Ingrasaminte naturale care readuc la viata chiar si o planta aproape uscata. Trebuie doar sa adaugati deodata o lingurita
Uneori, plantelor noastre de camera le merge rau oricata grija am avea de ele. In acest caz e semn ca respectivele plante au nevoie de un fertilizator. Va prezentam in continuare cateva ingrasaminte naturale pentru plantele de camera, scrie magazinuldecase.ro:
1. Zaharul
– Inainte de udare, acoperiti uniform suprafata pamantului din ghiveci cu o lingurita de zahar. Sau puteti sa dizolvati 2 lingurite de zahar intr-un pahar de apa. Acest mod de fertilizare a plantelor de camera poate fi folosit cel mult o data pe saptamana. Acest ingrasamant este iubit de tot felul de ficusi. Zaharul este un mediu nutritiv pentru microbii de putrefactie, diverse bacterii si mucegai. De aceea, trebuie sa va abtineti de la utilizarea prea frecventa a acestei metode.
2. Cojile de ceapa
– Obisnuita si adorata ceapa poate fi utilizata cu succes si in alte domenii decat gastronomia. Aparent, cojile de ceapa reprezinta un ingrasamant foarte eficient pentru plante. Chiar mai mult, decoctul din coji de ceapa contine o substanta care distruge microflora daunatoare. Decoctul din coji de ceapa contribuie la nimicirea acarienilor, paduchilor si afidelor. Ca sa-l preparati, aveti nevoie de un kilogram de coji de ceapa si 2 litri de apa calda. Turnati apa peste cojile de ceapa si dati totul in clocot. Apoi acoperiti vasul cu un capac si puneti-l deoparte pentru 2 zile. Strecurati decoctul si utilizati-l.
3. Drojdia
– Drojdia poate fi folosita pentru prepararea unei solutii excelente pentru stimularea cresterii plantelor. Ea este bogata in vitaminele grupului B, microelemente si substante nutritive. De aceea, drojdia influenteaza pozitiv cresterea plantelor, contribuind la diviziunea celulara. Dupa adaugarea drojdiei in substrat, se mareste activitatea microorganismelor si incepe eliberarea dioxidului de carbon. Cel mai simplu mod de preparare a ingrasamantului cu drojdie este dizolvarea unui pachetel standard de drojdie in 5 litri de apa calda. Cat este calduta, utilizati solutia obtinuta pentru irigarea plantelor. Acest tip de ingrasamant este preferat de muscate si petunii.
4. Cojile de oua
– Aproape zilnic cojile de oua sunt aruncate in cosul de gunoi, chiar daca ele pot sa devina un ingrasamant pretios. Cojile de oua sunt bogate in calciu, care neutralizeaza aciditatea. De aceea, daca se utilizeaza ingrasamintele minerale, care ridica aciditatea substratului, se adauga si cojile de oua pentru neutralizarea ei. Cojile de oua crude se spala foarte bine, se usuca si se maruntesc. Apoi sunt adaugate in substratul din ghivece. Cojile de oua se descompun lent. De aceea, folositi-le intr-o cantitate moderata si maruntiti-le cat mai bine.
5. Cenusa
– Cenusa contine potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc si chiar si sulf. Pe langa aceasta, potasiul si fosforul din componenta ei se afla intr-o forma usor asimilabila pentru plante, ceea ce transforma cenusa in unul dintre cele mai bune ingrasaminte pentru ele. Trebuie sa mentionam faptul ca ne referim doar la cenusa obtinuta dupa arderea reziduurilor vegetale.
Cel mai bine ar fi sa utilizati cenusa foioaselor decat pe cea obtinuta din arderea coniferelor. Iar cea mai mare concentratie de minerale se afla in cenusa ierburilor si cerealelor. Cenusa fertilizeaza si acidifica substratul, creeaza conditii favorabile pentru viata microorganismelor din sol, indeosebi a bacteriilor fixatoare de azot. Pentru prepararea solutiei de cenusa se utilizeaza aproximativ 100-150 grame de cenusa la o galeata de apa. Puteti sa lasati acest amestec sa se odihneasca pe parcursul catorva zile. Iar cand il veti utiliza, este necesar sa-l agitati continuu, ca sa oferiti plantelor sedimentul insolubil, care contine fosfor.
Acum stiti ca ingrasamintele naturale va vor ajuta sa rezolvati multe dintre problemele plantelor de camera. Fie ca acestea sa va bucure prin frumusetea si farmecul lor pe parcursul intregului an!