta inrudita cu cactusul-de-Paste, fiind de fapt hibridul unui cactus de padure ale carui flori apar iarna. Si aceasta planta infloreste in general iarna, insa multi cultivatori incearca sa o faca sa infloreasca chiar in preajma Craciunului, completand peisajul magic al acestei sarbatori. Se remarca prin tulpinile segmentate si plate, cu frunze zimtate, din capatul carora apar florile tubulare. Acestea au o lungime de aproximativ 5 cm, in timp ce toata planta poate ajunge la o inaltime si un diametru de 60 de cm, insa cele mai multe au in jur de 30 de cm.

Planta de apartament Cactus-de-Craciun trebuie sa fie replantata la 2-3 ani, in primavara sau imediat dupa ce a inflorit (unele plante infloresc si in timpul primaverii). Substratul trebuie sa fie alcatuit din muschi-de-turba amestecat cu niste nisip grosier. Pentru a i se asigura un drenaj corespunzator ar fi bine ca pe fundul ghiveciului, inainte de a se pune substratul, sa se puna bucatele de teracota. Nu este neaparata nevoie sa fie replantata intr-un ghiveci de dimensiuni mai mari, acest lucru fiind necesar numai atunci cand radacinile s-au dezvoltat asa mult incat au umplut ghiveciul. Primvara si vara planta se dezvolta incontinuu si astfel trebuie udata in permanenta si trebuie lasata intr-un loc unde sa primeasca lumina din belsug, insa vara nu trebuie lasata in soare pentru ca se va arde. Este bine daca din cand in cand este pulverizata cu apa, iar apa cu care se uda ar trebui sa nu fie cu calcar – asadar, se poate folosi ori apa de ploaie, ori, in lipsa acesteia, o apa fiarta cu cateva picaturi de otet. In lunile de vara este bine daca apa se amesteca cu un ingrasamant lichid care sa ii fie atribuit o data pe saptamana.

Atunci cand vine toamna, planta de apartament Cactus-de-Craciun trebuie sa stea in casa, la o temperatura ideala pentru inflorire mai mare de 13ºC – insa nu trebuie sa fie prea mare. Si in aceasta perioada are nevoie de multa lumina, dar indirecta. Substratul trebuie mentinut in continuare umed pana la sfarsitul iernii, iar dupa perioada de inflorire udarea trebuie moderata timp de opt saptamani, pana cand un nou proces de vegetatie incepe. De cand apar noii boboci, de doua ori pe luna, adica din doua in doua saptamani, trebuie sa i se administreze un ingrasamant lichid.

Planta de apartament Cactus-de-Craciun este foarte usor de cultivat, mai ales ca rar este atacata de afide sau de orice alti paraziti daunatori. Cea mai intalnita este cosenila fainoasa, care insa este destul de usor de anihilat – se poate folosi o periuta cu alcool denaturat sau pur si simplu folosind sistematic un insecticid. Pericole apar mai ales atunci cand proprietarul ei nu este atent cu unele detalii. De exemplu, cantitatea de apa cu care se uda trebuie sa fie echilibrata. In cazul in care se uda din abundenta, radacinile ii vor putrezi si ea va ajunge sa moara. Pe de alta parte, daca este udata prea putin, tulpinile incep sa se ofileasca, fiecare segment pe rand. De asemenea, nu trebuie sa stea in curent sau in frig, pentru ca va deveni mai sensibila.

Planta de apartament Cactus-de-Craciun se poate inmulti in doua moduri, respectiv prin altoire si butasire. Daca se recurge la altoirea segmentelor pe tulpini, rezultatul va fi reprezentat de mici copaci cu varfurile arcuite. Substratul alcatuit din muschiul-de-turba faciliteaza formarea radacinilor, iar butasii sunt usor de procurat. Prelevarea acestora se face in lunile martie sau aprilie, cand se taie segmente cu cel putin doua articulatii, se lasa sa se usuce si apoi se planteaza intr-un substrat normal pentru aceasta planta. Ghiveciul se pune undeva la umbra, asigurandu-i in acelasi timp un mediu cald (18º-21ºC), iar cand se fac asa mari incat sa poata fie transplantati, se pun in alte ghivece si se trateaza ca atare.

 

Imagini pentru 3 plante de apartament pe care trebuie sa le ai in casa de Craciun

 

Sursa: Familist.ro




Categorii