Bauturi

Cum sa tii corect o cura de detoxifiere si retete de sucuri pentru detoxifiere

 

 

De fiecare data cand citesc despre curele de detoxifiere sau citesc intrebari despre acestea recunosc ca imi cam dau ochii peste cap pentru ca ma gandesc la ce alimente consuma persoanele care isi doresc sa treaca printr-o astfel de purificare a organismului. Trebuie totusi sa inteleg ca nu toata lumea mananca „curat” intotdeauna si ca uneori este de bun augur si o cura de detoxifiere, iar de cele mai multe ori sucurile se pare ca sunt alegerea de baza pentru o cura de detox.

 

Este utila si eficienta o cura de detoxifiere?

Problema mea cu dietele de detoxifiere este ca acestea nu au niciun sens si nu numai pentru o persoana care mananca sanatos in general, ci pentru ca nu au niciun sprijin stiintific si pot ajunge sa fie chiar periculoase. Trebuie sa stii ca la cat sufera organismul nostru din cauza toxinelor de care este izbit, a ajuns sa se priceapa destul de bine la eliminarea acestora pe cale naturala, deci detoxifiere este oricum un proces continuu.

Ficatul descompune orice substanta care nu se incadreaza in categoria alimentelor (gen medicamente sau aditivi alimentari) astfel incat sa fie eliminate de catre rinichi, cei care iti filtreaza sangele si produc urina. Protectie impotriva bacteriilor nocive si pesticidelor din diverse alimente iti ofera inclusiv stomacul tau.

Parte cu slabirea datorita dietei de detoxifiere entuziasmeaza foarte multe persoane insa, din pacate, nu este chiar ceea ce ar trebui sa isi doreasca cineva. Aceasta fiind datorata in principal restrictiilor calorice la care te supun mai toate dietele de detoxifiere sau chiar perioadele de infometare pe care ti le impune o cura de detoxifiere si mai dura. Normal ca slabesti in conditiile in care mananci extrem de putin si ii oferi organismului numai caloriile pentru o minima subzistenta. Imediat ce te vei intoarce la fostele obiceiuri alimentare vei vedea cum kilogramele se intorc si te vei ingrasa la loc. Singura parte pozitiva pe care as putea-o vedea este ca poate ajungi sa iti modifici stilul alimentar, in cazul in care nu era chiar dintre cele mai sanatoase.

Dietele de detoxifiere reduc balonarea si acest lucru este unul adevarat, nu am de gand sa il contest, insa exista si aici niste conditii favorabile. Majoritatea dietelor de detoxifiere se axeaza pe consumul de sucuri de fructe si legume sau pe simplul consum al legumelor si fructelor proaspete, la care se adauga si alte lichide. Pentru o persoana care in mod normal consuma multe alimente procesate si putine fibre, alegerile dintr-o dieta de detoxifiere normal ca vor avea un impact semnificativ. Prin cresterea dramatica a fibrelor alimentare consumate, iti ajuti organismul sa combata constipatia (si implicit, balonarea). Dar si aici vorbim despre un efect de scurta durata.

Un alt beneficiu al curelor de detoxifiere este faptul ca iti vor oferi energie. Exista chiar doua motive pentru care se intampla asta, iar unul dintre ele chiar te va surprinde. Primul motiv pentru care simti mai multa energie este acela ca ai eliminat cerealele rafinate si produsele procesate din alimentatie timp de cateva zile si ti-ai crescut cantitatea de fibre consumate, eliminand astfel constipatia. Cel de-al doilea motiv?… Este numai in capul tau! Mai exact, este un efect placebo. Crezi cu ardoare ca printr-o dieta de detoxifiere ii vei oferi organismului tau multe beneficii si, prin urmare, chiar vei ajuge sa te simti mai bine facand asta. Sa zicem ca asta chiar este un beneficiu real de care ne putem bucura: faptul ca ne ofera un sentiment de satisfactie.

 

Elimini nutrientul de baza: proteinele

Mai mult, daca nu vei consuma alimente de provenienta organica oricum risti sa nu primesti cine stie cati nutrienti de la legumele si fructele de prin hipermarketuri (daca ne gandim la cate insecticide contin si acestea…) si mai si elimini in general unul dintre nutrientii importanti in cadrul unei diete de detoxifiere: proteinele! Motivul real pentru care intr-adevar te vei putea simti mai bine si energizata este acela ca nu vei mai arunca in organism o gramada de alimente de proasta calitate, ci le vei inlocui cu unei mai sanatoase care, oricat de bio sau nebio ar fi, tot te vor hrani mai bine.

Reducerea prea mare a caloriilor

O alta problema pe care o am cu dietele de detoxifiere, asa cum am mentionat si anterior, este restrictia drastica a caloriilor care poate duce la probleme precum: balonare si probleme de stomac, oboseala, dureri, respiratie urat mirositoare.

Vedetele aleg cure de detoxifiere

Dar avand in vedere ca totusi multe persoane nu ma cred probabil atunci, dupa ce mi-am facut datoria de a critica dietele de detoxifiere, propun si cateva metode pe care unii cu siguranta le vor urma (mai ales ca avem atatea celebritati care promoveaza detox-ul, cleanse-ul: Oprah, Beyonce, Anne Hathaway, Gwyneth Paltrow si multe altele.). Daca tot alegi varianta unei detoxifieri, nu o intinde pe mai mult de 3 zile insa!

Oricum am scris si un articol pe tema alimentelor care detoxifiaza organismul, asa ca de ce sa nu ofer si varianta sucurilor pentru detoxifiere?

Important de retinut atunci cand vrem sa tinem o cura de detoxifiere este ca aceasta nu echivaleaza cu o perioada de infometare, ca doar nu vrei sa iti privezi si mai mult corpul de nutrientii de care are nevoie, dupa ce ca si asa este chinuit de factori externi de mediu, dar poate si de anumite „pacate” culinare care au efect nefast asupra sanatatii acestuia.

De ce ai avea nevoie de o cura de detoxifiere?

Printre semnele de alarma pe care organismul ti le trage pentru ca tu sa iti dai seama ca ai nevoie de o cura de detoxifiere ar fi: balonarea, constipatia, durerile de cap, nivel scazut de energie, irascibilitate, astenie (atat psihica, cat si fizica), insomnii, un aspect nesanatos al pielii.

 

Reguli pentru detoxifierea organismului

In primul rand, exista cateva reguli simple pe care le poti respecta pentru a-ti detoxifia organismul, iar printre acestea merita mentionate:

  1. renuntarea la alimentele procesate de tip patiserie, fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase si energizante, mezeluri, afumaturi, prajeli, dar si la alcool si tutun.
  2. mananca in general alimente cat mai putin preparate termic, punand accentul pe legume si verdeturi (broccoli, conopida, spanac, varza, sparanghel, anghinare, patrunjel, marar, ardei gras, rosii, usturoi, ceapa etc.), dar si pe fructe proaspete sau congelate (fructe de padure, ananas, portocale, mere, kiwi, mango, rodii, lamai, pepene, papaya, merisor), precum si pe seminte si nuci (migdale, alune de padure, nuci, fistic, seminte de in, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de chia, seminte de floarea soarelui)
  3. pentru sustinerea florei intestinale consuma si iaurt, kefir, sana, hidrateaza-te cu bors, dar si cu ceaiuri (asiatice – alb, verde, negru, pu-erh, oolong, roiboos sau medicinale – soc, anghinare, papadie, armurariu, galbenele, coada-calului, matase de porumb, cozi de cirese, fenicul, sunatoare, urzica, mesteacan, brusture, ienupar)
  4. consuma suc de aloe vera natural, orz verde
  5. fa cat mai multa miscare!

 

Cum sa incepi o cura de detoxifiere cu sucuri?

Pentru inceput, asa cum am mentionat si in recomandarile anterioare, este recomandat sa elimini produsele nocive din alimentatie precum: cafeaua in exces, zaharul, faina, carnea procesata, lactatele de slaba calitate si cam orice produs procesat. Consuma numai legume, lactate fermentate si fructe.

Deja este arhicunoscuta tehnica aceasta dar o metionez in cazul in care nu ai inclus-o deja in rutina ta zilnic. La trezire, bea doua pahare de apa incalzita putin la care adaugi niste ghimbir si zeama de lamaie. Aceasta combinatie iti va sustine digestia si iti va accelera metabolismul. Nu uita ca pe parcursul zilei si seara inainte de culcare sa bei si 2-3 cani de ceai de plante medicinale.

 

Cum arata cura de detoxifiere recomandata de Dr.Oz?

Aceasta dieta de de detoxifiere a fost prezentata si laudata in cadrul emisiunii lui Dr. Oz, o personalitate TV ce provine din lumea medicala extrem de aclamata in S.U.A.:

 

Retete de sucuri pentru detoxifiere

 

Micul dejun: suc de morcovi, mere si ghimbir (cu gheata)

  • 3 morcovi
  • 2 mere
  • o bucata mica de ghimbir

Gustarea de dimineata: suc cu verdeturi

  • 1 castravete
  • 4 tulpini de telina
  • 2 mere
  • 6-8 frunze de salata verde/kale (mariti de 3 ori cantitatea de salata daca nu gasiti kale)
  • jumatate de lamaie
  • o bucata mica de ghimbir

Pranz: suc gazpacho

  • 4 rosii (tuguiate)
  • un castravete mare
  • 2 tulpini de telina
  • un ardei gras rosu
  • o ceapa rosie mica
  • 50 g patrunjel (cu tot cu frunze si codite, taiat)
  • un lime (o lamaie verde)

Gustare de dupa amiaza: suc verde citric

  • 6-8 frunze salata verde/kale (mariti de 3 ori cantitatea de salata daca nu gasiti kale)
  • 7-8 frunze de spanac
  • un castravete
  • 6 clementine

Masa inainte de cina: sucul de la apusul soarelui

  • un cartof dulce mare
  • un morcov de marime medie
  • un ardei gras rosu
  • 2 radacini de sfecla rosie
  • 2 mere golden
  • o portocala (optional)

Cina: va fi o masa constituita din fructe si legume

 

Dieta de 3 zile pentru detoxifiere – detalii

Incepe prin a-ti curata organismul cu lichide si imbunatateste-ti dieta timp de doua zile inainte de a incepe cura de detozifiere.

 

Indicatii dieta detoxifiere:

  • Dimineata: bea 500 ml de apa ml de apa calda cu lamaie si ghimbir
  • Elimina: cofeina, zaharul, carnea rosie, lactatele si produsele procesate. Alege fructe, legume si proteine slabe.
  • Noaptea: bea o cana de ceai de plante
  • Cina: este foarte important sa mananci la cine in timpul acestei detoxifieri intrucat te va face sa te simti plina si nu vei risca sa cazi prada poftelor si sentimentului de privatiune sau infometare. Consuma numai fructe si legume.

 

  • Dupa dieta de detoxifiere

La incheierea dietei de curatare a organismului, este important sa consumi alimente care nu iti vor soca organismul. Axeaza-te pe alimente sanatoase, integrale si evita orice fel de produs procesat cu orice pret!
Te poti intoarce la obiceiurile meselor mai dese pe zi insa consuma in continuare un suc zilnic, in general ca gustare.

Adauga si o sursa buna de proteine precum nucile sau carnea de curcan sau pui. Si nu uita de apa calda, lamaie si ghimbir de dimineata, dar nici de ceaiul de plante de seara!

 

Sursa: FitBody.ro




Categorii