Sarbatoarea Pastelui

Cum se vopsesc ouă de Paște în coji de ceapă si frunze de pe câmp. Metoda bunicii

 

 

 

 

Când eram mică, bunică-mea, în fiecare an, înainte de Paște, mă trimitea să-i culeg cucută, trifoi sau alte “ierburi”,oua cu forme pentru că nu vopsea ouăle cu “chimicale” cum spunea ea, ci cu coji de ceapă. Aduna cojile cu câteva luni înainte, pentru că este nevoie cam de o pungă de coji pentru a ieși culoarea destul de intensă.

Mai spune tot bunică-mea că ouăle trebuie să se vopsească în Vinerea Mare, atunci când a fost răstignit Isus, iar dacă sunt vopsite atunci, nu se vor strica chiar de le ții un an.

În cazul în care nu aveți coji de ceapă strânse, mergeți în supermarket și, pe lângă 3, 4 cepe, adunați cojile care sunt printre ele. Ei oricum le aruncă. E de preferat să fie și niște coji de la ceapă roșie, pentru că din ele iese culoare mai multă.

 

Aveți, așadar, nevoie de:

o pungă de coji de ceapă

ouă – câte doriți

frunze de pe câmp, sau chiar din spatele bloculuioua de paste in ciorapoua vopsite de paste

niște ciorapi de damă de care nu mai aveți nevoie

niște ață

o oală mai mare, dar nu cea mai bună oală, pentru că s-ar putea să rămână puțin colorată

puțină untură pentru a le da luciu, la sfârșit

 

Mod de lucru:

Cojile de ceapă se spală și se pun la fiert, dar nu în prea multă apă, ci numai cât să fie acoperite bine.

Până a început să fiarbă apa, se pregătesc ouăle. Nu se fierb dinainte, deoarece se lasă să fiarbă în apa cu coji de ceapă 15 minute.

Se degresează ouăle, spălându-le bine cu detergent de vase, după care se usucă. Apoi se alege o frunzuliță care se fixează pe ou cu ajutorul degetului mare, după care se bagă oul în ciorap. Se întinde ușor ciorapul, trăgându-se de el din partea opusă feței cu frunzulița, iar când ciorapul s-a întins destul de tare cât să țină frunzulița lipită de ouă, se scoate coua vopsite cu cojiu grijă degetul cu care s-a fixat frunza. Se strânge ciorapul în jurul oului, și se răsucește până ciorapul care îmbracă oul s-a întins la maxim, după care, locul în care ciorapul a fost răsucit în jurul oului se leagă cu o ață.

Se procedează la fel cu fiecare ou în parte, iar apoi se pun în apă, printre cojile de ceapă, și se lasă să fiarbă 15 minute. Este foarte important să fie acoperite în totalitate de apă și coji de ceapă.

După 15 minute se scot și se lasă să se răcească. Apoi se taie ciorapul, se scoate ououa cu frunzel, se îndepărtează frunzulița sub care oul și-a păstrat culoarea inițială, și se ung ouăle cu untură sau slănină, după care se așează într-n coșuleț sau pe o farfurie. Eu am mers cu fiică-mea afară, am cules iarbă, am pus în coș, apoi am așezat ouăle.

Vă sfătuiesc să încercați, deoarece nu e atât de complicat precum pare, și, pe lângă faptul că sunt atât de frumoase, știți că sunt sănătoase, și le puteți mânca cu încredere.

 

Spor la treabă!

 

cos cu oua de paste

 

Sursa:MameBune.ro
Categorii