Flori si gradina

Frunze de mesteacăn pentru sănătatea tractului urinar și alte întrebuințări extraordinare

 

 

Frunze de mesteacăn pentru sănătatea tractului urinar și alte întrebuințări extraordinare

 

 Prezentare generală a frunzelor de mesteacăn

Mesteacănii ( Betula spp.) sunt originari din Europa, părți ale Asiei și emisfera nordică, în zonele nordice ale ecosistemelor temperate și ale climatului boreal. Există peste cincizeci de specii de mesteacăn la nivel global, dintre care nouăsprezece sunt originare din Statele Unite. Frunzele, scoarța și mugurii copacilor sunt adesea folosiți în Medicina Tradițională pentru:
– dureri articulare
– pietre la rinichi
– pietre la vezica urinară
– infecții ale tractului urinar

 Informații generale despre frunza de mesteacăn

Frunza de mesteacăn este numele comun pentru frunzele copacului Betula pendula Roth sau Betula pubescens Ehrh. De-a lungul istoriei, scoarța de mesteacăn a fost folosită în practicile de Medicină Tradițională de către indigenii din America de Nord pentru tratarea rănilor superficiale prin aplicarea directă a scoarței pe piele.
Frunza de mesteacăn acționează ca un diuretic pentru irigarea tractului urinar, în special în cazurile de inflamație și pietre la rinichi, și ca adjuvant în tratamentul infecțiilor bacteriene și tulburărilor spasmodice ale tractului urinar.
Frunzele de mesteacăn conțin salicilați și prezintă atât caracteristici antiinflamatoare, cât și de calmare a durerii. Din punct de vedere terapeutic, frunzele de mesteacăn au fost folosite în Medicina Tradițională pentru durerile articulare ingerate sub formă de ceai sau folosite ca și cataplasmă externă.

Extractul de mesteacăn administrat local este eficient și în vindecarea și protejarea furunculelor și rănilor.
Monografia Health Canada recunoaște dovezi care susțin siguranța și eficacitatea frunzei de mesteacăn ( Betula pendula ) pentru utilizare în medicina pe bază de plante ca diuretic atunci când este furnizată într-o doză echivalentă brută uscată de 0,6-9,0 g/zi.

 Pentru ce se folosește frunza de mesteacăn?

În The Science and Practice of Herbal Medicine, medicul David Hoffmann scrie: „Frunza de mesteacăn este un remediu eficient pentru cistita și alte infecții ale sistemului urinar și ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Poate din cauza acestei activități de curățare, diuretică, planta a fost folosită pentru a trata guta, reumatismul și durerea ușoară artritică.”

 Utilizările și eficacitatea frunzelor de mesteacăn

Acțiunile sale suplimentare antiinflamatorii, antiseptice și tonice au făcut planta deosebit de utilă în medicina tradițională și modernă pentru:
– cistita
– catarul vezicii urinare
– pietre la rinichi
– calculi renali
– infecții si iritabilitate a sistemului urinar in general
– gută
– reumatism
– hidropizie

❗️Precauțiile frunzelor de mesteacăn

– Consultați-vă cu un medic înainte de a introduce frunza de mesteacăn în rutina dumneavoastră dacă sunteți însărcinată sau alăptați, deoarece nu există suficiente cunoștințe despre utilizarea acesteia în aceste circumstanțe.
– Cei alergici la morcovi sălbatici, mugwort, țelină și alte condimente ar putea reacționa la polenul de mesteacăn. Polenul de mesteacăn poate induce, de asemenea, reacții alergice la cei sensibili la alte plante, cum ar fi merele, soia, alunele și alte nuci.
– Efectele secundare care au fost raportate cu medicamentele din frunze de mesteacăn includ: diaree, senzație sau stare de rău și reacții alergice cum ar fi mâncărime, erupții cutanate și nas înfundat.
– Dacă aveți hipertensiune arterială, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza frunza de mesteacăn. Există o anumită îngrijorare că poate crește cantitatea de sodiu pe care corpul dumneavoastră o reține, ceea ce vă poate agrava tensiunea arterială în timp.

Beneficiile frunzelor de mesteacăn

1. Antiinflamator pentru tractul urinar
În studii clinice controlate și deschise, frunza de mesteacăn și-a demonstrat utilitatea ca agent antiinflamator și antimicrobian la pacienții care se confruntă cu infecții ale tractului urinar, cistita și alte boli inflamatorii. Monografia E a Comisiei Germane recomandă ceaiul pentru a preveni pietrele tractului urinar și pentru a trata afecțiunile osoase și articulare. Frunza de mesteacăn conține și alantoină, care calmează, întărește și strânge țesuturile iritate și inflamate, cum ar fi cele din vezica urinară și rinichi.
2. Tonic pentru tractul urinar și vezica urinară
Frunza de mesteacăn este folosită în mod tradițional în medicina pe bază de plante ca antiseptic pentru tractul urinar pentru a ajuta la ameliorarea infecțiilor urinare ușoare. Conține D-manoză, un zahăr natural găsit în copacii de mesteacăn și fag. Acest zahăr călătorește direct în vezică, unde se atașează de pereți formând o barieră de protecție și împiedică lipirea bacteriilor. Apoi este spălat, luând bacteriile cu el.
3. Ajută la irigarea/spălarea tractului urinar
Frunzele de mesteacăn sunt o componentă comună a produselor combinate diuretice/urologice, deoarece conțin substanțe chimice care elimină excesul de lichide, crescând volumul și frecvența urinării. Acest lucru este util pentru a elimina acidul uric, toxinele și excesul de lichide edematoase. Vinul din frunze de mesteacăn este folosit în mod tradițional în Germania ca diuretic în afecțiunile tractului urinar.

❓Întrebări frecvente

 Sunt frunzele de mesteacăn otrăvitoare?
Frunzele de mesteacăn sunt sigure pentru majoritatea adulților atunci când sunt luate pe cale orală pentru perioade scurte; cu toate acestea, pot provoca reacții alergice la unele persoane.
 Puteți mânca frunze de mesteacăn?
Da, frunzele de mesteacăn pot fi preparate în ceai, iar frunzele tinere pot fi aburite sau sotate. De asemenea, puteți mânca crenguțele și frunzele tinere ale mesteacănului când înmuguresc primăvara.
 La ce sunt bune frunzele de mesteacăn?
Frunzele mesteacănului sunt pline de vitamina C. Ele sunt adesea folosite în medicina tradițională pentru a trata infecțiile tractului urinar care afectează rinichii, vezica urinară, ureterele și uretra. De asemenea, este folosit ca diuretic pentru a crește cantitatea de urină.
 Cum să faci ceai din frunze de mesteacăn?
Este destul de simplu să preparați o ceașcă de ceai din frunze de mesteacăn. Când strângeți frunze primăvara pentru ceai, nu aveți nevoie de multe pentru o ceașcă; ai nevoie doar de trei frunze tinere pentru o porție. Dacă copacul produce piei de polen, ia-le și pe acestea pentru a le adăuga în ceai… dacă nu ești alergic! Infuzează frunzele în apă fiartă câteva minute și bucură-te de beneficiile acesteia!

 
Categorii