Sfaturi utile

Cum cureți o oală plină de grăsime și arsură fără să freci? Trucuri folosite in bucatarie

 

 

 

 

Urmele de grăsime întărită sau mâncarea arsă sunt cele mai greu de curățat. Cu timpul, oalele și tigăile tale noi se înnegresc, iar vasele strălucitoare din aluminiu sau din inox își pierd luciul. Iată cum poți curăța arsura și petele dificile, ca să arate ca noi.

 

  • Înmoaie tigăile sau oalele pătate într-o soluție din apă caldă și praf de copt. Adaugă două linguri de praf de copt la un litru de apă și vei putea curăța orice urmă de grăsime, după ce vasele stau câteva ore la înmuiat.
  • Toarnă apă minerală în tigaia în care ai prăjit carne sau gogoși. Este indicat să adaugi apa minerală cât este caldă grăsimea, ca să se desprindă mai ușor când o cureți.
  • Tigăile și oalele de aluminiu își vor recăpăta strălucirea, dacă le cureți cu bitartrat de potasiu (uneori tradus drept ”cremă de tartar”), o sare acidă care se folosește în bucătărie și la prepararea bezelelor sau a prăjiturilor pufoase. Dizolvă 2 linguri de bitartrat de potasiu într-un litru de apă, pune la fiert soluția în oala de aluminiu și așteaptă până când ajunge la temperatura de fierbere. Apoi las-o să se răcească treptat și curăță bine cu un burete fin.
  • Balsamul de rufe poate fi util, dacă vrei să se înmoaie bine toate petele de grăsime. Toarnă puțin balsam într-un vas cu apă caldă și pune la înmuiat oala acoperită cu grăsime arsă. Vei putea să o cureți mult mai ușor după câteva ore.
  • Oalele sau ibricele din alamă pot fi lustruite cu ketchup. Acoperă zonele pătate cu un strat gros de ketchup și lasă-l să acționeze cel puțin o jumătate de oră. Freacă apoi zona cu un burete, clătește și șterge imediat cu un prosop de hârtie, să nu rămână urme de apă.
  • Adaugă sare în apă caldă și pune la înmuiat, peste noapte, oalele sau cratițele greu de curățat. A doua zi, straturile întărite de grăsime vor fi mai ușor de îndepărtat cu praf de curățat abraziv.
  • Dacă ai ars mâncarea, adaugă apă și câteva linguri de oțet în oala respectivă și las-o să fiarbă câteva minute. Oțetul merge de minune pentru vasele din sticlă, pătate și arse în cuptor.

 

Imagini pentru Cum cureți o oală

Sursa: Libertatea pentru femei
Categorii