Sfaturi utile

Cum poți folosi bicarbonat pentru a face diferența dintre vinul bun și cel contrafăcut!

 

 

 

Băuturile care imită vinul fac concurenţă neloială producătorilor români, iar un litru de vin contrafăcut, se vinde în unele magazine chiar și cu puţin peste 4 lei.

De cele mai multe ori, atunci când alegem un vin, o facem pentru producător, culoarea si taria lui, conţinutul etichetei restrângându-se pentru noi doar la aceste două criterii.

Vinurile se împart în mai multe categorii, în funcție de soiurile de struguri din care se obțin. Principalele categorii de vinuri roșii sunt: Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Meunier, Shiraz, Zinfandel.

În funcție de cantitatea de zahăr pe care o conțin, vinurile se mai împart în: seci, demiseci, dulci și demidulci. În acest caz este vorba despre zahărul natural din struguri care a rămas in vin și nu de zaharurile adăugate artificial prin procesul de fabricare a vinului.

Cum alegem, de fapt, vinul de calitate

Să ne înțelegem, vinurile bune nu se găsesc la cutie, un produs de calitate se găsește la sticlă!

Dopul este și el foarte important iar în cazul vinurilor vechi, de calitate, folosindu-se dopuri de plută.

Dacă nu ești sigur de calitatea vinului și îți dorești să consumi un pahar cu vin, în oraș, alege-l pe cel sec, acesta este mult mai greu de falsificat.

Zahărul, bată-l vina!

În cazul vinurilor seci, cantitatea de zahăr nu trebuie să depășească 4g/l, cel demi-sec, 18 g/l, iar cel demi-dulce 45 g/l. Dacă zahărul este în cantitate mai mare, atunci nu îți recomand să consumi vinul respectiv.

Eticheta

Trebuie să fie precisă și să indice numele producătorului și anul de producție. Nu cumpăra vinul dacă pe etichetă scrie „Fabricat din material de vin, din soiuri de struguri selectate și cultivate, în zonele de sud.”

Testul cu apa

Vrem să facem un test, pentru a afla dacă putem sau nu să bem vinul? Testul cu apa ne ajută!

Toarnă un pahar cu apă, după care, peste toarnă o lingură cu vin, treptat. Vinul natural va forma un strat în partea de sus, cel contrafăcut uniformizează apa.

Testul cu bicarbonatul de sodiu

Pune într-un pahar, 50 ml de vin și adaugă un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Vinul natural se înverzește, iar cel din prafuri își deschide culoarea de bază.

 

Sursa: medicinanaturista




Categorii