Aperitive si Gustari

Cea mai bună zacuscă din ardei grași pentru iarnă: ajvar sârbesc. Aroma nu poate fi redată prin cuvinte!

 

 

Cea mai bună zacuscă din ardei grași pentru iarnă: ajvar sârbesc. Aroma nu poate fi redată prin cuvinte!

 

Ajvar – un sos tradițional al bucătăriei balcanice, însă și sârbii, și croații și macedonenii consideră acest sos mâncarea lor națională. “Ajvar” este un produs universal, având o consistență și o textură eterogenă, acesta poate fi folosit în calitate de sos pentru bucatele din carne, ca garnitură de legume sau ca pastă pentru sandwich-uri.

Ajvar se prepară din ardei roșii cărnoși și aromați, ardei chili, ceapă și usturoi. Gustul acestuia este irezistibil și merită tot efortul depus.

 

Ingrediente:

– 3 kg de ardei roșii grași

– 2 cepe

– 10 căței de usturoi

– 1 ardei chili

– 250 ml de ulei rafinat

– 100 ml de oțet de mere sau sucul de la 1/2 lămâie

– 1 lingură de zahăr

– sare după gust

 

Mod de preparare:

1. Spălați ardeii grași, puneți-i într-o tavă și coaceți-i la 200 de grade până se vor rumeni. Dacă aveți grătar, atunci ardeii vor fi mai gustoși.

2. Puneți ardeii copți într-o pungă de plastic și înveliți marginile. Țineți-i timp de câteva minute și curățați-i de coajă și semințe.

3. Tăiați ceapa semi-rondele și căliți-o într-o cantitate mică de ulei până se va rumeni.

4. Dați prin mașina de tocat: ceapa prăjită, usturoiul, ardeiul chili și ardeii copți. Puneți masa obținută într-un ceaun adânc, turnați uleiul, adăugați sarea și zahărul, puneți ceaunul la foc.

5. După ce sosul va începe să fiarbă, fierbeți-l timp de 10 minute, gustați-l și mai adăugați sare, oțet sau suc de lămâie, dacă este necesar. Aduceți sosul iarăși la fierbere și turnați-l în borcane sterilizate, închideți-le cu capace și lăsați-le să stea până se vor răci complet.

 

Poftă bună!

 
Categorii