Flori si gradina

Ceaiul si uleiul esential de craita, reduc tensiunea arteriala, afectiunile pancreatice, eficiente in tratarea afectiunilor digestive, dureilor articulare

 

 

Ceaiului si uleiului esential de craita, reduc tensiunea arteriala, afectiunile pancreatice, eficiente in tratarea afectiunilor digestive, dureilor articulare

 

 

Cunoscute sub nume diverse, precum izdoave, ocheţele, ţigăncuşi, belfe, budiene galbene, ferefeniţe, popchi, tamfeni, vâzdoage, boate, botoane, butucaşi, buruiană domnească, Crăiţele sunt plante ornamentale, răspândite pe tot cuprinsul ţării.

Pe lângă ceaiurile şi uleiurile de Crăiţe, acestea se pot folosi şi în bucătărie, alături de preparate ce predispun la balonare sau crampe abdominale…

Pentru obţinerea Crăiţelor marinate avem nevoie de un kilogram de flori proaspete, pe care le fierbem timp de cinci minute într-un amestec de 500 ml oţet de mere, 750 ml apă, o lingură de sare şi o linguriţă de piper roşu.

Marinata se toarnă fierbinte în borcane, ce se închid ermetic şi se păstrează sub un prosop mare până la răcirea completă.

Se depozitează într-un loc uscat şi răcoros şi se folosesc mai ales iarna, ca un adaos la preparate din leguminoase sau sosuri concentrate.

Marinata de Crăiţe poate fi consumată şi ca atare (o lingură înainte de masă) pentru combaterea indigestiei şi pentru ameliorarea afecţiunilor digestive.

Astazi, craita este cultivata intens ca planta ornamentala si ca flori taiate pentru buchete, avand un mare succes comercial. Creste usor, este nepretentioasa in ceea ce priveste solul si conditiile climatice si infloreste incontinuu de-a lungul intregului sezon cald.
Din florile uscate si maruntite se poate prepara infuzia de craite, eficienta in tratarea afectiunilor digestive, dureilor muscularearticulare si pentru imbunatatirea circulatiei sangvine.

Peste 200 ml de apa clocotita se poate adauga o lingura de flori maruntie. Preparatul se lasa la infuzat pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Ceaiul de craite se consuma incet, cand atinge temperatura preferata.
Ceaiul de craite era si este utilizat pentru reglarea tensiunii arteriale. Substantele din compozitia acestora actioneaza direct la nivelul vaselor de sange, oferind elasticitate. In acelasi timp compusii activi, ajuta la absorbtia rapida a proteinelor in organism.SEMINTE DE CRAITA "CRACKERJACK"

Heleniena este o substanta utilizata pentru imbunatatirea vederii nocturne, iar aceasta se regaseste din plin in florile de craite.
Infuziile de craite sunt eficiente in tratarea afectiunilor pancreatice, dar si a afectiunilor cauzate de functionarea incorecta a pancreasului (vitiligo, psoriazis, neuro-dermita, vedere slaba).
Atentie! Persoanele care sufera de alergii la polenul florilor trebuie sa consulte medicul specialist inainte de a incepe orice tratament cu craite. Cu atentie deosebita trebuie consumata si tinctura, deoarece concentratia mare de alcool poate produce tulburari. Nu sunt indicate terapiile cu craite femeilor insarcinate.

Beneficiile uleiului esential de craita (Tagetes) pot fi atribuite proprietatilor sale antibiotice, antimicrobiene, antiparazitare, antiseptice, antispasmodice, dezinfectante, insecticide si sedative.

Craitele sunt native din Africa, raspandindu-se mai tarziu in America, Europa si Australia. Este foarte apreciata ca substanta repelanta impotriva insectelor.
Uleiul esential este extras din frunze, tulpini si flori prin procesul de distilare cu abur. Principalele componente ale acestui ulei sunt limonenul, ocimenul, tagetonul și acidul valeric.
In ciuda faptului ca are un parfum frumos, nu este popular in aromaterapie.
Uleiul esential de craita este util pentru stoparea cresterii microbilor in organism si protejarea acestuia impotriva infectiilor. Este util in cazurile de boli infectioase cauzate de bacterii sau ciuperci. Biotic inseamna viata. In contextul corpului uman si al patologiei, cresterea biotica inseamna cresterea in organism a bacteriilor, fungiilor sau a oricarei alte forme de paraziti. Un antibiotic inseamna un agent care contracareaza sau inhiba cresterea biotica in organism. Uleiul esential de craita este un astfel de antibiotic. Nu permite o crestere biotica in organism. S-a dovedit a fi foarte eficient la rani deschise, ulcere si alte afectiuni de acest gen.
Acest ulei relaxeaza orice tip de spasm in organism si ofera scutire de tuse spasmodica, diaree, crampe si convulsii.Proprietatile antimicrobieneantiparazitare si antibiotice ale acestui ulei se dovedesc a fi eficiente in dezinfectarea corpului sau a unei zone din casa. Atunci cand este ingerat sau aplicat extern, acesta vindeca infectiile in organism, iar atunci cand este utilizat ca vapori sau ca odorizant de camera, dezinfecteaza intregul spatiu, protejandu-ne de bolile din aer, cum ar fi raceala comuna, oreion, pojar si altele.
Uleiul esential de craita este letal pentru insecte. Prin urmare tine departe inectele parazitare, cum ar fi tantarii, puricii, puricii, termitele,  furnicile sau si alti gandaci.
Proprietatea sedativa a acestui ulei este bine cunoscuta si a fost folosita de foarte mult timp. Elimina inflamatia si iritarea in sistemele digestive, nervoase, excretoare, precum si convultii, anxietate, stres, depresie, furie, panica si alte hiper-reactii emotionale si psihologice.
Atentie! Trebuie evitat in timpul sarcinii. Dozarea prea mare poate provoca iritare. Acest ulei esential se poate amesteca cu uleiul de salvie, iasomnie, lavanda, lamaie sau mandarine.

Craitele (Tagetes patula) - planta medicinala care trateaza diabetul zaharat, pancreatita si afectiunile vasculare • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

 Sursa

 




Categorii