Aperitive si Gustari

Cum să congelați corect legumele și fructele? Cele mai utile sfaturi

 

 

Cum să congelați corect legumele și fructele? Cele mai utile sfaturi

 

 

Datorită congelatorului, avem șansa să savurăm cele mai aromate și delicioase legume sau fructe, în plin sezon rece. Dacă vă pregătiți din timp ingredientele preferate, vă veți bucura de cele mai gustoase feluri de mâncare, pline de vitamine. Acestea sunt extrem de binevenite atât iarna, cât și primăvara. Cel mai important este să congelați legumele și fructele corect. Vă prezentăm mai jos câteva sfaturi utile, cu ajutorul cărora veți selecta produsele cu atenție și le veți congela în modul potrivit pentru fiecare în parte.

Cum să congelați corect fructele

Căpșunele 

Dacă doriți să-i bucurați pe cei dragi cu deserturi delicioase cu căpșuni în plină iarnă, la sigur nu merită să le dați la congelator întregi. Cel mai bine este să le tocați cu ajutorul unui blender. Nu este necesar să le tocați până obțineți un piure omogen. Puteți păstra câteva bucăți de căpșuni mai mari. La dorință, potriviți fructele tocate cu puțin zahăr și turnați-le în sticle mici de plastic. Chiar dacă acestea vor ocupa mai mult loc în congelator, va fi foarte simplu să le decongelați. Astfel, le veți putea turna în înghețată sau folosi în calitate de sos pentru deserturile cu brânză de vaci.

Afinele

Înainte de a congela afinele, acestea trebuie spălate și uscate bine, pe un prosop de hârtie. Așezați-le în pungi și congelați-le întregi. Afinele congelate sunt perfecte pentru a fi folosite în calitate de umplutură la colțunași.

Coacăza neagră

Coacăza poate fi congelată în orice mod preferați, fie întreagă, fie în forma unui piure. Deoarece este acrișoară, cel mai bine e să adăugați deodată și zahărul, apoi să dați fructele la congelator. Coacăza este numai bună pentru a fi servită în calitate de topping pentru clătite sau orice alt desert.

Coacăza roșie

Aceasta poate fi congelată chiar împreună cu crenguța. Astfel, va fi foarte comod să adăugați câte o crenguță de coacăză roșie în compot sau să o folosiți în calitate de decor pentru unele feluri de mâncare. Chiar și în formă congelată, coacăza roșie își păstrează foarte bine atât aroma intensă, cât și gustul.

Zmeura

Zmeura poate fi congelată în orice mod preferați. Dacă doriți să savurați un compot cu zmeură aromată în plină iarnă, atunci cel mai bine e să o congelați întreagă (preventiv spălată și bine uscată). La fel, o puteți stoarce și congela sucul acesteia. Astfel, veți avea un sos perfect pentru înghețată sau alte prăjituri de casă. Pentru un plus de aromă și vitamine, sucul de zmeură poate fi fi adăugat și în ceai.

Murele

Murele trebuie congelate doar întregi. Este important să le spălați și să le uscați bine înainte de a le da la congelator. Acestea oferă compotului un gust intens și culoare foarte frumoasă.

Piersici și caise

Aceste fructe sunt perfecte pentru a fi congelate în formă de piure. Turnați-l în sticluțe mici și bucurați-i pe cei dragi cu cele mai savuroase sosuri de fructe pentru prăjiturile de casă.

Prunele

Spălați bine prunele și uscați-le. Tăiați-le în jumătate și îndepărtați sâmburii. Congelați-le în pungi de mărimea dorită. Prunele pot fi folosite atât la pregătirea compotului, cât și a checurilor sau colțunașilor.

Cum să congelați corect legumele

Ardeiul gras

Selectați cu atenție ardeii. Spălați–i și curățați-i. Îndepărtați cotorul cu semințe și uscați-i bine pe un prosop de hârtie. Așezați ardeii unul în altul și puneți-i într-o pungă. Astfel, veți economisi din spațiu și veți obține niște ardei perfecți pentru a fi umpluți. Când veți pregăti ardeii umpluți, este necesar să-i fierbeți-i într-o cratiță cu apă timp de câteva minute. Astfel, aceștia se vor înmuia și veți elimina gustul acru.

Roșiile

Spălați roșiile și așezați-le într-un bol mai mare (sau cratiță). Opăriți-le cu apă clocotită și decojiți-le. Apoi, tăiați-le în jumătate și tocați-le cu ajutorul unui blender. Obțineți un suc delicios de roșii, ce trebuie turnat în sticle mici sau pahare de plastic. Chiar dacă sticlele vor ocupa ceva mai mult spațiu în congelator, vă ceți convinge de faptul că aroma și gustul roșiilor merită tot efortul.

Conopida

Spălați bine conopida. Așezați-o într-o cratiță cu apă și sare. Lăsați-o pentru ceva timp, apoi scoateți-o și uscați-o pe un prosop de hârtie. Astfel, vă veți convinge de faptul că printre buchețele lipsesc insectele. Desfaceți-o în buchețele și așezați-le în pungi. Folosiți conopida la pregătirea supei, tocanei sau altor feluri de mâncare.

Mazărea verde

Doar spălați-o și uscați-o bine. Mazărea se congelează perfect în pungi sau pahare mici de plastic. Poate fi folosită atât la prepararea felurilor de mâncare calde, cât și pentru salate.

Ciupercile

Există un truc, datorită căruia ciupercile congelate vor fi la fel de delicioase precum cele proaspete. Acestea trebuie spălate și curățate. Apoi, este necesar să le fierbeți într-o cratiță cu apă. Scurgeți-le și lăsați-le să se răcească complet. Doar când ciupercile fierte se vor răci, așezați-le în pungi și dați-le la congelator.

Verdeața

Este necesar să spălați bine verdeața și să o uscați pe un prosop de hârtie. Apoi, tocați-o mărunt și congelați-o în pungi. Puteți congela mărarul, măcrișul sau pătrunjelul (atât rădăcina, cât și frunzele).

Legume asortate

Este foarte comod să aveți și pungi cu legume asortate în congelator. Puteți combina morcovul tăiat cuburi cu rădăcina tocată de pătrunjel, broccoli, conopidă și mazăre verde.

Pofta buna!

 




Categorii