Flori si gradina

Iata cum ajuta TOPORAŞII la detoxifiere si in lupta impotriva cancerului de colon, hipertensiune și în afecțiunile pulmonare

 

 

 

 

Floarea echinocțiului (Viola odorata), o mică plantă perenă, numită astfel pentru că înflorește în preajma producerii fenomenului astronomic și denumită popular toporaș, violetă, tămâioară, floare domnească, face parte din familia Violaceae, ce cuprinde între 500-600 de specii.

O caracteristică mai deosebită a acestei plante este aceea că produce flori atât primăvara, cât și toamna, dar florile sunt diferite.

rimăvara, florile ei sunt pe deplin formate și parfumate și nu produc nicio sămânță, în timp ce în toamna, aceste flori sunt foarte mici și nesemnificative, ascunse printre frunze, fără miros, și produc semințe din abundență.

Fructul este o capsulă plină cu semințe.

Florile de toporaș conțin uleiuri volatile, rezine, viola-cvercetina, violamina – o substanță colorată albastră, acid acetil – salicilic, mucilagii, zaharuri, substanțe minerale.

Frunzele de toporaș conțin ulei volatil de culoare brună, format din esteri metilici ai acidului salicilic și nonadienol.

Rizomii și rădăcinile de toporaș conțin saponozide, un alcaloid – odorantina, uleiuri volatile, principii amare, esteri ai acidului salicilic.

Florile și frunzele au un gust dulceag, mucilaginos și se culeg în martie-aprilie.

Părțile aeriene ale plantei și mai ales florile sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii (bronșită, pneumonie, astm bronșic) datorită proprietăților emoliente, fluidificante și expectorante, ajutând la vindecarea tusei și eliminarea mucozității vâscoase de la nivelul aparatului respirator, scrie agerpres.ro.

Infuzia concentrată de flori (5 lingurițe la o cană cu apă) se poate utiliza ca apă de gură, datorită proprietăților odorizante sau pentru gargarism, în caz de amigdalită. Florile sunt și un bun laxativ.

Frunzele proaspete sunt recomandate atât pentru administrare internă, cât și externă, în special pentru cancerul de colon, gât și limbă.

Ele mai prezintă efecte ușor sedative și hipnotice, dovedindu-se de folos în stări de agitație și în caz de insomnie.

Pentru a obține aceste efecte, frunzele proaspete sunt infuzate zilnic și consumate ca ceai.

De asemenea, ceaiul de frunze sau de frunze și flori atenuează simptomele specifice migrenelor și ale reumatismului.

Extern, medicina populară utilizează frunzele de toporași fierte în oțet, sub formă de cataplasme, în gută, aplicându-se în zonele afectate de această boală.

Rădăcinile și tulpinile sunt un bun vomitiv și purgativ. Părțile subterane ale toporașilor, rădăcini și rizomi, prezintă efecte expectorante, secretolitice, laxative, depurative și hipotensive.

Ele ajută la neutralizarea toxinelor din organism și la eliminarea lor pe cale renală și intestinală.

Ceaiul de rădăcini și rizomi de toporaș se mai administrează în constipațiile ușoare sau ocazionale, în cazurile ușoare și medii de hipertensiune și în afecțiunile pulmonare.

Ca adjuvant, ceaiul din rădăcini de toporași se mai poate utiliza în completarea tratamentelor specifice leucemiei.

 

Sursa: Stiri si intamplari reale
Categorii