Sfaturi utile

Dacă eu nu te compar cu altă mamă, tu de ce mă compari cu alt copil?

 

 

 

 

Nimeni nu detine adevarul absolut! Nimeni nu poate sustine ca stie cum sa creasca copilul perfect, cum nimeni nu poate spune ca e parintele perfect. Dar stii care este adevarul absolut? Iubirea neconditionata. Această iubire nu poate fi alterată de nimeni și nimic. Este in regula sa ma gresesti, dar nu uita sa te intorci intotdeauna la iubirea neconditionata dintre tine si copilul tau.

„Draga mami,

Te iubesc! Esti atat de importanta pentru mine si sunt atat de mult incredere in tine! Iti amintesti atunci cand mi-ai dat prima bucatica de broccoli? N-aveam de gand sa rasucesc chestia aia, dar am facut-o datorita cravata. Tu mi-ai dat încredere și până la urmă, am convingerea că nu e chiar atât de rău pe cat pare. Mai vrei sa stii cand aveam dureri din cauza dintilor? Nu credeam că voi mai avea vreodată liniște, până când m-ai luat în mână, mamă. Ce bine era în bratele poveste caldă!

Dar cand am cazut prima data, iti amintesti? M-am scuipat și eram gata să plang, desi, să fiu sincer, nu mă durut chiar atât de tare. Mi-ai zambit si m-ai pupat cu atata drag, incat am ras si eu, scrie ortodoxia.me.

Iti amintesti, mami, cand toata lumea a spus sa nu mai ai atat de mult in brate pentru ca voi deveni prea rasfatat? Cu toate acestea, tu alegeai sa faci pe dos, iar eu eram in bratele universului. Tu ești Universul meu, mami. Zambetul ala căldura pe care numai tu poți să o ai, bratele alea care sunt mai bune decât orice alt leagan, cuvintele tale care suna mai bine decât orice alt cantec! Mami, toate astea ma fac puternic! Am mai crescut, ce-i drept, dar tot am nevoie de tine. Am nevoie de Universul meu si la cateva luni si mai tarziu, cand voi fi mare.

Mai tii minte când ai hotarat că trebuie să dorm în camera mea? Am suferit, mamă. Nu-ti mai simti respiratia si nici bataile inimii. Dar înțeleg. Am inteles ca ai nevoie sa dormi langa tati.

Mai poti spune cand ai hotarat ca trebuie sa ma incaltam singur? Imi placea sa ma rasfeti, dar am inteles ca trebuie sa fac si singur.

Poti sa-mi spui cand m-ai dus prima data la gradinita? Tu nu mai erai acolo, dar sunt inteles ca trebuie sa-mi fac prieteni si sa descopar lumea.

Ai mai spus cand aveai rabdare cu mine si imi prezenta toate alimentele fara rafale pe care ar trebui sa le mananc? Am inteles ca imi fac bine.

E adevărat ca uneori simteam nevoia să scuip, dar tu aveai rabdare și le pregăteai în fel și chip, până când incepeau sa-mi placa.

Mami, tu ești Universul meu. Esti cea mai buna mama din lume! Stii? Eu sunt mic, dar tu ma faci mare. Mami, esti cea mai importanta fiinta din viata mea! Am încredere absoluta în tine! Și nu, nu mi-aș fi dorit vreodată altă mamă. Nu exista alta mama mai buna decat tine!

Draga mami, dacă nu te comporți cu altă mamă, de ce mă compari cu alt copil? Atunci cand imi spui ca alt copil se confrunta cu un lucru mai bun decat al meu, cand imi spui ca alt copil invata mai repede decat al meu, cand imi spui ca alt copil e mai bun decat mine, sufar. Simți că nu merit, mami. Ca nu sunt suficient de bune pentru tine. Oare nu cumva ai fi simtit si tu, daca ti-ar fi spus ca o alta mama e mai buna decat tine?

Draga mami, stii ce? Nu există nicio mamă pe acest domeniu pe care să o pot compara cu tine.

Tu esti unica! Esti perfecta! Esti frumoasa! Esti a mea!

Nu ma mai compara cu alt copil. Știu că uneori uit ce imi spui. Stiu ca uneori iti pierzi rabdarea. Stiu ca ai multe asteptari de la mine. Eu sunt singurul asteptat de la tine: sa ma iubesti. E suficient sa stiu asta ca sa devii cel mai bun copil din lume! E suficient sa stiu cat de mult ma iubesti ca sa devii adultul la care visezi. „

Dragi părinți, amintiți-vă cu cata rabdare ati începe călătoria asta! Iubire, rabdare si sustinere. De atat sunt nevoie de un copil pentru a creste frumos. Sigur, uneori ne pierdem cu firea. E normal. Dar nu putem scuza atunci când greșim și o luam de la capat.

 

Sursa
Categorii