Credinta Desert

Colivă tradiţională

 

 

coliva

Timp de preparare: 4:00

Dificultate: medie
Număr de porţii: 10

Ingrediente:

1 kg de grâu decorticat (sau arpacaş)
500 g zahăr
500 g nuci
praf de cacao
esenţă de lămâie, esenţă de rom, esenţă de portocale
coajă de lămâie sau de portocală
vanilie
o linguriţă rasă de sare

 

Mod de preparare:

Alegeţi grâul, separaţi-l de alte corpuri străine din el, apoi spalaţi-l în mai multe ape reci (de regulă şapte), apoi în una, doua ape calde. Se pune la fiert într-o oală mare şi se acoperă cu apă cât un lat de palmă peste boabe. Fierbeţi la foc mic, cu multă grijă şi amestecaţi din când în când ca să nu se prindă. Este indicat să se fiarbă în oală de tuci şi să se pună oala pe o tablă sau pe o caramida subţire, să nu se lipească.

Lăsaţi la fiert cel puţin o oră. Când nu se mai vede apă la suprafata, încercaţi bobul şi dacă nu este suficient de bine fiert, mai adăugaţi puţină apă caldă. Cănd bobul este înflorit, şi toată apa absorbită, luaţi oala de pe foc.

Acoperiţi oala cu un capac şi înfăşuraţi-o cu pături ca să-şi menţină căldura. Lăsaţi-o aşa aproximativ 3 ore. Când compoziţia s-a răcit, scoateţi-o din vasul în care a fiert, adăugaţi toate celelalte ingrediente şi frământaţi-o cu măna până se albeşte şi devine cremoasă. Dacă pare a fi prea moale, adăugaţi pesmet din biscuiţi populari ca să absoarbă umezeala.
Aşezaţi compoziţia pe un platou, neteziţi-o şi modelaţi-o în forma dorită iar deasupra cerneţi un strat de pesmet de biscuiţi apoi un strat de zahăr pudra de cel puţin un milimetru, cât să acopere bine pesmetul.

Pentru ornat, puteţi folosi un şablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cerneţi puţină cacao. De asemenea, puteţi folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase în zahar şi altele, dupa preferinţa şi inspiraţia voastră.

 

Sursa: Traditional Romanesc




Categorii