Cozonaci Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou Sarbatoarea Pastelui

Cozonaci cu nuca pentru Sarbatori, cei mai gustosi si mai frumosi

 

 

 

Ingrediente:

( pentru 4 cozonaci)

2 kg făină albă,

0.6 kg zahăr,

1\2 pachet unt,

Loading...

zahăr vanilat,

esență de rom,

razatura de lamaie si portocale,

0.500ml lapte bătut,

10 ouă,

250ml ulei de floarea soarelui,

100 ml smântână,

drojdie 125 gr,

nucă 500 gr.

 

Mod de preparare:

  1. In primul rand vreau sa va spun ca in bucatarie trebuie se fie cald , la fel si ingredientele trebuie sa fie caldute.
  2. Faina se cerne de 3 ori
  3. Doi pumni de faina se oparesc cu lapte fierbinte.
  4. Dupa ce se racoreste, se pune drojdia muiata in lapte cald, se amesteca bine si se lasa la crescut maiaua pana isi dubleaza volumul
  5. Apoi se amesteca cu restul de faina. Ouale se separa, in galbenus se pun mirodeniile, sarea , iar albusurile se bat si se pun in nuca.
  6. Zaharul se topeste in lapte, se pune peste restul de faina si maia, si se ia la framantat., apoi punem smantana,si iar framantam, galbenusurile cate putin, iar la urma untul topit. Se framanta aproximativ o ora, pana se desprinde de pe maini, ca sa iese moale si pufos, cu ulei caldut si se lasa la crescut.
  7. Se imparte in 4 buc aluatul. Se ia prima bucata se imparte la randul ei in trei, se intind si se pune nuca . Nuca se pregateste asa : se opareste nuca cu lapte , pentru a disparea gustul amar, se pune zahar, z. vanilat, es rom si cacao, stafide daca doriti, albusul de ou batut.Se amesteca si se pune peste foaia de aluat si se intinde. apoi se ruleaza foaia ca o rulada, la fel procedandu-se si cu celelalte. Cele trei rulouri se impletesc , se unge cu galbenus amestecat cu zahar vanilat, si se pune in tava pregatita, cu foaie de cuptor unsa cu unt si se lasa la odihna cam 15 min. in tava, apoi se pune in cuptorul incalzit inainte.
  8. Pentru a creste cat mai mult, primele 20 min. de coacere este nevoie de un foc puternic, si in acelasi timp nu se deschide usa cuptorului, pentru a tine temperatura constanta, iar dupa expirarea acestui timp, focul se micsoreaza pana la 160 de grade.
  9. Timp de 20 min nu se umbla la cuptor. Se lasa la copt cam 50-60 min.
  10. S e scot, se ung cu miere sau sirop de zahar si se lasa pe o parte la racit.

 

Pofta buna ! 

 

Sursa : nutrichef




Categorii