Flori si gradina

Ingrijrea plantelor de apartament

 

 

 

 

Cyclamen

Florile aceasta sunt perfecte ca si flori de apartament. Sunt acele flori sub forma de lumanare aprinsa, fiind de multiple culori. Infloresc minunat in sezonul rece pentru simplu motiv ca le place racoarea si nu au nevoie de multa lumina. Floarea rezista si 2 luni, fiind perfecta pentru cadouri de sezon. Din pacate la noi in tara putin producatori se incumeta sa o produca si primavara pana vara, dat fiind costurile foarte mari pentru a mentine o temperatura mai joasa in sere.

Sfaturi de ingrijire: Atentie la umiditate. Este foarte sensibila la umiditate si nu-i place caldura excesiva. Fiind o planta perena, o puteti pastra de pe un an la altul, insa veti grija sa-i adaugati ingrasamant suficient, in pus fata de ce-l ce il puna producatorul. Curatati frunzele uscate si va va bucura mult timp.

 

Primula

Ne tot gandim de unde chestiunea aceasta ca Primula aduce noroc. Poate 1..2..3..5? Oare ca au cinci petale? 🙂 Ei bine nu conteaza, sa te bucuri de fiecare data cand primesti o astfel de floare si sa ai grija de ea. Primulele sunt acele flori pe langa care treci infrigurat in lunile decembrie-ianuarie, aflate pe trotoarele florariilor de cartier, care in mod miraculoas te fac sa stai in loc si sa nu intelegi cum este posibil o asa culoare si frumusete pe frigul si cenusiul ce te inconjoara. Cu greu poti trece si sa nu cumperi una, mai ales ca este foarte ieftina. Sunt florile care devanseaza putin primavara si o iau inainte chiar si zambilelor, lalelor sau narciselor.

Sfaturi de ingrijire: Ei bine, ca si flori de apartament, primulele nu prea rezista mai mult de un an, iar floarea cateva saptamani. Totusi puteti incerca. Aveti grija sa aiba apa suficienta, putina lumina, aveti grija la micile insecte ce pot veni odata cu ea in casa si cam atat. Ca si planta perena, de gradina, situatia este complet diferita si vom reveni.

Violeta de Parma

Frumoasa asta ne vine chiar din Africa. In mai putin de 100 ani a reusit sa intre in casele tuturor si este extrem de intalnita in casele de la tara. Desi denumirea o descrie ca si „violeta”, ei bine, violeta noastra, prin incrucisari genetice si adanc studiate a devenit de mult mai multe nuante si culori. Astfel ca suna destul de ciudat sa spui Violeta de Parma galbena…dar exista! Infloreste iarna, ca si Primula, insa este perena fara discutie si o sa va bucurati cativa ani de ea.

Sfaturi de ingrijire: Nu este foarte complicat. Ca toate florile de apartament unde ventilatia este mai precara, aveti grija la umiditatea solului. Nu udati floarea direct pe frunze si nu lasati solul sa fie imbibat cu apa. Temperatura ideala este cea din casele normale, undeva la 23 de grade si poate merge pana la 26, insa nu mai mult pentru ca floarea se vestejeste prea repede. Are nevoie de lumina, ideal fiind sa fie pozitionata in geamul casei. Folositi un sol putin mai acid daca o transplantati, adaugati ingrasamant regulat si chiar se poate inmulti usor.

 

Sursa: Sera de Flori Sibiu
Categorii