Flori si gradina

Cultura de zmeura poate poate aduce 25.000 de euro de pe un hectar

 

 

 

Cu o investiție inițială de câteva mii de lei, cultura de zmeura poate aduce profituri frumoase, chiar și celor care exploatează suprafețe mici.

În 2012, Alin Aignatoaei, un tânăr de 33 de ani, a renunțat la postul într-o multinațională, pentru a începe o afacere în agricultură, în Poiana Deleni, județul Iași. La început, plantația lui de zmeura a fost de numai 0,15 hectare, iar acum a ajuns la suprafață de 0,8 hectare, de pe care recoltează și mure, afine, coacăze, căpșuni și agriș. În doi-trei ani, cultivatorul ieșean speră să extindă plantația pe  cele 2 hectare pe care le deține și să cultive și alte fructe de pădure.

cultura-zmeur

„Ideea mi-a venit după ce am văzut la cineva o plantație de zmeura. Ceea ce m-a determinat a fost dorința de a avea o activitate proprie și de a câștiga ceva mai mulți bani decât îți poate aduce un banal job. Pe termen mediu mi-am propus să fac un iaz și bazin de acumulare a apei, să achiziționez utilaje agricole necesare întreținerii plantației și mărirea acesteia pe suprafața totală a terenului pe care îl dețin. Pe termen lung mă gândesc să mai achiziționez teren, dar și materiale de procesare a fructelor de pădure”, ne-a declarat tânărul antreprenor, Alin Aignatoaei.

Profitul obținut anul trecut a fost motivant, iar pentru 2015 cultivatorul mizează pe un câștig de circa 12.000 de euro.

„Anul trecut, zmeura s-a vândut în piețele din România cu 14-20 lei/kg. Spre toamnă, prețul crește. En-gross se vinde cu 10 lei vara și se duce spre 14 lei toamna. Dacă pe piață există multă zmeura, evident că prețul se menține jos. Până acum, plantația mea fiind tânără, am vândut zmeură la câteva cofetării, la un piețar și la persoane din zonă, care se abonează și consumă regulat un asemenea produs. Pe termen mediu, iau în calcul și vânzarea în supermarketuri, iar pe termen lung mă gândesc să achiziționez materiale de procesare. Asta, evident, după ce voi avea o suprafață mai mare”, ne-a mai spus Alin Aignatoaei.

Loading...

Regula de bază pentru cei care vor să înceapă o afacere cu o cultură de zmeura este să dețină un teren care să se preteze la o asemenea cultură.

„Cei care vor să înființeze o plantație de zmeur trebuie ca întâi să aibă pământ care să permită cultivarea acestui tip de arbust fructifer, să aibă sursă de apă, să se documenteze cu privire la întreținerea unei asemenea culturi și să achiziționeze materialul săditor de la pepiniere autorizate. Evident, să se orienteze spre soiuri care se adaptează la zona în care se va afla plantația și să fie cât mai productive”, recomandă Alin Aignatoaei.

Cultura de zmeura: alegerea și pregătirea terenului

În vederea înființării unei culturi de zmeur, terenul trebuie să aibă un pH de 5-7 și este foarte important să nu rețină multă apă.

În cazul plantării drajonilor de zmeur în primăvară, e necesară o arătură adâncă, făcută din toamnă.  Înainte de plantarea drajonilor, sunt recomandate lucrări de freză, astfel încât solul să fie cât mai afânat, recomandă Alin Aignatoaei.

La un hectar de cultură de zmeur se plantează aproximativ 10.000 de drajoni.

Cultura de zmeura: cum îngrijim plantația

Ca oricare cultură, și cea de zmeur prezintă o serie de particularități.

„Îngrijirea plantației începe primăvara, când se îndepărtează părțile uscate de pe arbust. Apoi se prășește în jurul plantelor pentru a menține afânat pământul. Astfel se permite ieșirea rapidă a vlăstarilor. Dacă apar boli, se fac tratamente”, subliniază cultivatorul ieșean.

Principala problemă care apare este putrezirea rădăcinii, de aceea terenul pe care se înființează plantația de zmeur nu trebuie să permită stagnarea apei. De asemenea, mai ales în perioadele ploioase, apar rugina frunzelor sau putregaiul la fructe.

Totuși, pentru o productivitate bună, este nevoie de irigații.

„Este indicat un sistem de irigare cu benzi (sau furtunuri) de picurare cu distanță de 30 cm. Se udă oricând e nevoie. Vara, dacă e caniculă, se udă și zilnic, în rest la 2 zile. Toamna se udă la 3-4 zile. Primăvara, din cauza ploilor, aproape ca nu e nevoie deloc de irigare”, ne recomandă Alin Aignatoaei.

Producția variază în funcție de soi, de numărul plantelor. Astfel, se pot obține între 15 și 25 tone, cu precizarea că adevărata producție începe din anul 4 de viață a plantelor. Pentru un spor de producție se pot folosi fertilizatori. Cei care doresc o cultură în regim ecologic pot opta pentru fertilizarea cu gunoi putred de oaie. De asemenea,cei care nu utilizează erbicide vor trebui să îndepărteze manual buruienile dintre plante. Între rânduri, buruienile se pot tăia cu o motocoasă.

La un hectar de cultură de zmeur e nevoie de două persoane care să lucreze permanent pe timpul sezonului și de aproximativ 10-12 culegători.

 

Imagini pentru Top 10 cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici în 2017

Sursa: StiriAgricole.ro
Categorii